detector.media
01.09.2022 08:37
Польська кіноакадемія закликала Зеленського зберегти «Довженко-Центр» і знову запропонувала евакуювати кіноархіви
Польська кіноакадемія закликала Зеленського зберегти «Довженко-Центр» і знову запропонувала евакуювати кіноархіви
Ще в березні Польща пропонувала Ткаченку та Єрмаку допомогти із тимчасовою евакуацією кіноархівів до установ-партнерів у Європі. Ця пропозиція залишається актуальною досі.

Президент Польської кіноакадемії Даріуш Яблонський звернувся до президента України Володимира Зеленського із проханням захистити «Довженко-Центр». Відповідний документ опублікувала артоглядачка Лєна Чиченіна.

У документі, серед іншого, вказано, що в березні Яблонський нібито звертався до керівника Офісу президента Андрія Єрмака, а також до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка з пропозицією тимчасово евакуювати кіноархіви до установ-партнерів у Європі. Зокрема, їх погодилася прийняти у себе італійська кіностудія Cinecitta. Однак українська сторона на це не пішла.

«На жаль, ми також спостерігали уповільнення розвитку та згортання демократичних процедур і механізмів прозорості, які з’явилися в українському кіно після 2020 року. Із сумом та жалем за втраченою нагодою ми слухали розповіді наших українських друзів-кіномитців, які почали констатувати нову реальність кінопроцесу.

Але коли ця ситуація почала загрожувати кіноспадщині, яка є надбанням світової культури (до неї, безумовно, належить Український кіноархів Національного центру "Довженко-Центр". Ми чули про спробу його ліквідації та про передачу неоціненних ресурсів невідомій установі, яка ніколи не займалася такою діяльністю на такому рівні), ми не можемо мовчати.

Рішення ліквідувати поважну Українську кінотеку безумовно викликає велике занепокоєння серед найбільших прихильників України у сфері культури. Адже українська кіноспадщина є частиною європейської культури. Це універсальна культурна спадщина, яка належить усім нам», – йдеться в листі.

Яблонський також вказує, що пропонував Ткаченку та Єрмаку транспорт і професійний конвой для евакуації матеріалів, послуги професіоналів зі збереження та реставрації кіноспадщини.

«Попри те, що українська кіноспадщина належить всьому людству, відповідальність за її збереження лежить на українській державі, яка зараз так мужньо бореться за своє право на унікальність. Ця війна за збереження української ідентичності не повинна бути підірвана жодною диверсією. Безвідповідальне рішення може до цього призвести.

Звертаємося та закликаємо розв'язати питання із так званою "реструктуризацією" "Довженко-Центру" та не допустити розпорошення повної колекції фільмів. Просимо вас, пане президенте, ще й як кінематографіста ініціювати процес надання "Довженко-Центру" передбаченого законом охоронного статусу, який зробить неможливими майбутні спроби його дезорганізувати», – наголошується в листі.

Також Яблонський зауважив, що пропозиція допомоги із тимчасової евакуації матеріалів все ще є актуальною.

Нагадаємо, 17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центру» і що наразі мова йде лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Деякі культурні інституції виступили проти реорганізації «Довженко-Центру. Відкликати цей наказ вимагає громадська рада при Держкіно, Коаліція РПР, медіаспільнота. Також на сайті Кабінету міністрів зареєстрували петицію про скасування реорганізації.

Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY