detector.media
12.11.2021 18:24
Польська письменниця стала «хресною мамою» білоруського політув'язненого анархіста Миколи Дєдка
Польська письменниця стала «хресною мамою» білоруського політув'язненого анархіста Миколи Дєдка
В рамках кампанії солідарності з білоруськими політув’язненими іноземці можуть ставати символічними «хресними» для в’язнів, щоб підтримувати їх інформаційно.

9 липня 2020 року, за місяць до президентських виборів у Білорусі, німецько-швейцарська правозахисна організація Libereco – Partnership for Human Rights розпочала кампанію солідарності з білоруськими політв'язнями під назвою #WeStandBYyou. Про це пише правозахисний центр «Весна». 

В рамках цієї кампанії іноземні політики та не тільки ставали своєрідними «хресними» для білоруських політув’язнених, щоб підтримувати їх інформаційно і доносити дані про своїх «дітей».

Цього місяця польська письменниця та журналістка Сильвія Чутнік стала «хресною мамою» для нещодавно засудженого до 5 років колонії анархіста, блогера та журналіста Миколи Дєдка, пише Politzek.me.

Символічним «хресним» редакторки TUT.by Ольги Лойко цього місяця став депутат шотландського парламенту Віллі Ренні

«Жахливе придушення медіа, а також неправомірні затримання та насильство щодо журналістів з боку авторитарної держави у Білорусі шокують. Звинувачення, висунуті співробітникам незалежного інтернет-сайту TUT.by, є абсолютно абсурдними, і я маю честь стати "хрещеним" і закликати звільнити його редакторку Ольгу Лойко», – сказав він. 

«Хресною» журналіста Tribuna.com Олександра Івуліна стала депутатка шотландського парламенту Ліам Макартур.

Нагадаємо, що 18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

МВС Білорусі вимагає визнати всі матеріали порталу Tut.by «екстремістськими». У випадку ухвалення відповідного рішення користувачам, які коли-небудь ділились публікаціями Tut.by, може загрожувати переслідування. Судовий процес щодо визнання матеріалів порталу Tut.by «екстремістськими» до останнього часу було призупинено.

Загалом відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них головред Золотова, журналісти, редактори, інші співробітники медіапорталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу, заради відновлення повноцінної роботи сайту.

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. 

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Фото: Wyborcza

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY