detector.media
13.02.2022 17:00
У Держкіно готові надати консультації щодо кешрібейтів – за певних умов
У Держкіно готові надати консультації щодо кешрібейтів – за певних умов
Замість творчого підходу у цій справі потрібно коректно поставитися до оформлення документів, нагадують чиновники.

Фахівці Державного агенства України з питань кіно готові розпочати процедуру виплат кешрібейтів. Про це повідомляється на фейсбук-сторінці відомства

«Вже повною мірою запрацювала система надання державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб’єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в нашій країні, – йдеться в повідомленні для кінематографістів. – Ми готові розпочати процедуру виплат кешрібейтів і переконані, що запровадження в Україні цієї системи стане потужним поштовхом до залучення іноземних інвестицій та розвитку українського кінематографа».

У відомстві наголошують на важливості виконання норм законодавства – зокрема, у процедурі підготовки документів .

«Держкіно готове надати всі необхідні консультації за переліком потрібних документів, процедурою подання та етапами процесу відшкодування частини кваліфікованих витрат до моменту їхнього подання на розгляд Ради з державної підтримки кінематографії. Бо Рада приймає рішення не за усними, нехай і дуже переконливими поясненнями, а за документами, які їй надіслані», – зазначають представники Держкіно.

Детальніше із рекомендаціями Держкіно можна ознайомитися за цим посиланням

Нагадаємо, виробники стрічки «Останній найманець» для Netflix так і не отримали відшкодування витрат. Партнер з українського боку, компанія «Еппл Три Продакшнс», співзасновниками якої є вітчизняна Star Media та британська Ollev UK Ltd. «Еппл Три Продакшнс», подала документи до Держкіно щодо кешрібейтів. Однак передбачені законом терміни розгляду вже не дозволяли розраховувати на бюджет 2020-го. Втім, і в 2021-му іноземний кіновиробник не отримав відшкодування.

У Держкіно це пояснили суперечностями в самому законі. 

В Україні кешрібейт формально існує з весни 2017 року та регулюється статтею 11 Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Восени 2019 року розмір компенсації іноземним кінокомпаніям збільшили з 16,6% до 25%.

Водночас у законі кешрібейт був прописаний не як пряме повернення державою частини грошей безпосередньо іноземному кіновиробнику, а як «державна підтримка у вигляді субсидії» саме вітчизняному суб'єкту. Тобто українській компанії, яка мала потім передати кошти іноземному партнеру.

Закон у редакції від 2019 року розкритикували українські кіновиробники. Зокрема, документ передбачав сплату з кешрібейтів податку на додану вартість та забороняв залучати до роботи приватних підприємців. Проблему з ПДВ вирішили в 2020-му.

Детальніше про систему кешрібейтів в Україні та про те, в чому були труднощі з їх отриманням, – читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: кадр із фільму «Останній найманець»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY