detector.media
30.08.2021 10:19
МЗС: Україна евакуювала з Афганістану понад 650 осіб, у тому числі іноземних журналістів
МЗС: Україна евакуювала з Афганістану понад 650 осіб, у тому числі іноземних журналістів
Найбільшу евакуацію серед країн Європи провела Велика Британія, яка вивезла 15 000 осіб.

Україна на тлі загострення ситуації в Афганістані евакуювала з країни понад 650 осіб, у тому числі іноземних журналістів. Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

«Спільними зусиллями українських дипломатів, військових і розвідників з Афганістану до України прибули шість евакуаційних літаків, які повернули понад 650 українців, членів їхніх сімей, іноземних журналістів, міжнародних правозахисників та людей, яким загрожувала небезпека», – йдеться в повідомленні.

Загалом, згідно зі статистикою, опублікованою МЗС, серед країн Європи найбільше осіб евакуювала з Афганістану Велика Британія – близько 15 000. Німеччина вивезла 5300 людей, Франція – 3000, Іспанія – 2200.

Посилення в Афганістані «Талібану» спричинило хвилю вбивств журналістів, громадських активістів та посадовців. Від початку 2021 року в Афганістані вбили, поранили або викрали щонайменше 30 журналістів.

6 серпня у Кабулі «Талібан» вбив главу інформаційного центру уряду Афганістану Давакхана Мінапала.

8 серпня у Кабулі вбили керівника місцевої радіостанції Paktia Ghag та співробітника правозахисної групи NAI Тоофана Омара.

Речник руху «Талібан» Сухаіл Шахін пообіцяв, що бойовики поважатимуть права жінок та свободу слова в захопленому Афганістані, а також не вдаватимуться до кампаній помсти та репресій. Водночас реальна ситуація свідчить про те, що журналісти знаходяться в небезпеці.

За даними «Репортерів без кордонів», нова влада Афганістану накладає дуже жорсткі обмеження на ЗМІ, хоча й не офіційно. Зокрема, вказує, як саме висвітлювати новини. Бойовики обшукують будинки журналістівне пускають жінок-журналісток на робочі місця та вбили родича щонайменше одного журналіста, який переховується.

Фото: пресслужби МЗС та президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY