Експерти бачать у згортанні демократичних свобод загрозу євроінтеграції України

21 Січня 2011
7859
21 Січня 2011
15:26

Експерти бачать у згортанні демократичних свобод загрозу євроінтеграції України

7859
Експерти бачать у згортанні демократичних свобод загрозу євроінтеграції України

Українські експерти висловлюють занепокоєння, що згортання демократичних свобод, цілеспрямовані, політично вмотивовані кримінальні переслідування в Україні ставлять під загрозу подальший євроінтеграційний курс в Україні. Про це йдеться у заяві Громадської експертної ради при українській частині Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС, до якої входять, зокрема Володимир Яворський (Українська Гельсінська спілка з прав людини), Олександр Черненко (Комітет виборців України), Михайло Пашков (Центр імені Разумкова) та інші.

 

У заяві наголошується, що «сумніви в ЄС щодо готовності України відповідати європейським демократичним цінностям можуть ускладнити процес переговорів про підписання угоди про асоціацію. ЄС може порушити питання про перегляд домовленостей, яких було досягнуто раніше в сфері юстиції, свободи та внутрішньої політики».

 

Експерти припускають, що Україна ризикує втратити шанс на отримання безвізового режиму з ЄС в осяжній перспективі. «Прецедент Данилишина є першим фактом надання громадянину України політичного притулку в ЄС за останні 8 років, переводить Україну в категорію країн, громадяни яких через внутрішньополітичні причини мають легітимне право претендувати на статус політичних біженців. Статус країни-постачальника політичних біженців вважається в ЄС несумісним із безвізовим режимом», - йдеться в заяві.

 

У документі також зазначається, що обсяги та формат надання допомоги Україні в наступній фінансовій перспективі ЄС можуть змінитися.

 

На думку експертів, за наявних умов функціонування органів влади не варто розраховувати на повноцінне виконання плану дій з візової лібералізації та угоди про асоціацію з ЄС: «Зокрема, необхідно звернути увагу на відсутність ефективного централізованого механізму координації, а саме урядового органу, який би мав повноваження та можливість комплексно оцінювати ризики для європейської інтеграції та запобігати їх, в т.ч. у сфері свободи, юстиції та безпеки та в інших сферах».

 

Також експерти нагадують, що за останній рік Україну переведено з категорії вільних країн до «частково вільних» (дані Freedom House); Україна змістилася зі 152 на 164 позицію в рейтингу економічних свобод серед 179 країн світу (дані Herіtage Foundatіon). У рейтингу демократії країн світу за 2010 рік (Democracy Index 2010) Україна посіла 67 місце, тобто опустилась на 14 пунктів униз, порівняно з 2008 роком (53 місце). В Україні зафіксовано найбільший регрес в демократії серед всіх країн Європи, вона посідає «почесне» сьоме місце серед країн світу, у яких спостерігається найбільший занепад демократії, - після Мадагаскару, Фіджі, Ірану, Ефіопії, Єгипту та Гамбії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7859
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду