detector.media
13.08.2015 17:34
Нацрада не перевірятиме «1+1» за демонстрацію російських проектів, взявши до уваги висновок Держкіно
Нацрада не перевірятиме «1+1» за демонстрацію російських проектів, взявши до уваги висновок Держкіно

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення збиралася призначити телеканалу «1+1» перевірку, проте вивчивши під час засідання 13 серпня експертний висновок комісії при Держкіно, відмовилася від свого наміру. Про це повідомляє «Економічна правда».

 

Нагадаємо, Експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Державному агентстві з питань кіно ухвалила рішення, що згідно з мистецтвознавчою експертизою вироблені у Росії проекти «Гадалка» та «Слепая» не підпадають під визначення «фільму» і під заборону демонстрації згідно чинного законодавства.

 

Як писала «Детектор медіа», 10 липня медіахолдинг «Медіа Група Україна» (МГУ) звернувся до керівництва Нацради і Держкіно з запитом щодо трансляції в ефірі каналу «1+1» російських проектів «Гадалка» та «Слепая», які, за даними МГУ, вироблені у 2014-2015 роках, а отже, їх трансляція є порушенням українського законодавства.

 

На російських ТБ-ресурсах серіал «Слепая» визначено як містичну докудраму, «Гадалка» - як документальне ТБ-шоу.

 

Нагадаємо, телеканал «Україна» анонсував на 15 та 16 серпня показ телемуві «Танго метелика». Цю півторагодинну мелодраму зняла російська кінокомпанія «Русское» у 2015 році. Показ фільму є порушенням положень закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України», який, зокрема, забороняє трансляцію будь-яких фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами Російської Федерації після 1 січня 2014 року.

 

Раніше група «1+1 медіа» звинуватила «Медіа Групу Україна» та Держкіно в спробі адаптувати і легалізувати заборонений російський контент як український. 24 червня генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко заявив, що Держкіно видало прокатне посвідчення переробленому російському серіалу «Слід», заявленому як український серіал «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань» виробництва каналу «Україна». На його думку, такий крок перекреслює процес розвитку виробництва вітчизняних серіалів, який щойно почався.

 

У відповідь у Держкіно повідомили, що не мали жодних правових підстав для відмови каналу «Україна» у видачі прокатного посвідчення телесеріалу «ФЕС». Водночас відомство визнало, що в чинному законодавстві, яке регулює кінематографію, є прогалини, підзаконний акт для усунення яких розробляється. Разом з тим Держкіно за зверненням правовласника скасувало державну реєстрацію та визнало недійсними прокатні посвідчення на російський телесеріал «Слід».

 

Директор холдингу «Медіа Група Україна» і телеканалу «Україна» Євген Лященко пояснив, що телеканал «Україна» викупив відзняті робочі матеріали російського серіалу «Слід» і франшизу та зробив на їхній основі новий продукт. За його словами, телекомпанія провела додаткові зйомки, зробила комп'ютерну графіку та новий монтаж.

 

2 липня Експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно прийняла рішення про відкликання прокатного посвідчення серіалу «ФЕС».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY