detector.media
05.08.2021 00:18
Заступник голови «Білоруського дому» Батулін прокоментував заборону на в’їзд від СБУ
Заступник голови «Білоруського дому» Батулін прокоментував заборону на в’їзд від СБУ
Він вважає, що його у такий спосіб намагаються не допустити до розслідування Віталія Шишова.

Громадянин Білорусі та заступник голови ГО «Білоруський дім в Україні» (БДУ) Родіон Батулін прокоментував те, що СБУ заборонила йому в’їзд в Україну на три роки. Про це він розповів у відео, яке виклав телеграм-канал БДУ. 

Він заявив, що завжди підтримував «територіальну цілісність, свободу й незалежність України».

«Сьогодні мені заборонили в’їзд на територію України на 3 роки. З формулюванням "становить небезпеку державності України". Люди, які мене знають особисто, можуть підтвердити, що я не тільки словами, а й ділом підтримував територіальну цілісність, свободу й незалежність України», – сказав він. 

Батулін заперечує версію самогубства активіста та голови БДУ Віталія Шишова. Він переконаний, що його у такий спосіб, заборонивши в’їзд, намагаються не допустити до розслідування.

«Я переконаний, що причина мого не в’їзду – це спроба не допустити мене до розслідування, до оприлюднення фактів того, що це (смерть Шишова - Ред.) не самогубство. Цю версію намагаються пролобіювати. Не вірте, це не самогубство. Віталій не страждав на суїцидальні нахили. Він не планував розбити собі голову об пень, ламаючи ніс, потім ставати на нього й вішатись десь на дереві, зійшовши з маршруту своєї щоденної пробіжки», – сказав Батулін. 

БДУ у телеграм-каналі додали до його коментаря, що, на їхню думку, «Служба Безпеки здійснює відверто ворожі дії щодо Білоруського дому в Україні».

Нагадаємо, що, 4 серпня Громадська організація «Білоруський дім в Україні» заявила, що заступника голови ГО Родіона Батуліна не пустили до України й заборонили в'їзд на три роки.  

Як повідомили «Детектору медіа» в пресцентрі СБУ, заборона Батуліну винесена 23 липня 2021 року на основі «аргументованих даних, що дана особа може становити загрозу національній безпеці України».

Батулін соратник очільника ГО «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова, який був знайдений повішеним в одному з парків Києва 3 серпня. Відомо, що Батулін повʼязаний із Сергієм Коротких, який в складі батальйону «Азов» брав участь в бойових діях на Донбасі і отримав українське громадянство.

Також Батулін боєць змішаних бойових мистецтв, раніше він виступав за Білорусь. У 2019 році Батулін брав участь у нападі на автомобіль пʼятого президента України Петра Порошенка біля будівлі ДБР.

3 серпня 2021 року правоохоронці в одному з парків Києва знайшли повішеним голову ГО «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова. Напередодні Шишов вийшов на пробіжку біля свого будинку, де жив разом з цивільною дружиною, та зник.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Основні версії, які розглядаються правоохоронцями – це самогубство і вбивство з імітуванням самогубства. Процесуальне керівництво у провадженні за фактом смерті Віталія Шишова здійснюватиме Київська міська прокуратура.

Голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що у Шишова виявлені подряпини на носі, коліні та грудях. Клименко додав, що експертиза остаточно покаже, чи є ці травми свідченням побиття.

Речник президента України Сергій Никифоров повідомив, що Володимир Зеленський тримає на контролі справу про смерть Віталія Шишова.

Шишов у Білорусі брав активну участь в акціях протесту після фальсифікації президентських виборів 2020 року та «перемоги» Олександра Лукашенка. Він переїхав до України через репресії режиму Лукашенка восени 2020 року.

В Україні Шишов надавав допомогу релокантам (людям, які переїздять до України - Ред.), займався організацією акцій проти режиму Лукашенка. Також активіст намагався просувати ініціативи, які мали на меті сформувати білоруську діаспору в Україні та займався верифікацією білорусів, які в'їжджали на територію України.

Дівчина Шишова не вірить у версію самогубства активіста, а колеги та друзі підозрюють, що Шишова вбили білоруські спецслужби.

«Білоруський дім в Україні» – некомерційна громадська організація, створена для допомоги білорусам і всім постраждалим від режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка в Україні.

Фото: з відкритих джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY