detector.media
20.06.2021 15:25
«Теоретично – через тиждень». Разумков розповів, коли Рада має розглянути законопроєкт про олігархів
«Теоретично – через тиждень». Разумков розповів, коли Рада має розглянути законопроєкт про олігархів
Також він переконаний, що і він сам, і інші депутати ще вноситимуть свої пропозиції.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков в інтерв’ю «Радіо Свобода» заявив, що парламент розгляне законопроєкт про олігархів, внесений президентом як невідкладний, у першому читанні до кінця поточної сесії.

«Терміни вже виходять. Там потрібен час на опрацювання комітетом. Ну, і теоретично на наступному або через тиждень у залежності від комітету, коли він буде готовий до розгляду, ми зможемо його (законопроєкт про олігархів – ред.) побачити у залі… Я думаю, що в першому читанні багато хто натисне кнопку «за». Мабуть, не всі. Тому що є альтернативні законопроєкти», – сказав спікер.

Щодо другого читання, то Разумков висловив переконання, що депутати, як і він сам, будуть вносити свої пропозиції.

«Я, наприклад, вважаю, що повинна бути окрема структура, яка вносила би до цього реєстру для того, щоб потім ні у журналістів, ні у великих бізнесменів, котрі можуть потрапити до переліку олігархів, ні у чиновників не було питань у прозорості ухвалення рішень. Тому що у РНБО, за Конституцією, немає станом на сьогодні таких повноважень, а по-друге, закон прописаний на 10 років», – заявив Разумков.

Нагадаємо, 2 червня 2021 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт №5599 «Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук каже, що парламент може схвалити законопроєкт уже восени.

Зокрема, документ пропонує, щоб Рада національної безпеки та оборони України відносила громадян до категорії «олігархів» та визначала їхній вплив на ЗМІ. На думку голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, законопроєкт помилково пропонує покласти на РНБО ці обов’язки. Він зазначив, що для цього потрібно створити новий уповноважений орган, адже «РНБО має є лише дорадчі функції». Партія «Європейська Солідарність» заявила, що законопроєкт направлений особисто проти п'ятого президента Петра Порошенка, головною його метою нібито «є узурпація Володимиром Зеленським влади». Український бізнесмен та медіавласник Ігор Коломойський заявив, що «морально готовий» потрапити до офіційного реєстру олігархів. Натомість пресслужба Ріната Ахметова сказала, що бізнесмен не є олігархом, а є «найбільшим інвестором» в економіку країни.

Думку юристів про законопроєкт про олігархів читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: Дмитро Разумков / «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY