detector.media
23.02.2015 12:27
Олесь Доній: «Шустера закриють, в Україні буде один 5 канал – і це буде свобода слова»
Олесь Доній: «Шустера закриють, в Україні буде один 5 канал – і це буде свобода слова»

Голова Центру досліджень політичних цінностей, голова мистецького об'єднання «Остання барикада» Олесь Доній 20 лютого в ефірі суспільно-політичного ток-шоу «Шустер live» на каналі «112 Україна» розкритикував політику влади щодо свободи слова в країні. «Я думаю, що невдовзі все буде добре: Шустера закриють, в Україні буде один 5 канал - і це буде свобода слова», - заявив він.

 

Олесь Доній додав, що на 5 канал, який належить Президенту України Петру Порошенку, його не запрошують, тому що він колись в ефірі 5-го висловив думку, що фабрика Петра Порошенка в Липецьку - це загроза національній безпеці.

 

«Я мав приклади іншого протистояння. Я в ефірі 112-го каналу посварився з журналісткою, коли вона під час майдану маніпулятивно захищала побиття. Вона зробила нарізку з інших країн побиття поліцаями якихось мітингувальників. Я кажу: це з Лос-Анджелеса, чому ж ви даєте тільки нарізку і не кажете, що після того було розігнано керівництво поліції. Але попри те, що я з нею посварився в прямому ефірі, мене не припиняють запрошувати на 112 канал. Я з ними сварився, коли вони пускали стрічку «ополченцы», я кажу: це не ополченці, а терористи. І це моя позиція», - сказав пан Доній.

 

На думку Олеся Донія, якщо в Україні пануватиме лише одна точка зору, пануватиме диктатура: «Позиція медіа - висвітлювати різні точки зору. Якщо в нас буде одна точка зору - то це шлях до диктатури, спочатку до медіадиктатури, а потім до диктатури справжньої. І ми проти цього боролися на майдані - для того, щоб були різні точки зору. Я особисто виступив кілька місяців тому за заборону російського інформаційного продукту - без винятків, усього, не лише мілітарного, бо Росія для нас - агресор. Вона напала, і ми повинні жорстко діяти щодо агресора. Але всередині країни ми маємо дослуховуватися один до одного. Якщо влада занепокоюється і буде боятися точок зору різних між нами - то це шлях до диктатури, шлях до Росії».

 

З Олесем Доніємо погодився позафракційний народний депутат Володимир Парасюк: «Зараз таке відчуття, що нас усіх хочуть помістити під купол і показувати один синій екранчик, з якого ми всі маємо черпати інформацію». Він теж звинуватив 5 канал, що той перестав його запрошувати на ефірі, до того ж подав якийсь його коментар, вирваний з контексту.

 

У тому ж ефірі «Шустер live» 20 лютого народний депутат від «Народного фронту» Тетяна Чорновол звинуватила Савіка Шустера в маніпуляціях під час режиму Віктора Януковича: «Я мушу сказати, пан Савік, що патрони (Віктору Януковичу. - ТК) підносили і ви».

 

Нагадаємо, 18 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу «112 Україна» за його супутниковою ліцензією за трансляцію програми «Шустер live» 13 лютого.

 

Як заявив голова Нацради Юрій Артеменко, у контенті «Шустер live» моніторинг Нацради зафіксував порушення статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» та статті 28 закону «Про інформацію», оскільки у висловлюваннях одного з учасників програми, російського журналіста Максима Шевченка вбачає ознаки злочину статті 161 Кримінального кодексу - умисні дії, спрямовані на розпалювання расової, національної чи релігійної ворожнечі.

 

Що стосується каналу «24», який також транслював 13 лютого «Шустер live», то щодо нього Нацрада прийняла рішення взяти до відома наявність порушень і не виносити санкцію, оскільки напередодні канал публічно повідомив про розірвання угоди із «Савік Шустер студією».

 

Телеканал «112 Україна» розцінив дії Національної ради з питань телебачення і радіомовлення як тиск на свободу слова в Україні. Телеканал закликав телеглядачів, політиків, представників медіаспільноти, експертів не допустити зародження цензури в українському медіапросторі.

 

Також канал «112 Україна» вирішив залишити в своєму ефірі «Шустер live». Другий випуск вийшов в ефір 20 лютого.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY