detector.media
03.05.2017 09:25
Стець закликав світ звернути увагу на політичних в’язнів-журналістів
Стець закликав світ звернути увагу на політичних в’язнів-журналістів
У Всесвітній день свободи преси Міністерство інформаційної політики України закликає суспільство звернути увагу на справи кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка та журналіста «Радіо Свободи» Миколи Семени

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

За словами міністра Юрія Стеця, сьогодні справи Миколи Семени та Романа Сущенка – приклади порушення прав журналістів на професію та свободу слова з боку РФ. 

«В цей день я закликаю світову спільноту звернути увагу на наших політичних в’язнів-журналістів. Без підтримки міжнародних організацій, думок лідерів європейських держав швидкого визволення не досягнути», – сказав він.

Міністр у своєму зверненні до колег зазначив, що інша сторона свободи – відповідальність. У своєму повідомленні МІП просить журналістів «усвідомлювати відповідальність перед суспільством, дотримуватись стандартів журналістики та неупередженості висловлювань, відчуваючи при цьому свободу та підтримку держави».

Нагадаємо, сьогодні, 3 травня, відзначається Всесвітній день свободи преси. НСЖУ  у цей день закликав колег добиватися волі для журналістів Семени і Сущенка.

Як писав «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. 26 квітня Лефортовський районний суд Москви подовжив арешт українському журналісту Роману Сущенку до 30 червня 2017 року.

У квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу протии позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд. 

18 квітня відбулося чергове засідання у кримінальній справі Семени. На допит з'явився лише один свідок – Юлія Кожем'якіна, яка розповіла, що була понятою під час огляду сторінки інтернет-видання з матеріалом Миколи Семени. При цьому свідок не змогла відповісти на запитання адвокатів щодо обставин цього огляду публікації.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY