detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
15.06.2017 14:36
Холдинг «Вести Украина» продав радіокомпанію з 23 частотами топ-менеджеру радіогрупи «Тавр медіа»
Холдинг «Вести Украина» продав радіокомпанію з 23 частотами топ-менеджеру радіогрупи «Тавр медіа»
Холдинг «Вести Украина» продав фінансовій директорці групи «Тавр медіа» Інні Черкашиній радіокомпанію «Онікс» («Перець ФМ»), яку придбав кілька років тому в Андрія Карпія, але на яких Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не дозволила запустити «Радио Вести».

За даними єдиного державного реєстру, власницею 100% ТОВ «Телерадіокомпанія “Онікс”» із розміром статутного фонду 200 тис. грн стала Інна Черкашина – фінансова директорка радіогрупи «Тавр медіа» Миколи Баграєва та Віктора Пінчука (об’єднує радіомережі «Хіт ФМ», «Русское радио – Україна», Radio Roks, Kiss FM, «Мелодія» та Relax). Раніше ТРК «Онікс» належала ТОВ «Медіа інвест плюс» – компанії зі структури холдингу «Вести Украина».

Керівником ТРК «Онікс» із 13 червня стала Юлія Смірнова – директор радіо Relax (очолює дві юридичні особи радіомережі Relax – ТОВ «Мюзікрадіо» і ТОВ «ТРК “Радіо Артіль”»).

ТОВ «ТРК “Онікс”» володіє ліцензіями на мовлення на 23 частотах у 15 областях України з позивним «Перець ФМ». Серед них – 11 обласних центрів: Житомир, Запоріжжя, Краматорськ, Кропивницький, Луцьк, Рівне, Суми, Тернопіль, Хмельницький, Черкаси, Чернігів, а також великі районні центри Кривий Ріг, Кам’янець-Подільський, Ковель.

У холдингу «Тавр медіа» найменш розвиненою є мережа радіо Relax: воно мовить у восьми містах, серед яких – п’ять обласних центрів: Київ, Харків, Донецьк, Дніпро, Вінниця. З мережею ТРК «Онікс» мережа Relax перетинається тільки в одному місті – Кам’янці-Подільському.

«Детектор медіа» намагається отримати коментар керівника «Тавр медіа» Ігоря Чернишова з приводу зміни власника ТРК «Онікс» та планів запуску радіостанцій «Тавр медіа» на базі нових частот.

Нагадаємо, що восени 2014 року холдинг «Вести Украина» придав у власника «Першої української радіогрупи» Андрія Карпія чотири радіокомпанії: ТОВ «ТРК "Онікс"» (позивний – «Перець FM», 23 частоти), ТОВ «ТРК "Стильне радіо"» (DJ FM, 1 частота), ТОВ «ТРК "Нота"» (Best FM, 2 частоти) і ТОВ «Телерадіовидавнича компанія "Комра"» (Best FM, 1 частота).

У грудні 2014 року чотири компанії захотіли змінити позивні на «Радио Вести» і програмну концепцію під інформаційно-розважальний формат. Але Нацрада їм відмовила. Мовники звернулися до суду, де оскаржили рішення регулятора. Відтоді Нацрада кілька разів оголошувала компаніям попередження – зокрема, за недотримання програмної концепції. 15 вересня 2016 року регулятор черговий раз відмовив у переоформленні їхніх ліцензій.

15 вересня 2016 року Нацрада відмовила в продовженні ліцензії одній з компаній – ТРК «Стильне радіо», що володіла однією частотою в Мелітополі Запорізької області. Підставою стали кілька отриманих компанією попереджень.

1 грудня 2016 року стало відомо, що холдинг «Вести Украина» повернув попередньому власнику Андрію Карпію одну з придбаних у нього радіокомпаній – ТРК «Нота», що володіє двома частотами. Перед тим ЗМІ повідомляли про наміри холдингу «Вести Украина» продати ТРК «Онікс», що володіє 23 частотами, на базі якої не вдалося запустити «Радио Вести».

У січні 2017 року стало відомо, що радіохолдинги «Люкс» і «ТАВР медіа» цікавляться частотами радіокомпанії «Онікс». За даними «РБК-Україна», холдинг «Вести Украина» купував частоти за майже $ 6 млн доларів, а відтоді вартість активу знизилася до близько $ 500 тис.

Наприкінці січня голова правління радіогрупи «Тавр Медіа» Ігор Чернишов спростував заяву керівниці холдингу «Вести Украина» Ольги Семченко про нібито домовленості групи «Тавр медіа» з Національною радою з питань телебачення і радіомовлення про виділення «Тавр медіа» київської частоти «Радио Вести» 104,6 МГц у разі непродовження «Радио Вести» ліцензії.

23 лютого, Нацрада відмовила «Радио Вести» в продовженні строку дії ліцензії на мовлення в Харкові, а 3 березня – в Києві. 24 лютого «Радио Вести» припинило мовлення в Харкові на частоті 100,5 МГц, 3 березня – в Києві на частоті 104,6 МГц. Ці частоти Нацрада поки що не виставила на конкурс. У «Радио Вести» залишилася одна частота в Дніпрі.

За неофіційними даними власником медіахолдингу «Вести Украина» є колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко. Але за документами він не є ані власником, ані кінцевим бенефіціаром.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY