detector.media
09.10.2018 16:44
У закон про вибори необхідно внести зміни щодо політичної реклами – Комітет виборців України
У закон про вибори необхідно внести зміни щодо політичної реклами – Комітет виборців України
Голова Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель вважає, що в закон «Про вибори Президента України» першочергово варто внести зміни, які б передбачали або повну заборону політичної реклами, або її максимальне обмеження.

Про це він сказав під час міжнародної конференції: «Гроші в політиці: як політичні партії готуються до виборів», йдеться на сайті КВУ.

За словами голови Комітету, в закон першочергово варто внести зміни, які б «зменшили вплив великих грошей на виборах». На думку Комітету, це можна зробити через збільшення тривалості агітаційних роликів та чітких вимог до їх формату.

Згідно з моніторингом КВУ, традиційно партії та кандидати витрачають на рекламу 70-80% усіх коштів із виборчих фондів. Тому, на думку КВУ, вирішення питання політичної реклами дозволить суттєво зменшити вартість виборів та сприятиме рівності кандидатів у Президенти.  

Нагадаємо, упродовж квітня-червня 2018 року парламентські політичні партії сукупно витратили 150,2 млн. грн. Третину всієї суми було спрямовано на оплату рекламних матеріалів – 46,3 млн. Найбільше витратили на рекламу ВО «Батьківщина», «Самопоміч» та Радикальна партія Олега Ляшка.

У квітні-червні 2018 року Радикальна партія Олега Ляшка, «Опозиційний блок», ВО «Батьківщина» та «Самопоміч» сумарно витратили 12,2 млн грн на рекламу на телебаченні.

За повідомленням КВУ, у порівнянні із І кварталом загальні витрати партій в ІІ кварталі 2018 року збільшилися майже вдвічі (100,1 млн проти 177,1 млн).

7 вересня народна депутатка України, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що із наближенням виборів створюються передумови для матеріалів замовного характеру в ЗМІ та акцентувала на необхідності внесення змін до виборчого кодексу в частині агітації.Вона також зазначила, що власники каналів забезпечують підтримку кандидатам в президенти.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY