detector.media
30.08.2022 13:43
Рада підтримала законопроєкт «Про медіа» у першому читанні
Рада підтримала законопроєкт «Про медіа» у першому читанні
За проголосували 233 нардепи.

У вівторок, 30 серпня, Верховна Рада підтримала законопроєкт №2693-д «Про медіа» у першому повторному читанні, за проголосували 233 нардепи. Про це «Детектору медіа» повідомив голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, нардеп «Слуги народу» Микита Потураєв.

Зокрема, з фракції  «Слуга народу» за проголосували 179 нардепів, «Батьківщина» – 6, «Платформа за життя» –12, «Партія "За майбутнє"» – 7, «Довіра» – 12, «Відновлення» – 12, позафракційні – 5.  «Європейська солідарність» та «Голос» не дали жодного голосу на підтримку законопроєкту.

Згідно з законом, законопроєкт у другому читанні мають розглянути протягом двох тижнів, однак гуманітарний комітет рекомендуваа цей термін збільшити до трьох тижнів.

Оновлено: Заступниця голови Комітету гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук повідомила, що у вересні очікується висновок Європейської комісії щодо цього законопроєкту, після чого відбудеться голосування в другому читанні.

«Три роки роботи профільного комітету (а загалом це вже 10 років і третє скликання Парламенту), десятки годин дискусій, найкращі медіа юристи України в робочій групі. Дякую усім причетним. У вересні очікуємо на висновок Європейської комісії, який готують експерти Ради Європи, розглядаємо на комітеті правки і голосуємо в другому читанні. Тим часом профільний підкомітет, який я очолюю, буде працювати у форматі робочих груп для доопрацювання законопроекту», – йдеться в повідомленні.

27 липня 2022 року нардепи внесли доповнення до законопроєкту «Про медіа».

Вже 23 серпня комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики більшістю голосів підтримав за основу законопроєкт «Про медіа», доопрацьований в комітеті. 

29 серпня низка народних депутатів звернулися до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука з закликом зняти документ із найближчого пленарного засідання. На думку 34 нардепів, серед яких представники п'яти фракцій та позафракційні, в оновленому документі існують «небезпеки розмінування культурного кордону з Росією».

Громадянський рух «Відсіч» опублікував заяву з критикою окремих положень законопроєкту «Про медіа», які за його даними, містять чимало послаблень для російськомовної медіаіндустрії.

Читайте також: 

Законопроєкт «Про медіа» зареєстрували у Верховній Раді 27 грудня 2019 року. Він має стати комплексним документом, що замінить кілька медійних законів. 19 травня 2020 року парламент відправив цей проєкт на повторне перше читання.

Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, діяльність блогерів та різних вебплатформ (на кшталт Netlix чи Facebook). Передбачено й механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроєкту присвячено мовленню громад (community media) — третьому сектору мовлення, що існує в Європі паралельно із суспільним та комерційним.

Також документ передбачає розширення повноважень регулятора — Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України до ЄС.

На думку голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, закон про медіа стане однією з найбільш дискусійних євроінтеграційних ініціатив, які планує ухвалити український парламент.

Відкрито обговорити, доопрацювати й ухвалити нове законодавство про медіа владу закликала група громадських організацій, що працюють у сфері ЗМІ.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY