detector.media
22.02.2021 09:45
Україна вдарила санкціями по Медведчуку та його бізнес-імперії: всі подробиці гучного рішення
Україна вдарила санкціями по Медведчуку та його бізнес-імперії: всі подробиці гучного рішення
Радбез України продовжує наступ на Віктора Медведчука та його бізнес-інтереси.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко. Зокрема, під санкції потрапила і Наталія Лавренюк – цивільна дружина соратника Медведчука, нардепа від «ОПЗЖ» Тараса Козака. Санкції діятимуть три роки та передбачають арешт усього майна підсанкційних осіб. 20 лютого санкції РНБО ввів у дію президент Володимир Зеленський.

Детектор Медіа розповідає всі подробиці про санкції проти Медведчука та його оточення.

«Фінансування тероризму»

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що санкції проти Віктора Медведчука, Оксани Марченко та інших введені за фінансування тероризму.

«СБУ веде кримінальне провадження за статтею 258 ч. 5 – це фінансування тероризму. Відповідно по цій статті до пані Марченко, до всіх відповідних осіб і пана Медведчука застосовані санкції – це фінансування тероризму», – сказав Данілов.

Голова СБУ Іван Баканов повідомив, що рішення РНБО стосовно Медведчука ґрунтується, зокрема, й на матеріалах його відомства про протиправне постачання вугілля з окупованого Донбасу.

«Таким чином, ми отримаємо підтвердження фінансування терористичної діяльності "ЛНР". І як результат – підґрунтя для повідомлення підозри представникам компанії», – зазначив Іван Баканов.

Також СБУ рекомендувала розширити введені раніше економічні санкції щодо власників авіакомпаній, які здійснювали польоти до Російської Федерації, і доповнити санкційний перелік ще 5 компаніями.

Хто у списку санкцій?

Україна вводить санкції проти восьми фізичних осіб та 19 компаній. Зокрема, під санкції потрапила і Наталія Лавренюк – цивільна дружина соратника Медведчука, нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака.

Згідно з розслідуванням «Схем», Лавренюк володіє квартирою у центрі Москви в одному з найдорожчих житлових комплексів міста Knightsbridge Privat Park. Площа квартири 657 кв м, вартість – приблизно $13 млн.

За даними джерел ZN.ua, Марченко і Лавренюк володіють заводом, що забезпечує нафтопродуктами «Л/ДНР». Відповідний завод розташований у Росії.

Як пише видання, Оксана Марченко володіє 75% заводу, а Лавренюк - 25%. Зазначений завод забезпечує нафтопродуктами «ДНР» і «ЛНР». При цьому санкції проти Лавренюк могли ввести і як проти іноземної особи, адже у неї, як пише видання, є паспорт РФ.

Росіяни Олександр Маслюк, Віталій Донченко та Сергій Лісогор, які фігурують в санкційному списку, є засновниками компанії «Торговий дім "Донське вугілля"». Ця компанія займається вугільним бізнесом на окупованому Донбасі.

За даними ЗМІ, фінансування заблокованих телеканалів пулу Козака («112 Україна», ZIK і NewsOne) частково здійснювалося через цю компанію, зареєстровану в РФ.

Сергій Лісогор також є директором компанії ФК «Стратегія», яка займається торгівлею паливом. З нею пов'язана компанія ІК «Таврия-Север». Її засновником вказана кіпрська Ventolor Investments Limited, яка належить Оксані Марченко.

Україна також ввела санкції проти російської мережі роздрібної торгівлі спорттоварами «Спортмастер», яка має низку магазинів в Україні. Компанія «Sportmaster Operations Pte. Ltd» зареєстрована в Сингапурі.

Санкції також введені щодо п'яти літаків, на яких літали за маршрутом Київ – Москва, а також проти компаній, що їх обслуговували.

Нагадаємо, що Кабмін припинив пряме авіаційне сполучення між Україною та Росією у листопаді 2015 року.

Очільник СБУ Іван Баканов повідомив, що після введення перших санкцій наприкінці січня кінцеві бенефіціари молдовської авіакомпанії JET4U S.R.L. та португальської JET4U LDA вживають термінові юридичні заходи, щоб обійти накладені на них обмеження. Зокрема, намагаються змінити обслуговуючі компанії – тобто вводять інших юросіб.

З повним списком підсанкційних фізичних осіб і компаній можна ознайомитись ТУТ.

Що передбачають санкції?

За даними джерел УП в Радбезі, санкції передбачають п’ять обмежень проти нардепа «ОПЗЖ» Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

1. Блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;

2. Обмеження торговельних операцій;

3. Зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;

4. Анулювання або зупинка ліцензій та інших дозволів, одержання яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами;

5. Повна заборона заходження іноземних невійськових суден та військових кораблів до територіального моря України, її внутрішніх вод, портів.

Джерело в РНБО пояснило, що п’ять росіян, проти яких Україна ввела санкції - це менеджери активів сім'ї Медведчука.

Оксана Марченко володіє часткою акцій телеканалу «1+1». Але «плюси» залишаться в етері.

Оксана Марченко є кінцевою бенефіціарною власницею офшорної компанії Bolvik Ventures Ltd, яка опосередковано володіє частками каналів «1+1», «2+2» і ТЕТ. Марченко володіє 8,22% акцій телеканалу «1+1» і 8,17% акцій телеканалу ТЕТ.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що володіння Марченко часткою акцій телеканалу не призведе до його закриття.

«"1+1" буде працювати. Там частина, накладається арешт, вони не мають права його продавати, вони не мають права ним користуватися, не мають права його закладати. Все майно, яке є, згідно пунктів накладених санкцій РНБО», – сказав Данілов.

Додамо, що 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK. 3 лютого канал пулу Козака почали відключати з етеру.

Україна хоче повернути нафтопровід, який пов’язують з Медведчуком. 

Також РНБО ухвалила рішення «вжити невідкладних заходів» для повернення у держвласність частини нафтопродуктпроводу «Самара – Західний напрямок», продаж якого пов’язували із оточенням Віктора Медведчука.

За словами Олексія Данілова, нафтопроводом користуються іноземні компанії, якими володіють громадяни України. При цьому ніякої приватизації не проходило.

За даними «Ліга.Бізнес», компанією «ПрикарпатЗахідтранс» володіють білоруський бізнесмен Микола Воробей і громадянин Німеччини Анатолій Шефер, останнього пов'язують із оточенням Медведчука.

«ПрикарпатЗахідтранс» експлуатує близько 800 км нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», за яким дизельне паливо з Росії й Білорусі поставляють для України, а також для транзиту до ЄС.

«ОПЗЖ» опублікувала заяву, у якій спростовує зв'язок Віктора Медведчука з нафтопродуктопроводом «Самара – Західний напрямок», а також причетність фірм Тараса Козака до торгівлі з окупованим Донбасом.

Реакція Медведчука, Марченко та Росії

Лідер «ОПЗЖ» Віктор Медведчук назвав санкції РНБО «незаконними», на його думку, президент Володимир Зеленський «перейшов останні моральні межі» та прагне придушити парламентську опозицію. На його думку, влада пішла шляхом «встановлення диктатури і узурпації».

«Зеленський перейшов останні моральні межі, вдаривши по найдорожчому – по моїй коханій дружині Оксані Марченко», – додав Медведчук.

За словами Медведчука, він є «законослухняним громадянином», не має наміру нікуди тікати та пообіцяв «продовжити боротьбу».

Оксана Марченко у своєму відеозверненні заявила, що через «неконституційні і незаконні санкції» має намір йти в політику. Також Марченко стверджує, що в 2003 році допомогла Володимиру Зеленському працевлаштуватися на канал «1+1».

«Складно коментувати неконституційне, репресивне і дурне рішення нинішнього гаранта, який в 2003 році мені таким не здавався. Коли одного разу влітку зі своєю численною компанією, в тому числі братами Шефірами та іншими артистами завітав до мене додому з проханням про працевлаштування. Я була гостинною і допомогла з роботою. Уже в кінці 2003 року ви стали виходити на каналі "1+1". Сподіваюся, все було добре. Але ключове слово тут – "було", тому що ви вже в минулому. І з кожним новим своїм підписом під беззаконними документами ви забиваєте черговий цвях в свою недолугу політичну труну», – сказала Оксана Марченко.

Вона назвала себе та свою родину «майбутнім мирної та успішної України», «законослухняними людьми», які «люблять свою країну» та «здобули тепер ще більше прихильників».

«З сьогоднішнього дня я вступаю в партію "ОПЗЖ", де своїм головним завданням бачу захист українського народу від свавілля і беззаконня», – додала Оксана Марченко.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що введення Україною санкцій проти кума очільника Кремля Віктора Медведчука є «тривожною інформацією». На думку Пєскова, такі дії України можуть «привести до військового вирішення на Донбасі».

«Це дуже тривожна інформація, тривожна вона тому, що ми бачимо як уже набирає силу реакційна тенденція в Україні. Реакція проявляється в політичній і соціальній сфері...», – заявив Песков.

Реакція США

США висловили підтримку Україні після введення санкцій проти Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та ще низки фізичних осіб та компаній.

«Ми підтримуємо зусилля України щодо захисту суверенітету та територіальної цілісності через запровадження санкцій», – йдеться в повідомленні.

США нагадали, що з 2014 року Медведчук перебуває під санкціями США за підрив безпеки, територіальної цілісності та демократичних інституцій України.

Що буде далі? Данілов обіцяє «ще більше і ще цікавіше».

Секретар РНБО Олексій Данілов пообіцяв, що санкції проти Віктора Медведчука є лише початком. Уже під час наступного засідання Радбезу будуть обговорювати питання запровадження санкцій щодо депутатів та повернення у власність державних надр.

Данілов заявив, що влада збирається повернути «все, що поцупили з 1991 року».

«Найближчим часом ви побачите більше і цікавіше. І там будуть депутати, там буде багато людей, які жодного разу не працювали, а мають величезні статки - все будуть повертати, зокрема, що стосується українських надр… Я коли минулого разу сказав, що далі буде, повірте - далі буде. Далі будуть офшори, власність... Більше того, я можу сказати: усі депутати, у яких статки в 300-400 мільйонів, люди добрі, де ви це взяли? Ви жодного разу не працювали у бізнесі», – сказав Данілов.

Фото: пресслужба ОПЗЖ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY