detector.media
03.06.2021 08:25
Керівниця Київського бюро «Радіо Свобода» обговорила з сенаторами США справи Єсипенка в Криму та Лосіка в Білорусі
Керівниця Київського бюро «Радіо Свобода» обговорила з сенаторами США справи Єсипенка в Криму та Лосіка в Білорусі
Під час зустрічі вони також порушили проблему тиску на «Радио Свобода» у Москві.

Керівниця Київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнецова 2 червня повідомила, що обговорила з сенаторами США Крісом Мерфі, Робом Портманом та Джин Шагін справу заарештованого в окупованому Криму фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка та справу фрілансера білоруської служби «Радыё Свабода» Ігоря Лосіка, який майже рік перебуває в ув'язненні в Білорусі.

Інна Кузнецова, головна редакторка програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталка Седлецька, журналістка «Крим.Реалії» Олена Ремовська, ведучі російської служби РС Мумін Шакіров та Олена Фанайлова зустрілися з сенаторами, які перебувають у Києві з офіційним візитом.

«Сенатори висловили свою підтримку незалежній журналістиці як невід'ємній складовій демократії. Ми мали змогу розповісти про роботу українського служби Радіо Свобода Обговорили необхідність звільнення нашого фрілансера Владислава Єсипенка,  арештованого у березні в окупованому Криму, – розповіла Кузнецова. – Згадали також про виклики для журналістів у Білорусі, в тому числі про Ігоря Лосіка, колишнього стипендіата Вацлава Гавела та фрілансера Радыё Свабода, який вже майже рік перебуває в ув'язненні у Білорусі».

Вона додала, що під час зустрічі разом з колегами з російської служби порушили проблему тиску на «Радио Свобода» у Москві.

Нагадаємо, Ігоря Лосіка затримали 25 червня 2020 року в Білорусі. Його звинувачують в «організації масових заворушень». Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв сказав, що телеграм-канали та стріми «Радіо Свобода» «стали засобом управління і організації вуличних акцій протесту».

Блогер 25 грудня мав вийти на свободу, оскільки термін його арешту завершувався. Однак 15 грудня йому висунули нове звинувачення – за ст. 13 ч. 2 ст. 293 («приготування до участі в масових заворушеннях») Кримінального кодексу Республіки Білорусь.

10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. Пізніше йому висунули нове обвинувачення: за ст. 222 (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) КК РФ. 5 травня підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя продовжив на два місяці (до 11 липня) арешт Єсипенка

У квітні 2021 року журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» почали перевозити до Києва та Праги. Російське бюро «Радіо Свобода» 18 травня вперше вийшло в ефір з київської студії.

Фото: Інна Кузнецова / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY