detector.media
11.05.2022 16:54
Венедіктова: Екстрадиція Шарія може тривати від трьох місяців до року
Венедіктова: Екстрадиція Шарія може тривати від трьох місяців до року
Ірина Венедіктова: Для нас важливо, що ми йдемо законним шляхом і йдемо до кінця.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова в етері телемарафону заявила, що екстрадиція проросійського пропагандиста Анатолія Шарія може тривати від трьох- шести місяців до одного року.

«Що стосується Шарія, то він знаходиться у процедурі екстрадиційного арешту і видачі. І що стосується екстрадиції – цей процес дуже довгий завжди. Ми маємо досвід, бо у рік ми проводимо до 100 екстрадицій. Ми запитуємо, нас запитують на видачу… тому можемо розуміти вже, які нас ризики очікують, як буде працювати сторона захисту тощо», – повідомила генпрокурорка.

За словами Венедіктової, при максимально активному процесі це триватиме 3-6 місяців точно.

«А також може бути, ця історія буде рухатися і до року. Для нас важливо, що ми йдемо законним шляхом і йдемо до кінця. Я знаю, що ми робимо все для того, щоб правосуддя було», – сказала Венедіктова.

5 травня СБУ повідомила, що в Іспанії затримано підозрюваного у державній зраді  пропагандиста Анатолія Шарія.

Пізніше іспанський суд відпустив Шарія під підписку про невиїзд.

В Україні Шарій підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (державна зрада) та ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Корпорація Меtа заблокувала на території України фейсбук-сторінку Шарія. В Україні також заблокований YouTube-канал пропагандиста.  

Читайте також: 

В Україні проти Шарія запроваджені санкції, він оголошений у розшук. Статус біженця Шарій отримав ще у 2012 році. Він виїхав з України, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі.

31 травня 2021 року стало відомо, що Литва позбавила Шарія статусу біженця. Відеоблогера оголосили персоною нон-ґрата та анулювали його документи. Відтоді він оскаржує це рішення.

РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією – серед них і так звана «Партія Шарія». 3 травня Рада заборонила діяльність проросійських партій.

Що не так із Шарієм під час війни, читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: пресслужба Офісу генпрокурора

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY