detector.media
16.06.2021 11:50
Олександр Ткаченко запропонував наглядовій раді УКФ переглянути прийняті нею рішення
Олександр Ткаченко запропонував наглядовій раді УКФ переглянути прийняті нею рішення
Міністр також закликав двох членів наглядової ради УКФ – Олександра Сусленського та Ігоря Тулузова – взяти самовідвід.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко 15 червня 2021 року запропонував наглядовій раді Українського культурного фонду переглянути ухвалені нею рішення.

«Формально МКІП не може скасовувати конкурси, визначені наглядовою радою УКФ, та її інші рішення. У законодавстві не передбачено норм щодо контролю за наглядовою радою, яка сама покликана здійснювати контроль за діяльністю УКФ відповідно до регламенту. Міністр запропонував наглядовій раді переглянути прийняті нею рішення», – йдеться в повідомленні.

Ткаченко зустрівся з представниками від експертів і заявників УКФ, щоб продовжити діалог для стабілізації ситуації навколо інституту

Щодо можливого розпуску нинішнього складу наглядової ради УКФ він сказав: «Оскільки в законі України "Про Український культурний фонд" є вичерпний перелік підстав, відповідно до яких достроково припиняються повноваження члена наглядової ради, я, як міністр, вже закликав двох її членів Олександра Сусленського та Ігоря Тулузова, обраних від ГО, взяти самовідвід. До того з таким запитом звернулася колишня голова фонду. На жаль, поки що ці два члени, до яких є претензії щодо етичності їхньої поведінки, відповіли мовчанням».

Мінкультури повідомило, що напрацьовує зміни до закону, які дозволили б удосконалити процедуру формування наглядової ради Фонду та припинення повноважень її членів.

«Наразі МКІП напрацьовує зміни до нормативно-правової бази, які усунуть прогалини та забезпечать підзвітність наглядової ради. Також обговорюється питання з дирекцією Фонду про готовність УКФ щодо переспрямування коштів, а також можливість узгодження подовження терміну реалізації і звітування за проектами», – зазначається в повідомленні.

Крім того, міністр обговорив з експертами розробку стратегії УКФ та внесення змін до закону про Український культурний фонд.

Нагадаємо, 31 травня низка експертів УКФ надіслали відкритого листа президенту Володимиру Зеленському, прем'єру Денису Шмигалю та очільнику Мінкульту Олександру Ткаченку, в якому вони висловили недовіру наглядовій раді УКФ та закликали розпустити її.

На думку авторів листа, «нещодавні дії новообраної Наглядової ради Фонду свідчать, що принцип прозорості розподілу коштів опинився під загрозою», що засвідчує «відхилення низки проєктів без належної аргументації».

7 червня голова Наглядової Ради Українського культурного фонду Лариса Мудрак склала повноваження. Також заяву на звільнення з посади членкині наглядової Ради УКФ подала директорка Національного музею Богдана та Варвари Ханенків Катерина Чуєва. Рішення Мудрак та Чуєва ухвалили на тлі закликів експертів та культурних інституцій до уряду висловити недовіру керівним органам УКФ, які «відмовляють у фінансуванні раніше затверджених проєктів».

8 червня міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав, що стурбований конфліктом навколо Українського культурного фонду. На його думку, необхідно розробити механізм відкликання членів наглядової ради УКФ.

11 червня 2021 року члени Комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та інші зареєстрували законопроєкт №5591-1 про внесення змін до закону України «Про Український культурний фонд» щодо удосконалення діяльності Українського культурного фонду. Метою цього проєкту є не лише підвищення ефективності діяльності Українського культурного фонду, а й удосконалення процедури формування складу наглядової ради УКФ.

11 червня також міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко призначив Владислава Берковського на посаду виконавчого директора Українського культурного фонду. Він приступив до виконання своїх обов'язків 14 червня і того ж дня заявив, що не бачить юридичних підстав для скасування рішень наглядової ради, проти яких виступали експерти УКФ та культурні інституції.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY