detector.media
27.01.2015 14:00
Розгляд законопроектів щодо захисту інформпростору стане тестом на визначення російської п’ятої колони в Раді – Сюмар
Розгляд законопроектів щодо захисту інформпростору стане тестом на визначення російської п’ятої колони в Раді – Сюмар

Сьогодні, 27 січня, Верховна Рада не розглянула трьох медійних законопроектів, спрямованих на захист національного інформаційного простору, і не внесла їх до порядку денного позачергового пленарного засідання через процедурні моменти. Про це в коментарі «Детектор медіа» повідомила голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар («Народний фронт»).

 

«В один день внесення до порядку денного і голосування в першому читанні не допускаються, оскільки немає можливості реєструвати альтернативні законопроекти. Фактично апелювання йде до процедурних моментів», - пояснила вона.

 

За домовленістю учасників коаліції, законопроекти, які планувалися до включення до порядку денного і розгляду 27 січня, будуть внесені до порядку денного вже другої сесії Верховної Ради - 3 лютого.

 

Зокрема, законопроект № 1768 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)», яким пропонується заборонити участь резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій, не внесений до порядку денного 27 січня через позицію «Блоку Петра Порошенка». «Це позиція, зокрема, найбільшої фракції парламенту - «Блоку Петра Порошенка». «Народний фронт» був готовий голосувати сьогодні за включення до порядку денного цього законопроекту в першому читанні. Але немає згоди партнерів», - пояснила Вікторія Сюмар.

 

Законопроект № 1824 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення», яким пропонується наділити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення повноваженнями призупиняти ліцензії та застосовувати штрафи до ліцензіатів-порушників, за домовленістю, буде включений до порядку денного 3 лютого.

 

Прийнятий за основу в першому читанні законопроект № 1317 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», яким пропонується заборона розповсюдження в Україні аудіовізуальних творів, у яких міститься популяризація дій силовиків держави-окупанта, буде розглянутий 3 лютого, тому що сьогодні ще не готовий до другого читання. «Законопроект № 1317 не пройшов іще комітет, оскільки сьогодні останній день, коли вносяться поправки до другого читання. Є домовленість, що у вівторок (3 лютого) ми винесемо його на голосування», - пояснила вона.

 

Оцінюючи шанси на ухвалення трьох медійних законопроектів, Вікторія Сюмар сказала: «Якщо український парламент хоче називатися українським, то він їх ухвалить. Якщо ні, то ми чітко побачимо антиукраїнські сили, проросійські сили в цьому парламенті. І немає значення, чи входять депутати, які не будуть за це голосувати, до фракцій коаліції, чи до «Опозиційного блоку». Для мене це фактично буде тест на визначення російської п'ятої колони в українському парламенті».

 

«Детектор медіа»

 

Фото - telegraf.com.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY