detector.media
29.06.2021 10:56
Міноборони Британії щодо втрати секретних документів про Крим: такі знахідки треба передавати поліції, а не журналістам
Міноборони Британії щодо втрати секретних документів про Крим: такі знахідки треба передавати поліції, а не журналістам
Міноборони Британії: В ідеальному світі, де дотримуються всіх правил, документи про HMS Defender не мають потрапляти до рук журналістів.Так що цілком очевидно, що первісна помилка саме в цьому.

Уряд Великої Британії ретельно розслідує втрату секретних документів Міноборони про прохід есмінця HMS Defender біля узбережжя Криму, а також стратегію британської армії в Афганістані, які були випадково знайдені перехожим на автобусній зупинці та передані журналістам ВВС.

Заступник міністра оборони Джеремі Куїн заявив депутатам парламенту, що у втраті документів цілком ймовірно винен високопоставлений співробітник уряду. Зараз його тимчасово позбавили доступу до секретних матеріалів.

«Минулого тижня високопоставлений співробітник втратив засекречені документи міністерства оборони. Цей співробітник сам повідомив про це…Схоже, що це сталося помилково. Я не хочу про щось говорити до появи результатів розслідування. Але це схоже на помилку, допущену цією людиною», – цитує Куїна ВВС News Україна.

Депутати запитали заступника міністра, чи має намір влада розслідувати можливе порушення журналістами BBC законів про захист державної таємниці при публікації секретних відомостей.

«В ідеальному світі, де дотримуються всіх правил, такі документи не мають потрапляти туди, де вони опинилися. Так що цілком очевидно, що первісна помилка саме в цьому», – відповів Куїн.

Джеремі Куїн додав, що у подібних випадках люди повинні передавати свої знахідки поліції.

«Хоча, зрозуміло, я б вважав за краще, щоб BBC їх одразу нам віддала і про них не розповідала, але у них теж є своя робота. І я визнаю, що вони поводились відповідально та повернули документи у міністерство», – сказав чиновник.

22 червня на автобусній зупинці у графстві Кент знайшли промоклу теку, у якій містилось майже 50 сторінок секретних документів про, зокрема, перехід есмінця HMS Defender біля узбережжя Криму.

Згідно із документами, Міноборони Британії аналізувало можливі наслідки проходу есмінця в територіальних водах України біля тимчасово окупованого РФ Криму. Також в документах дається прогноз реакції Росії на прохід есмінця – від нейтральної до агресивної. Також тека містила документи, які описували стратегію британської армії в Афганістані.

У своїх повідомленнях про знахідку BBC не розповідала в подробицях про документи з найсекретнішим грифом, щоб не наражати на небезпеку силовиків, які працюють в Афганістані. Водночас журналісти у загальних рисах пояснили, яких питань стосуються ці папери.

23 червня російські ЗМІ з посиланням на Міноборони РФ повідомили, що поблизу мису Фіолент в окупованому Криму російський патрульний корабель відкрив попереджувальний вогонь по британському есмінцю HMS Defender. РосЗМІ стверджували, що британський корабель увійшов до «територіальних вод РФ». Однак на самому сайті Міноборони Росії інформації про інцидент немає.

Міноборони Великої Британії заявило, що російські військові не відкривали вогонь по есмінцю і що не було попереджувальних пострілів. У відомстві припустили, що постріли були здійснені під час навчань російських військових. Лондон додав, що не визнає російської окупації Криму, і британський корабель абсолютно законно перебував в українських територіальних водах. 

Кореспондент ВВС Джонатан Біль, який перебував на борту британського есмінця вказав, що під час інциденту дійсно чув залпи на відстані. Зокрема, два російських прикордонних кораблі супроводжували британський есмінець і намагалися змусити його змінити курс, заявляючи, що відкриють вогонь, якщо цього не станеться.

«Ми чули залпи на відстані, але думали, що вони були поза зоною досяжності», – повідомив Біль.

За даними ЗМІ, рішення про проходження есмінця HMS Defender у територіальних водах України поблизу Криму ухвалив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Сам Джонсон пізніше заявив, що екіпаж есмінця діяв біля узбережжя окупованого Росією Криму законно, адже це територіальні води України.

У зв'язку із інцидентом США висловили підтримку союзників та суверенітету і територіальної цілісності України, включно з її територіальними водами.

Міністерство оборони України заявило, що Росія у випадку з інцидентом навколо есмінця Великої Британії HMS Defender у Чорному морі «вдалася до поширення цинічної дезінформації через контрольовані ЗМІ».

Есмінець HMS Defender прибув до Одеси 18 червня разом з фрегатом ВМС Нідерландів Evertsen.

21 червня в Одесі на борту HMS Defender українська і британська сторона підписали меморандум про проєкти морського партнерства між ВМС Великої Британії і ВМС України.

Фото: Defence Images/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY