detector.media
08.10.2016 11:00
Світовий Конгрес Українців: журналісти Сущенко та Семена – жертви гібридної війни
Світовий Конгрес Українців: журналісти Сущенко та Семена – жертви гібридної війни
Світовий Конгрес Українців (СКУ) закликає міжнародну спільноту допомогти звільненню українських журналістів і всіх політичних в'язнів, незаконно затриманих російськими владними структурами

Про це пише «Укрінформ» та посилається президента СКУ Євгена Чолія, який оприлюднив свою офіційну позицію у заяві Комітета.

«Світовий конрес українців закликає українські громади у всьому світі та міжнародну спільноту активно захищати права затриманих журналістів, Романа Сущенка і Миколи Семени, і всіх незаконно арештованих Російською Федерацією українських політичних в'язнів та здійснювати тиск на російські владні структури для їхнього негайного звільнення», – заявив пан Чолій.

Він підкреслив, що журналісти Роман Сущенко та Микола Семена є жертвами гібридної війни Російської Федерації проти України, а їхні арешти за політично вмотивованими звинуваченнями є ще двома прикладами продовження грубого порушення російськими владними структурами фундаментальних прав і свобод людини, зокрема свободи слова.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово». 7 жовтня журналісту висунуто офіційне звинувачення в шпигунстві.

Верховна Рада звернулася із заявою до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени

Нагадаємо, у квітні російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд. 28 квітня Миколу Семену перевели у статус обвинуваченого. Через переслідування Микола Семена не може залишити окупований півострів. Захист переслідуваного ФСБ в окупованому Росією Криму українського журналіста Миколи Семени повідомляє, що в жовтні-листопаді справу журналіста передадуть до російського суду.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY