Лаштуйте до бінокля мікроскоп

28 Квітня 2013
17957
28 Квітня 2013
10:26

Лаштуйте до бінокля мікроскоп

17957
Емоції на VI з’їзді Спілки кінематографістів зашкалювали: досвід протистояв молодості, молодість завзято опиралася
Лаштуйте до бінокля мікроскоп
Якби для з’їздів наших кінематографістів, що відбувалися останнім часом, треба було дібрати універсальне гасло, то найвлучніше, напевне, звучало б так: «Скандал — рушій українського кіно!». Минуле зібрання, що відбулося у 2009 році, закінчилося гучною відставкою тодішнього голови Спілки Бориса Савченка, який не визнавав легітимність свого наступника Сергія Тримбача, вимагав повернути йому печатку й документи і навіть говорив про «рейдерське захоплення». Але ті пристрасті вже призабулися, натомість цього року на авансцену українського кінематографа вийшли інші проблеми, які додали «перцю» і градуса дискусії черговому, VI з’їзду НСКУ.

На з’їзд до кінематографістів завітали міністр культури Леонід Новохатько, його перший заступник Тимофій Кохан (до речі, саме дідусь Кохана, Тимофій Левчук є засновником Спілки кінематографістів), голова Держагенства з питань кіно Катерина Копилова, голова Комісії культури і духовності Верховної Ради В’ячеслав Кириленко. Вітаючи делегатів з’їзду — з 1231 члена НСКУ у Будинку кіно зібралася добра половина — Сергій Тримбач окреслив основні напрями роботи та досягнення Спілки за ці чотири роки. Після озвучення традиційних пунктів таких доповідей, що стосуються організаційного та соціального характеру, Тримбач зауважив, що з відомством, яке очолює Катерина Копилова, у Спілки останнім часом складаються неоднозначні стосунки. Мовляв, до НСКУ пані Копилова ставиться зверхньо, кандидатури, які Спілка пропонує у комісію, що опікується розподілом грошей на кіновиробництво, ігноруються, натомість туди впи­сують зов­сім інших, неконфліктних фа­хівців. На думку Сергія Тримбача, Спілку намагаються відтіснити від активних кінопроцесів...

Наступні виступи спілчан мали б стосуватися обговорення доповіді голови НСКУ. Але майже всі, хто виходив на трибуну, цю вимогу регламенту проігнорували. Режисери та кінознавці старшого покоління вирішили, що саме тут і зараз вони мають висловити своє ставлення до творчості молодих. Не стримували себе, коментуючи альманахи «Мудаки» та «Україна, гудбай», В’ячеслав Кудін («Фільм «Борода» — це жах, як може людина таке знімати і пишатися тим, що це ще десь за кордоном показують»), Юрій Ляшенко («З приходом Катерини Копилової наше кіно охопив войовничий дебілізм»), Олександр Муратов («Мудаки» та «Україна, гудбай» — це дві купи лайна, це сором»). Після таких «компліментів» молодь під проводом Руслана Батицького рішуче рушила на сцену. «Ви мене не знаєте і їх не знаєте, — констатував 27–річний Батицький, який очолює Організацію молодих кінематографістів України, — але ми знімаємо кіно. Нам не дають слова, не дають пояснити, що це кіно — не лайно. У нас немає діалогу». «Який діалог, — кричали із залу, — ви все сказали у своїх фільмах!». Коли ж до мікрофона наблизився режисер згадуваної «Бороди» Дмитро Сухолиткий–Собчук і заявив, що цьому зібранню тільки герба СРСР не вистачає, корифеї його ледь не освистали, вигукуючи: «Что за чушь ты несешь!» У повітрі запахло смаленим... Гасити пристрасті взявся міністр культури Леонід Новохатько, виступ якого на диво був мудрим, щирим, емоційним і дипломатичним водночас. (На диво, бо на подібних заходах чиновники воліють обмежуватися загальними універсальними фразами) «Важкий у вас з’їзд, — зітхнув міністр. — Але не варто починати з конфронтації, ви ж — один цех. За молодими — майбутнє, але й відповідальність, треба продовжувати традиції українського кіно. На мою скромну думку — так казав Богдан Ступка, заступником якого я був, коли він працював міністром — кожен режисер повинен перейматися питанням: яка питома вага доброти залишається у серцях людей, що сидять у залі».

В’ячеслав Кириленко вважає, що ситуацію можна було б вирішити, якби кіновиробництво працювало більш інтенсивно — тоді б робота знайшлася і для корифеїв, і для молоді, і сучасна картина українського кіно не була б такою похмурою, як у авторів згаданих альманахів. Він розповів, що вніс до Верховної Ради законопроект про обов’язковий збір на розвиток українського кіно. Згідно з цим документом, гроші нашому кіновиробництву мають сплачувати дистриб’ютори, телевізійні канали, оператори кабельних мереж, інтернет–провайдери — всі ті, хто показує іноземні фільми і підтримує у такий спосіб іноземне кіновиробництво. «Але це вже п’ятий законопроект, чотири попередніх канули в Лету», — сам же розвіяв ці ілюзії В’ячеслав Кириленко...

Самі кінематографісти також не дуже вірять у те, що ситуація зміниться на краще. «Майбутнє настільки невизначене, що до бінокля хочеться прилаштувати мікроскоп», — цитували вони у своїх виступах Жванецького... І вже спокійніше нагадували молодим: щоб тебе помітили — потрібен протест, а щоб запам’ятали — потрібен талант. А тим часом Мирослав Слабошпицький та Володимир Тихий щось жваво обговорювали, підпираючи стіну Червоного залу. Коли ж Новохатько та Кириленко пішли — Слабошпицький і Тихий хутко зайняли їхні місця біля Катерини Копилової. І було в цій рокіровці щось таке від Фрейда...

Підсумки

Згідно з результатами таємного голосування, головою Спілки переобрано кінознавця Сергія Тримбача. Головою контрольно–ревізійної комісії став оператор Юрій Гармаш.
 
Людмила Олтаржевська, «Україна молода»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Людмила Олтаржевська, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17957
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду