detector.media
06.10.2021 19:00
158 правопорушень проти журналістів зареєструвала Нацполіція у 2021 році: статистика МВС
158 правопорушень проти журналістів зареєструвала Нацполіція у 2021 році: статистика МВС
17 кримінальних проваджень у злочинах проти журналістів поліція направила до суду за 9 місяців 2021 року.

Станом на 30 вересня поліція розслідує 172 кримінальних провадження у злочинах проти журналістів, враховуючи справи, розпочаті в минулі роки. Про це повідомляє МВС України. 

Протягом 2021 року Національна поліція зареєструвала 158 кримінальних проваджень, з яких: 

За 9 місяців 2021 року поліція направила до суду 17 кримінальних проваджень у злочинах проти журналістів. 

За ст. 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) – 11.  А саме: 

За ст. 345-1 КК України (погроза або насильство щодо журналіста) – 6:

У 2021 році закрито 69 кримінальних правопорушень, досудове розслідування по яких розпочато у 2021 році, та 57 – минулих років.

Крім того, протягом 2021 року по двох кримінальним правопорушенням особам повідомлено про підозру.

Нагадаємо, що 4 жовтня знімальна група програми «Схеми» – журналіст Кирило Овсяний та оператор Олександр Мазур – записували інтерв'ю з головою правління АТ «Укрексімбанк» Євгеном Мецгером в його кабінеті у центральному відділенні банку.

Після одного з питань Мецгер висловив невдоволення та припинив інтерв'ю. Він також наказав співробітникам банку забрати в знімальної групи техніку та стерти матеріали. При цьому до оператора застосували силу. Журналістів близько години не випускали з приміщення, а потім віддали техніку без відео.

«Схеми» звернулись до поліції та оприлюднили аудіозапис, який вдалося зробити, а потім відновили та опублікували відеозапис конфлікту до моменту, коли працівники банку вимкнули камери.

Поліція відкрила провадження про перешкоджання діяльності журналіста.

Коментуючи цю ситуацію, «Укрексімбанк» звинуватив журналістів програми «Схеми» у незаконному заволодінні банківською таємницею та порушенні Кодексу етики

Міністр фінансів Сергій Марченко засудив дії керівництва державного банку та назвав конфлікти з журналістами неприпустимими. 

Із заявами на підтримку журналістів виступили Посольство США та Рада зі свободи слова при президентові України

Наглядова рада «Укрексімбанку» розпочала перевірку інциденту з журналістами «Схем».

В Офісі президента виступили за відсторонення Мецгера від посади на час перевірки та розслідування. Невдовзі після цього він повідомив, що написав заяву про тимчасове усунення від посади.

6 жовтня о 13:00 мала відбутись пресконференція тимчасово відстороненого від посади голови правління державного «Укрексімбанку» Євгена Мецгера, на яку зранку журналістів запросила пресслужба фінустановиКоли журналісти вже зібрались, стало відомо, що пресконференцію скасували, а Мецгер вибачився у «дистанційному форматі».

Фото: пресслужба МВС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY