detector.media
16.06.2020 12:55
У Грузії росіянина затримали за підготовку вбивства ведучого, який обматюкав Путіна
У Грузії росіянина затримали за підготовку вбивства ведучого, який обматюкав Путіна
За даними ЗМІ, інформацію про підготовку замаху грузинській владі надала Україна.

У Тбілісі Служба державної безпеки Грузії 12 червня 2020 року в рамках розслідування справи про підготовку замовного вбивства затримала росіянина Васамбека Бокова. Генеральний директор телеканалу Mtavari Arxi («Головний канал») Ніка Гварамія говорить, що 38-річний громадян РФ планував убивство ведучого Георгія Габунії. Про це пише грузинська редакція «Радіо Свобода» «Ехо Кавказ».

Пан Гварамія каже, що замовником вбивства був голова Чечні Рамзан Кадиров, а причиною стали висловлювання ведучого на адресу Володимира Путіна. У липні 2019 року тоді ще ведучий авторської програми «P. S.» на телеканалі «Руставі-2» Георгій Габунія російською мовою звернувся до президента Росії, використовуючи лише нецензурні вирази.

Ніка Гварамія говорить, що вбивство ведучого планували й координували в Україні, а управління відбувалося з Чечні, передає Jam News. За його даними, спочатку Грузія розцінила отриману від української сторони інформацію як провокацію «грузинського лобі» в Україні, однак захист пану Габунії забезпечили.

Служба держбезпеки Грузії підтвердила, що росіянин готував вбивство на замовлення, проте затримали його за звинуваченням у використанні фальшивих документів. Ім'я затриманого в офіційній заяві вказується як «В.Б.».

«Громадянин В.Б. затриманий в рамках розслідування справи про підготовку замовного вбивства <…> Контртерористичний центр Служби держбезпеки затримав громадянина Росії за звинуваченням у придбанні-зберіганні і використанні фальшивих документів. Затримання обвинувачуваного В.Б. було здійснено в рамках розслідування, що почалося за фактом підготовки замовного умисного вбивства, яке Контртерористичний центр здійснює на підставі відповідної оперативної інформації», – сказали в СГБ Грузії та додали, що внаслідок затримання вдалося попередити «більш тяжкий злочин».

Зараз правоохоронці проводять слідчі дії в цій справі – призначили кілька експертиз, опитують свідків, по каналах Інтерполу затребували додаткову інформацію.

Крім того, журналіст Георгій Габунія розповів, що відчував загрозу після реакції Володимира Путіна і Рамзана Кадирова на його монолог. «Коли я тільки виступив з монологом, я не очікував такого продовження – що відреагує Путін, потім це обговорять в Держдумі, виступить Кадиров. Але коли вони все це сказали – я знав, що це не випадковість. У нас є конкретні приклади, коли людей вбивають через те, що вони не подобаються Путіну. Я знав, що мені слід бути обережним. Моя охорона була посилена. Охорона помітила, що за мною стежили. Поки я не знаю, як продовжиться ця справа. З офіційних структур зі мною поки не зв'язувалися», – додав він.

Ведучий вважає, що останні події підтверджують безперспективність діалогу з Москвою: «Можливо, я зробив помилку, зробив що-небудь жахливе. Але сусідня держава відправляє вбивцю з метою моєї ліквідації. Як після такого можна взагалі говорити з Росією? Держава діє середньовічними методами».

Нагадаємо, 7 липня 2019 року в Грузії Георгій Габунія, ведучий авторської програми «P. S.» на телеканалі «Руставі-2», російською мовою звернувся до президента Росії Володимира Путіна, використовуючи лише нецензурні вирази. У зв’язку з інцидентом, під будівлю каналу прийшли мітингувальники, які вимагали вибачень, припинення мовлення каналу та порушення кримінальної справи. Також вони закликали ведучого та генерального директора «Руставі-2» покинути канал.

8 липня гендиректор «Руставі-2» Ніка Гварамія повідомив, що орган саморегулювання телеканалу «Руставі-2» на два місяці відсторонив від роботи Георгія Габунію. Його не звільнили, через два місяці він мав повернутися до роботи. Однак 18 липня 2019 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) не встановив жодного порушення Конвенції з прав людини в справі грузинської телекомпанії «Руставі 2». Тим самим був залишений в силі вердикт Верховного суду Грузії від 3 березня 2017 року, згідно з яким активи компанії повинні перейти колишньому власнику Кібарі Халваши.

Публічний реєстр Мін'юсту Грузії зареєстрував Кібарі Халваши власником телекомпанії «Руставі 2». Тепер 60% телекомпанії «Руставі 2» належить Кібарі Халваши, решта 40% – компанії «Панорама».

Після цього відбулися збори партнерів – власників телерадіокомпанії «Руставі-2», на якому прийнято рішення про звільнення Нікі Гварамії з поста директора телекомпанії й призначення на цю посаду Паати Салія, юриста Кібарі Халваши. Крім того, Тбіліський міський суд 11 серпня обрав запобіжний захід у вигляді застави на суму 40 тисяч ларі (13,6 тис. дол.) колишньому генеральному директору грузинського телеканалу «Руставі-2» Ніку Гварамію, якого Генеральна прокуратура Грузії звинувачує у «використанні керівних повноважень на підприємстві з метою отримання вигоди, що спричинило значну шкоду».

12 серпня власник «Руставі-2», бізнесмен Кібар Халваші виставив канал на продаж нібито «через борги». Він уточнив, що готовий до переговорів щодо продажу телеканалу «із будь-якою зацікавленою особою», окрім Михеіла Саакашвілі.

Нове керівництво грузинського телеканалу «Руставі-2» звільнило ведучого авторської програми «P. S.» Георгія Габунію. Також були звільнені начальник інформаційної служби Нодар Меладзе і ведуча Нанука Жоржоліані. Крім того, ведучі новинної служби телекомпанії «Руставі 2» Діана Джоджуа і Михеіл Сесіашвілі в прямому ефірі оголосили, що йдуть з каналу.

Колишній генеральний директор грузинського телеканалу «Руставі-2» Нікі Гварамія заснував новий телеканал – Mtavari Arkhi («Головний канал»). Він також став генеральним директором нового каналу. За його задумом, «Головний канал» «має перехопити пальму першості» у «Руставі-2». Крім того, Нікі Гварамія запросив на роботу на «Головний канал» журналістів, яких звільнили з телекомпанії «Руставі-2».
Журналісти грузинської телекомпанії «Руставі-2» бойкотують роботу каналу, а саме: у ефір 21 серпня не вийшла низка новинних програм.

21-22 серпня з грузинської телекомпанії почали масово звільняються журналісти, зокрема з каналу пішли увесь склад журналістів інформаційного проєкту «Кур'єр», команда журналістів і операторів програми «P.S.», низка регіональних кореспондентів та ведучі літературної передачі «Суботній полудень».

Фото: Ехо Кавказ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY