detector.media
21.01.2011 15:26
Експерти бачать у згортанні демократичних свобод загрозу євроінтеграції України

Українські експерти висловлюють занепокоєння, що згортання демократичних свобод, цілеспрямовані, політично вмотивовані кримінальні переслідування в Україні ставлять під загрозу подальший євроінтеграційний курс в Україні. Про це йдеться у заяві Громадської експертної ради при українській частині Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС, до якої входять, зокрема Володимир Яворський (Українська Гельсінська спілка з прав людини), Олександр Черненко (Комітет виборців України), Михайло Пашков (Центр імені Разумкова) та інші.

 

У заяві наголошується, що «сумніви в ЄС щодо готовності України відповідати європейським демократичним цінностям можуть ускладнити процес переговорів про підписання угоди про асоціацію. ЄС може порушити питання про перегляд домовленостей, яких було досягнуто раніше в сфері юстиції, свободи та внутрішньої політики».

 

Експерти припускають, що Україна ризикує втратити шанс на отримання безвізового режиму з ЄС в осяжній перспективі. «Прецедент Данилишина є першим фактом надання громадянину України політичного притулку в ЄС за останні 8 років, переводить Україну в категорію країн, громадяни яких через внутрішньополітичні причини мають легітимне право претендувати на статус політичних біженців. Статус країни-постачальника політичних біженців вважається в ЄС несумісним із безвізовим режимом», - йдеться в заяві.

 

У документі також зазначається, що обсяги та формат надання допомоги Україні в наступній фінансовій перспективі ЄС можуть змінитися.

 

На думку експертів, за наявних умов функціонування органів влади не варто розраховувати на повноцінне виконання плану дій з візової лібералізації та угоди про асоціацію з ЄС: «Зокрема, необхідно звернути увагу на відсутність ефективного централізованого механізму координації, а саме урядового органу, який би мав повноваження та можливість комплексно оцінювати ризики для європейської інтеграції та запобігати їх, в т.ч. у сфері свободи, юстиції та безпеки та в інших сферах».

 

Також експерти нагадують, що за останній рік Україну переведено з категорії вільних країн до «частково вільних» (дані Freedom House); Україна змістилася зі 152 на 164 позицію в рейтингу економічних свобод серед 179 країн світу (дані Herіtage Foundatіon). У рейтингу демократії країн світу за 2010 рік (Democracy Index 2010) Україна посіла 67 місце, тобто опустилась на 14 пунктів униз, порівняно з 2008 роком (53 місце). В Україні зафіксовано найбільший регрес в демократії серед всіх країн Європи, вона посідає «почесне» сьоме місце серед країн світу, у яких спостерігається найбільший занепад демократії, - після Мадагаскару, Фіджі, Ірану, Ефіопії, Єгипту та Гамбії.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY