detector.media
05.05.2019 18:12
У Москві активісти вийшли на пікети на підтримку Сенцова
У Москві активісти вийшли на пікети на підтримку Сенцова
5 травня у столиці Росії активісти провели серію поодиночних пікетів із закликами звільнити засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова.

Про це повідомляє «Крим.Реаліі» з посиланням на громадського активіста Костянтина Котова.

Активісти вийшли до станції метро «Арбатська» з плакатами «Обмін всіх на всіх! Свободу Олегу!», «Ні війні з Україною».

Під час акції поліцейські підійшли до Костянтина Котова для перевірки документів.

«Вони перевірили у мене паспорт, переконалися, що я громадянин Росії. Хотіли ще реєстрацію, але я не показав. Довго сперечалися, я їх переконував, що реєстрацію перевіряти вони не мають права. Врешті-решт вони пішли», - розповів активіст.

За даними правозахисників, 80 громадян України позбавлені волі за політичними та релігійними мотивами на території Росії і в окупованому нею Криму. Міністерство закордонних справ України направило вже близько 300 нот до Росії з вимогою звільнити українців.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

Також у жовтні 2018 року стало відомо, що ЄСПЛ прийняв до розгляду позов режисера Олега Сенцова.

У січні 2019 року ЄСПЛ повернув пріоритет розгляду справи Олега Сенцова.

1 березня 2019 Сенцова відвідала адвокатка Ольга Дінзе. За її словами, наразі він перебуває в спільній казармі на 50-60 осіб та очувається нормально.

Фото: Facebook-група «Сенцов. Обмін. Сьогодні і щодня»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY