detector.media
13.10.2021 14:29
«Слідство.Інфо» ідентифікувало працівника СБУ, який намагався зірвати показ розслідування «Офшор 95»
«Слідство.Інфо» ідентифікувало працівника СБУ, який намагався зірвати показ розслідування «Офшор 95»
Сам він каже, що дзвонив до КМДА із робочих питань і нікому не погрожував.

Журналісти проєкту розслідувань «Слідство.Інфо» ідентифікували працівника СБУ, який нібито хотів зірвати показ їхнього фільму-розслідування «Офшор 95» у «Малій Опері». Про це йдеться у новому відео «Слідства.Інфо».

Джерела у Київській міській державній адміністрації (КМДА) підтвердили журналістам, що 3 жовтня, за кілька годин до запланованої прем’єри фільму «Офшор 95», їм подзвонив чоловік, який назвався співробітником СБУ і намагався завадити показу.

Радник міського голови Києва Олексій Гриценко опублікував на своїй фейсбук-сторінці номер телефону, з якого дзвонили чиновникам КМДА. Журналісти перевірили цей номер через застосунок для ідентифікації абонента. Номер був записаний здебільшого як «Олександр Новіков СБУ».

Журналісти знайшли банківські документи, які підтвердили, що вказаний номер дійсно належить Олександру Новікову. Водночас джерела у пенсійній системі повідомили «Слідству.Інфо», що Новіков у 2021 році отримував зарплату в СБУ.

Журналісти намагались поговорити з ним по телефону, але чоловік кинув слухавку. Тоді вони зустріли його під будинком, щоб повторити питання.

«Я з погрозами не телефонував. Чесно кажу. У мене є робочі питання, а робочі питання — це робочі питання. А з погрозами не телефонував», — сказав Олександр Новіков, після чого завершив розмову.

У СБУ на офіційний запит з проханням пояснити, чому їхній співробітник дзвонив до КМДА та намагався зірвати показ фільму «Офшор 95», зазначили лише, що «не втручаються в діяльність журналістів».

Нагадаємо, розслідування «Офшор 95», яке базується на документах Pandora Papers, вийшло у неділю, 3 жовтня. Pandora Papers – це колаборація журналістів-розслідувачів, яка за словами журналістів, «розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу».

Ключовим елементом розслідування «Слідства.Інфо» є припущення, що фірми Зеленського та його близьких соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським. За даними джерел українських журналістів, переказ грошей відбувався через кіпрську філію «Приватбанку» – ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони.

Презентація фільму журналістів «Слідства.Інфо» відбулась у київській «Малій Опері» на Лук'янівці. За кілька годин до прем'єри керівництво закладу відмовило у проведенні заходу, посилаючись на відсутність світла чи початок ремонту. Однак журналісти виявили, що світло там було, а ремонтні роботи не велись.

Пізніше, після розголосу у ЗМІ, кервіництво «Малої Опери» дозволило провести запланований показ фільму «Офшор 95» у приміщенні закладу. 

«УП» повідомила, що після рішення директора «Малої Опери» все ж таки дозволити показ до КМДА зателефонував чоловік, який представився «начальником СБУ» і пригрозив «проблемами, якщо показ все ж відбудеться».

Фото: скріншот з YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY