Сергій Соловйов Кіно — довгострокова інвестиція у свідомості людини

19 Листопада 2010
33785
19 Листопада 2010
15:44

Сергій Соловйов Кіно — довгострокова інвестиція у свідомості людини

33785
Відверта розмова з відомим кінорежисером
Сергій Соловйов Кіно — довгострокова інвестиція у свідомості людини

Наприкінці 80-х у наше життя нестримно увірвався фільм «АССА» зі словами з пісні Віктора Цоя «Мы ждем перемен», які прозвучали в картині й стали гаслом. Фільм, що вразив своєю незвичайною естетикою, картинною живописністю й несподіваними одкровеннями (не на кухні, як звиклися ми за довгі роки «застою», а з широкого екрану, у багатомільйонній аудиторії).

 

Досить несподіваним було рішення режисера зробити продовження картини. Глядачі з нетерпінням чекали прем'єри. Виявилось, що паралельно знімалася картина «Анна Кареніна» й прем'єра стала подвійною. Серед перших, хто їх побачив, - учасники й глядачі шостого Міжнародного Севастопольського кінофестивалю. Картини «2-АССА-2» та «Анна Кареніна» представив сам режисер.

 

- Чи задоволені ви тими змінами, яких так всі жадали і, на вашу думку, чи сталися вони?

- Хтось і великих сказав: «Якби я знав, чим це закінчиться, я вирвав би собі язика». Ні в якому страшному сні мені нинішня немислима дійсність не могла наснитися. Те, що сталося, - це страшна підробка. Колосальна афера. У мене відчуття таке, що ми цим фільмом сприяли такій підробці. А в неймовірних історичних масштабів афері зіграли роль «цапів-провокаторів». Знаєте, що це таке? Це «цап», якого запускають першим на бійню, за ним усі козли тягнуться туди, і їх убивають, а провокатора залишають живим, щоб він наступну партію туди заманив. Звичайно, я вельми хутко зрозумів, що став подібністю «цапа-провокатора». Не свідомо, зрозуміло, не домовляючись ні з ким, не отримуючи за це жодних гонорарів. В історії радянського кіно мені не хотілося б залишитися знаменитим «цапом-провокатором». Саме цим було викликано бажання й потреба зняти другу «АССУ». Сьогодні мені соромно не за те, що зняв першу, а за те, що мене пам'ятають лише по «АССІ», неначе не було інших фільмів. І щоб зняти з душі сором, я зробив картину, у якій як міг висловився про зміни, від яких кожну колишню сумлінну людину сьогодні коробить. Висловився складною мовою, тому що проста мова тут не годиться, це не історія про вкрадений гаманець. У нас украли життя! І замінили його якоюсь ганебною ілюзією...

 

- Звуковою доріжкою до першого фільму була музика радянського андерграунду - гуртів «Кіно», «Акваріум», «Браво». У «2-АССІ-2» їх змінив соліст гурту «Ленінград» Сергій Шнуров. Чому саме він? Та ще й у сусідстві з Юрієм Башметом?

- Сергій справив на мене неабияке враження спочатку, як музикант, потім, як особистість. Від нього струменить сильний енергетичний потік. Як неможлива «Анна Кареніна» без Тані Друбич, так само неможлива «2-АССА-2» без Шнурова. Бо це абсолютно унікальний персонаж... Сергій спеціально прилетів з Санкт-Петербурга до Москви, щоб відмовитися. Я з таким уперше зіткнувся. Узагалі-то в мене ніхто ще не відмовлявся зніматися. Міг би й по телефону сказати, а він прилетів. Прийшов до мене на «Мосфільм» з перев'язаною, як у Чапаєва, головою. Господи, кажу, що сталося? Виявилося, голову йому пробила Акіньшина, яка була тоді його дружиною. Дика, каже, баба, цеглою б'ється. І коли він це сказав, я йому: «Серьожо, ти саме та людина, яка мені просто необхідна. Ти навіть не заїкайся, що збираєшся відмовитися». Посиділи, поспілкувалися, і став він напарником Башмета, а Юрій - це найвища культурна коштовність світу. У них склалися просто видатні взаємини. Я якось мимоволі став свідком їхньої гутірки після зйомок однієї зі сцен у Ленінградській філармонії вночі. Шнуров там не знімався, прийшов просто послухати. Ішли ми потім у готель «Європейський», Сергій Юрія підтримує під руку. Один при метелику, інший з пробитою головою, що проступає крізь бинти кров'ю. Чую першу репліку Шнурова: «Юро, ну ти ж по-справжньому талановита людина, якого дідька тобі цей заклад з колонами? (ішлося про філармонію). Переходь ти до мене на клавішні». Башмет відповідає: «Серьожо, от як я до тебе перейду, коли ти публічно розповідаєш, що жодного разу мене не бачив тверезим. Я - великий музикант, батько, дід, а ти про мене таке на всю Росію». Шнуров: «А що ж я, по-твоєму, брехати повинен»? Це розмова живих і талановитих людей, щиро примхильних один до одного, незалежно від того, хто «андерграунд», а хто «класик».

 

- Сергію Олександровичу, в обох фільмах ви ввели рок-музику як повноцінного героя, що для вас, особисто, вона означає?

- Для мене музика, перш за все, є уособленням божого світу, який за природою своєю споконвічно вільний. Не зовнішньою, а внутрішньою свободою. Взагалі, усі види мистецтва, зокрема й кіно, у деякому розумінні - музика. Пам'ятаєте Блокове: «И если музыка покинет нас, то что же станет с нашим миром?».

 

- Ви одразу знали, кого з акторів зніматимете в «Анні Кареніній»?

- Ще коли пишу сценарій, то вже знаю, кого хочу знімати. Жодними відборами не займаюся. Навіть у тих окремих випадках, коли пишу ролі для молодих людей, завжди знаю, кого з молоді треба шукати. Так було, скажімо, перед зйомками картини «Сто днів після дитинства». Я знав, що мені на головну роль потрібна молода Ірина Купченко, бо шаленів од неї, подивившись, як вона грає в картині Андрона Кончаловського «Дядя Ваня». На третій день мені привели Таню Друбич, я сказав - ні, не треба, вона не схожа на молоду Купченко. Топав ногами й змушував шукати нову, молоду Ірину Купченко до того часу, аж поки зфільмував якусь одну сцену й зрозумів, що є Таня Друбич. І це не питання відбору, це питання твоїх людських відносин з уявними героями. Я вирішив знімати «Анну Кареніну» тому, що є Таня Друбич.

 

- Чому все ж «Анна Кареніна»? Після картини Олександра Зархи.

- А чому б і ні? Не лише після цієї картини, до речі. У світі налічують близько тридцяти (!) екранізацій цього твору. А «Гамлета» в Англії близько ста екранізацій! Не тому, що хтось хоче перевершити свого попередника: він зробив погано, а я зроблю добре. Просто там добре розуміють, що, час від часу, потрібно персоніфікувати себе з героєм, який є генетичним кодом нації. Анна Кареніна - це не персонаж, це генетичний код нації.

 

- Ви супроти відборів, але проби все ж таки були: на роль Вронського претендували Безруков і Домогаров.

- Та й інші пробувалися чудові й блискучі актори. І могли б з успіхом зіграти. Але для мене важлива така річ, як ансамблеве звучання. І прийшла мить, коли я відчув, що одним з компонентів у ансамблі цього фільму буде Ярослав Бойко, з його прямою шляхетною ясністю, вельми переконливою. З Домогаровим або Безруковим це був би інший фільм. Мені потрібні були актори за принципом подібності. Є ролі, які грати - вбивати їх. У них просто треба бути. Я колись довго шукав актора на роль Міті у фільмі «Ніжний вік». Дякую Микиті Михалкову, який сказав: «Не роби дурниць, коли у тебе є сам Мітя». Я після цих слів прозрів і в картині зіграв самого себе мій Мітя (син Сергія Соловйова й актриси Маріанни Кушнірової. - Л.О.) В останній за часом картині «Однокласники», сценарій якої написала моя студентка Соня Карпуніна, вона ж - головна героїня. І Анна Кареніна - саме така роль, у якій треба не грати, а жити. Ніхто, окрім Друбич, у наш час до неї не пасує. І від феноменально талановитого Юрія Башмета, який геніально грає на альті, не вимагалося нікого змальовувати. Мені важливо було, щоб він просто грав. Тому що лишень один видобутий ним з інструменту звук нагадає всім нам ще раз, що таке еталон справжнього...

 

«Анна Кареніна», як на мене, видатний роман російського Срібного віку, написаний ще до появи цього віку. Кареніна - ключовий жіночий характер Срібного віку. Це вже потім будуть Ахматова, Цвєтаєва. Роман-бо не про зраду й розплату за неї, він про сумління та свободу, про їхню трагічну несумісність. І написаний він з тим підходом до людської душі, з якого народився весь Срібний вік. Моя «Анна Кареніна» - не екранізація твору Льва Толстого. Це те, що я відчув, читаючи роман. Картина лірична. Про мене, про вас. Про інтимні взаємини з романом. Хтось інший зніме інакше. Напевно, буде ще багато варіантів. У Куросави своя «Анна Кареніна» - японська. Так само, як Дворжак у виконанні Ростроповича та Йо-Йо-Ма: ті самі ноти, а «Другий концерт» різний.

 

- Вас звинувачують у тому, що аж занадто підкреслили роль морфіну в тому, що сталося з Анною!

- Я ж нічого не придумав - це є й у романі. Анна вперше прийняла морфін під час пологів, як спосіб знеболення. А потім уже для позбавлення мук душевних. Що привело до бажання довести себе до психоделічних таїнств і блукати там. Саме у такому ейфорійному стані можна вигукнути: «Доллі, я найщасливіша жінка на білому світі!», а через двадцять хвилин: «Доллі, якщо і є хтось найнещасливіший на світі, то це я»! Анні треба було знеструмити біль, щоб спробувати жити далі. От і все. Я нічого не вигадав і навіть не перебільшив. Я просто уважно прочитав Толстого.

 

- Одні критики говорять, що фільми повинні будити думку, інші кажуть, що вони - витвір мистецтва, яким треба насолоджуватися. Ви що скажете із цього приводу?

- Звичайно, насолоджуватися. Після перегляду картини повинен залишатися «післясмак», як після доброго вина. Я не бачив жодної картини, яка мене змусила б задуматися про принципи відповідності мого життя високим ідеалам людства або навпаки - невідповідності. Думати треба вдома за книжкою, а в кінотеатрі треба дивитися й бачити. Кіно - особливий тип життєвого видовища. Життєвих картин, над якими не потрібно думати, їх потрібно відчути й запам'ятати. Через місяць, через рік, через два роки це обов'язково дасть свої плоди. Кіно - довгострокова інвестиція у свідомості людини.

 

- В одному з інтерв'ю ви сказали, що зараз знімають справжні шедеври, але вони пропадають у комерційній чорній дірі. Які шедеври ви мали на увазі?

- Нині з'явилися дуже цікаві молоді режисери. Серед них Олексій Попогребський, картина якого «Як я провів цього літа» мені не дуже сподобалася. Борис Хлєбніков - фантастичний режисер. Олександр Расторгуєв зняв документальну картину «Жар ніжних. Дикий, дикий пляж», яка йде чотири з половиною години, а дивитися її не нудно. Це одна з найпрекрасніших картин, які я бачив в житті. Ось ці люди знімають шедеври. Біда в тому, що глядачі не бачать їхніх робіт. Хіба що комусь із режисерів поталанить потрапити на фестиваль.

 

- У «2-АССІ-2» ваша з Тетяною Друбич дочка Анна не лише зіграла, але й музику написала до цього фільму, а ще й до «Анни Кареніної» та «Однокласників». Хто вона за професією?

- Піаністка й композитор. Я попросив її спочатку написати вальс для сцени балу, де Кареніна закохується у Вронського. Щоб у нім була й драма, і романтика. Потім ще один, похмурий, трагічний момент, і музику в італійському стилі для епізоду у Венеції. Врешті-решт, вона створила всю партитуру. Акторська робота її ніколи не цікавила й не цікавить, а у фільмі вона грала винятково на моє прохання.

 

- Ви - успішний режисер, і раптом стаєте телеведучим на каналі «Культура». Що спонукало на нову для вас роль?

- Дуже вдячний каналу «Культура» за пропозицію зробити сто фільмів про тих людей, з якими я працював, яких добре знав або знаю. І став виходити авторський цикл «Ті, з якими я». Вісім картин я вже зробив і показав. На черзі чотири серії про Олександра Абдулова.

 

- Десять років тому ви були головою Союзу кінематографістів Росії, повноваження склали в розпал кризи кіновиробництва. Зараз торочать про відродження російського кінематографа. Направду зроблено істотний прорив?

- Часи цілковитого безгрішшя для кінематографа минули. Зараз знімається велика кількість картин. Мені навіть здається, що надмірно багато, бо не подолано прокатної кризи: кінотеатрів вистачає, але російських фільмів у них показують мало. Це ненормально. У жодній цивілізованій країні такого немає. Екран заполонили американські бойовики й блокбастери, яких ми наслідуємо. Прорив буде, коли в усіх наших фільмів буде своє обличчя.

 

Людмила Обухівська, «День»

 

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Людмила Обухівська, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33785
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду