detector.media
08.09.2021 20:49
У Міжнародний день солідарності журналістів російські ЗМІ запустили акцію «Немає іноагентів, є журналісти»
У Міжнародний день солідарності журналістів російські ЗМІ запустили акцію «Немає іноагентів, є журналісти»
Серед учасників – «Медуза», The Bell, «Дощ» та інші ЗМІ, які або зіштовхнулись з репресіями з боку російської держави, або солідарні з колегами, що закон «про іноагентів» – несправедливий та репресивний.

У Міжнародний день солідарності журналістів 8 вересня російські ЗМІ запустили акцію на підтримку медіа і журналістів, внесених до реєстру «іноземних агентів».

У ній беруть участь десятки видань: «Дождь», «Медуза», «Медиазона», Discours, Republic, «Новая газета», «Мох», «Бумага», «Тайга.інфо», «Важные истории», Doxa, «7×7», «ОВД-инфо», The Village, The Bell та інші.

ЗМІ публікують звернення до читачів, супроводжуючи їх банером зі словами: «Немає іноагентів, є журналісти» й підписом: «Це повідомлення (матеріал) створене і (або) поширене засобом масової інформації, яке виконує функцію засобу масової інформації».

Плашка обігрує згадку, яку повинні використовувати у всіх своїх повідомленнях ЗМІ та журналісти, визнані російською владою «іноземними агентами».

Нагадаємо, що телеканал «Дождь» і та видання «Важные истории» внесли до реєстру ЗМІ-«іноземних агентів».

У 2021 році російська  влада додала до відповідного реєстру іноагентів такі ЗМІ як «Медуза» (базується в Латвії), московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах, а також The Insider і п'ятьох журналістів російських видань. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу.

Російське видання VTimes оголосило про припинення роботи через політичні і фінансові труднощі, які постали перед редакцією після присвоєння виданню статусу «іноземного агента».

4 червня 2021 року суд відмовив виданню «Медуза» у задоволенні позову про виключення з реєстру ЗМІ-«іноагентів». Щоб уникнути закриття «Медуза» була вимушена запустити донати.

Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція «Радіо Свобода», яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Фото: лого акції

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY