detector.media
24.08.2019 10:15
Олег Сенцов отримав премію Neptun на фестивалі у Ґданську
Олег Сенцов отримав премію Neptun на фестивалі у Ґданську
Незаконно ув'язнений в Росії український режисер Олег Сенцов отримав премію Neptun польського фестивалю Solidarity of Arts.

Про це повідомляє на своїй сторінці у «Фейсбук» адвокат режисера Дмитро Дінзе.

Як видно на фото, оприлюдненому адвокатом, нагороду отримала сестра Олега Наталія Каплан. Фестиваль пройшов у Ґданську

За інформацією «Польського радіо», головним гаслом фестивалю є є мужність, а сам фестиваль присвячений «бранцю Путіна - Олегу Сенцову».

«Цьогорічний фестиваль присвячений особі, яка не може бути з нами - Олегу Сенцову. Його доля говорить багато не тільки про майбутнє Росії та України, але також цілої Європи. Наш фестиваль є демонстрацією солідарності з ним», - сказав директор Європейського центру Солідарності у Ґданську Басіль Керський.

Нагороду Neptun вручають митцям, художня діяльність яких пов'язана із ґданською традицією або сучасністю, а їхній доробок залишає тривалий слід в історії цього міста, вписуючись у цінності свободи та солідарності.

Нагадаємо, 10 травня 2019-го виповнилося 5 років з дня арешту Олега Сенцова.

Його затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

Також у жовтні 2018 року стало відомо, що ЄСПЛ прийняв до розгляду позов режисера Олега Сенцова.

У січні 2019 року ЄСПЛ повернув пріоритет розгляду справи Олега Сенцова.

У липні 2019-го прессекретарка президента України Володимира Зеленського Юлія Мендель повідомила у фейсбуку про пропозицію з боку Офісу президента до російської сторони одночасно звільнити засудженого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова та звинуваченого в державній зраді керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського.

 

 Фото взяте зі сторінки У ФБ Дмитра Дінзе

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY