detector.media
04.12.2018 14:56
У Європарламенті показали фільм про Сенцова
У Європарламенті показали фільм про Сенцова
Увечері 3 грудня в Європарламенті європейські депутати та українські дипломати переглянули документальну стрічку «Суд: держава Росія проти Олега Сенцова»

Про це повідомляє «Укрінформ».

Депутат від Європейської народної партії Едуард Кукан закликав всіх небайдужих людей приєднатися до кампанії #LetSentsovGetSakharov, метою якої є спонукати режим Кремля звільнити Олега Сенцова, щоб він зміг особисто отримати цю почесну премію імені Сахорова.

Голова комітету Європарламенту із закордонних справ Девід Мак-Алістер наголосив на тому, що повага до прав людини, до її гідності є і залишатиметься ключовим принципом Європейського Союзу.

«Олег Сенцов став прикладом політичного в’язня, що не скорився диктатурі в Росії. І не лише в Росії. Він став символом мужності, стійкості і спротиву диктатурі для усього світу», – сказав він.

У свою чергу посол України в Бельгії Микола Точицький подякував Кукану і всій групі Європейської народної партії в Європарламенті за підтримку висування Сенцова на отримання премії імені Андрія Сахарова.

За повідомленням інформагентства, у перегляді документальної стрічки взяли участь близько 50 осіб – депутатів Європарламенту, дипломатів, представників студентської молоді та українських громад. Наступний показ документальної стрічки «Суд: держава Росія проти Олега Сенцова» відбудеться за тиждень у Страсбурзі, безпосередньо перед церемонією вручення премії імені Сахарова.

Нагадаємо, що Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY