Ті самі обличчя, тільки збоку

16 Грудня 2009
22681
16 Грудня 2009
13:57

Ті самі обличчя, тільки збоку

22681
Від потоку нерідко неправдивої інформації від політиків громадяни вже почали втомлюватися і невідомо, чи існуватиме попит на російських телеведучих після президентських виборів
Ті самі обличчя, тільки збоку

А як буде після виборів? Український телеефір окупували російські телеведучі. Савік Шустер та Євґєній Кісєльов модерують найпопулярніші політичні ток-шоу в країні, до них на передачі кожного тижня приходять найвпливовіші українські політики. Однак від потоку нерідко неправдивої інформації від політиків громадяни вже почали втомлюватися і невідомо, чи існуватиме попит на російських телеведучих після президентських виборів - пишуть Павєл Шеремет та Валерій Калниш в російському тижневику «Огонёк».

 

Вибори президента України стрімко наближаються до кульмінації. Виборча кампанія розгортається за всіма законами захопливого шоу, активні учасники якого - телевізійні зірки з Росії

 

Російські журналісти окупували інформаційний простір України. Раніше інтервенція була передусім віртуальна, мешканці сусідньої держави дивилися російські телеканали, читали російські газети, сприймали багато російських проблем як свої. Але спільний інформаційний простір колишнього СРСР поступово зруйнувався, і російським ЗМІ довелося освоювати нові форми роботи. Всі провідні російські газети запровадили в Україні місцеві видання, телеканали змушені перекладати програми українською мовою, а віднедавна сюди на заробітки потяглася і зірки російського телебачення.

 

Українська політична еліта завжди мріяла про серйозні політичні проекти на телебаченні. Успіх президента Путіна, його тріумфальну перемогу на виборах там усі пов'язували з віртуозною грою російського телебачення на боці майбутнього президента. Президенту Кучмі поговір приписує, наприклад, фразу про те, що він шкодує про відсутність у країні теледіячів такого масштабу, як ведучий ОРТ Сєрґєй Дорєнко. Напередодні доленосних президентських виборів 2004 року українська влада з заздрістю дивилася на зірок російського політичного ТБ. Ніхто не чекав, що зміни на їхніх власних телеканалах будуть настільки радикальними.

 

Першим дорогу до Києва проклав ведучий каналу «Росія» Дмітрій Кісєльов. Він вів на телеканалі ICTV, який належить зятю другого українського президента Кучми Віктору Пінчуку, щотижневу аналітичну програму. Запам'ятався глядачам і як любитель коней, а поїхав із Києва невдовзі після Помаранчевої революції.

 

Однак саме кардинальні політичні зміни в Україні відкрили перед журналістами з Росії грандіозні перспективи. Репортери та ведучі, які втрачали у тому числі й під тиском політичної цензури роботу в Москві, у середині 2000-х почали перебиратися в Україну. У Києві немає поки клубу російських журналістів, і точну кількість переселенців назвати ніхто не може, але їх справді вже багато. Найвідоміші - це колишні колеги по НТВ Савік Шустер та Євґєній Кісєльов. Зараз ведуть найпопулярніші політичні шоу на головних телеканалах. Обидва виходять в ефір по п'ятницях, жорстко конкуруючи один з одним. Так, програма «Велика політика з Євґєнієм Кісєльовим» на телеканалі «Інтер» за участі Юлії Тимошенко 4 грудня зібрала біля екранів 6,15 млн. глядачів. Програму «Шустер Live» на телеканалі «Україна» у той самий час дивилося 5 млн. глядачів, за даними агентства «МедіаБізнес». Від конкуренції нікуди не подітися, хоча у житті журналісти зберігають хороші стосунки та навіть живуть на сусідніх вулицях у центрі Києва.

 

Савік Шустер, напевне, суперництву не радий, адже ще буквально рік тому його панування в українському телеефірі ніхто не оспорював. Шустер з'явився у Києві навесні 2005 року. На цей час на НТВ кілька місяці як припинило виходити його ток-шоу «Свобода слова», а виробництво документальних фільмів, певне, не давало задоволення. На каналі олігарха Пінчука ICTV Савік Шустер запустив український варіант «Свободи слова». Проект дуже швидко завоював лідерські позиції у рейтингах, а Шустер - величезну популярність. У березні 2007-го гламурний журнал VIVA! Навіть назвав його «найкрасивішим чоловіком України».

 

За кілька років українського відрядження Шустер змінив уже три телеканали. У 2007 році з ICTV він несподівано перейшов на найпопулярніший канал «Інтер» із проектом «Свобода Савіка Шустера». Ще за рік він опинився на каналі «Україна». Формат програми не змінювався, змінювалися лише обкладинки. Останній варіант - «Шустер Live». Виробляє її вже не телеканал, а фірма, одним із засновників якої став ведучий. Контракт між «Савік Шустер Студіос» та каналом «Україна» укладений на два роки. За даними газети «Коммерсантъ-Украина», серед засновників ВАТ «Савік Шустер Студіо» є відомі українські політики. «Я прийняв рішення мати більше акціонерів із абсолютно різними інтересами у політиці і у житті, тому що це єдина змога зберегти свободу слова», - пояснив ведучий газеті, не розкриваючи подробиці та імена. Найімовірніше, з кожним переходом обсяг гонорарів Шустера збільшувався, але цікавіша зміна політичної орієнтації господарів. ICTV - канал Віктора Пінчука, вплив якого, щоправда, після Помаранчевої революції дещо зменшився, але може відродитися у разі перемоги Тимошенко на виборах. В усякому разі, за чутками, саме Пінчук помирив українського та російського прем'єрів. Канал «Інтер» належить близькому до президента Ющенка газовому трейдеру Фірташу. «Україна» - амбітний і такий, що активно розвивається, проект мало не найбагатшої людини країни - Ріната Ахметова, який шефствує над Віктором Януковичем. Шустеру залишилося ще вийти в ефір телеканалу Гусінського ТВі, щоб покрити весь телевізійний та політичний простір України. В усякому разі, його студія вже робить для каналу щотижневу аналітичну програму.

 

З ТВі свою експансію в Україну почав Євґєній Кісєльов. Цей канал на паритетних началах організували соратники по бізнесу в Росії, вимушені емігранти Гусінський та Кагаловський. Влітку 2008 року Гусінській покликав Кісєльова створити там інформаційну службу. Колишній генеральний директор НТВ, перебравшись до Києва, найперше почав з'являтися в ефірі щотижневої програми «Шустер Live» на каналі «Україна». Шустера це влаштовувало, оскільки авторитет Кісєльова в Україні досить високий, тут багато хто пам'ятає програму НТВ «Итоги». Як сказала «Огоньку» головний редактор популярного інтернет-ресурсу «Українська правда» Олена Притула, «Шустера в Україні тепло прийняли, тому що його переїзд із авторитарної Росії підкреслював атмосферу свободи й демократії в нас, Кісєльова традиційно ще з часів НТВ дивилася українська еліта». «Але головне - їм точно не можна дорікнути у політичній заангажованості, оскільки вони громадяни іншої країни. Вони точно не належать ні до яких місцевих політичних та економічних кланів. Їм фактично однаково, кого в нас оберуть президентом, що робить програми привабливими для глядачів. Це дуже серйозний плюс у сучасній Україні», - вважає Олена Притула.

 

Отже, Кісєльов спокійно та гармонійно влився до української політичної тусівки. Влітку 2009 року він вийшов в ефір ТВі з власним проектом «Наверху». Щоправда, просидівши в ефірі ТВі пару місяців, Кісєльов зі скандалом залишив канал, пояснивши це тим, що Кагаловський здійснив спробу «встановити одноосібний контроль над каналом, діючи при цьому жорсткими силовими методами». Йшлося у цьому разі не про цензуру - і Шустер, і Кісєльов ніколи на це не скаржилися. Річ у тому, що головні акціонери ТВі - Гусінський та Кагаловський - посварилися і тепер з'ясовують стосунки у суді Південного округу Нью-Йорка, де розглядається позов Yota Limited Partnership (компанія, підконтрольна Константіну Кагаловському) до New Media Holding Company LLC (фірма, підконтрольна Владіміру Гусінському). Кагаловський вимагає від Гусінського повернути 11,5 млн. доларів, які він вклав у створення ТВі.

 

Але ще до звільнення з ТВі Євґєній Кісєльов отримав запрошення вести на каналі «Інтер» програму «Велика політика». Це щотижневе ток-шоу, яка за форматом та за змістом дуже схоже на програму Шустера: прямий ефір, кілька важливих гостей, одна-дві теми для обговорення, фактично - необмежений час в ефірі.

 

Інвестори вклали в компанію Савіка Шустера величезні за українськими мірками гроші. Студія його програми займає 1200 кв. м, її збудували на території Кіностудії імені Довженка. На декораціях, обладнанні для світла та звуку не економили. На запитання, скільки усе це коштувало, Шустер відповідає коротко: «Дуже багато, сума вимірюється мільйонами доларів». Програмою займається українсько-французька команда на чолі з продюсером Давідом Сьяма, на рахунку в якого, наприклад, передвиборні теледебати Саркозі й трансляції концерту Селін Діон у Лас-Вегасі. Але тільки технічних прибамбасів недостатньо.

 

Буквально за тиждень після прем'єри Шустер заявив, його студія піддалася впливу електромагнітного випромінювання і це призвело до виведення з ладу ефірної техніки, засобів зв'язку, а також вплинуло на здоров'я співробітників. «Ми вважаємо, що 11 вересня, у п'ятницю, знаковий день, ми стали жертвами неотероризму. Ми стали жертвами сучасних технологій...» - заявив він «Інтерфаксу». Журналіст додав, що його студія звернулася до керівництва країни та силових структур із проханням розслідувати цей інцидент. «Можливо, поспіхом будували цю студію за три тижні, це могла бути наша провина. З іншого боку, в нас у гостях був Володимир Литвин (голова Верховної Ради України), та, можливо, його служба безпеки своїм новим обладнанням ввійшла у наші частоти, або навколо нас багато супутникових антен, які передають великий масив даних, або вони ввійшли у нашу частоту», - перерахував версії телеведучий.

 

Не слід дивуватися, що Савік Шустер завжди заряджений на скандал. У кожній програмі він з місця у кар'єр бере найскандальніший аспект головної теми та намагається його розкрутити. На допомогу завжди прийдуть несподівані учасники. Під час останнього ефіру з Юлією Тимошенко до студії прийшли депутати Партії регіонів, зайняли основні місяця та стали мучити прем'єра. Шустер вдав, що це все експромт, але в Україні політики не дуже схильні берегти чужі таємниці. З'ясувалося, що «несподіваний» прихід до студії ведучий обговорював завчасно з ворогами Тимошенко. Вибухнув неприємний скандал. А зовсім нещодавно під час прямого ефіру до студії Шустера увірвалася Олександра Шевченко, активістка жіночого руху FEMEN. У майці «Україна не бордель», із вінком на голові, озброєна плакатом «Брехня live», вона звернулася до українців із закликом не вірити політикам, які довели країну до межі. Олександра кинула в обличчя відомому українському депутату Нестору Шуфричу розірваний плакат і демонстративно залишила студію... Учасники шоу невимушено продовжили обговорювати долю Батьківщини...

 

Євґєній Кісєльов відповів роздяганням Юлії Тимошенко. Під час ефіру журналісти спитали її, від якого дизайнера на ній сукня. Тимошенко, не зніяковівши, запропонувала журналістці підійти, розстібнути їй ззаду сукню і подивитись. Євґєній Кісєльов стежив за сценою з боку, участі у викритті Тимошенко не брав. Сукня виявилася від українського дизайнера, про якого мало хто чув. Українські колеги припустили, що хитра Юлія Володимирівна навмисне перешила бирки, як це зробив колись один багатий український міністр. Сенсації не сталося, але розмови про програму йшли ще довго.

 

І Кісєльов, і Шустер неодноразово повторювали, що працювати в Україні їм цікаво. Але тримати марку непросто, конкуренція зростає. Гості на канали приходять одні і ті ж, тож багато в чому рейтинг програми залежить саме від ведучого. Варто зазначити, що громадянам України є з чого вибирати. І тим не менше рейтинги майже десятка політичних ток-шоу досить високі, хоча останнім часом багато експертів визнають, що люди втомлюються від нескінченного і часто лицемірного політичного телеспектаклю. Напередодні президентських виборів політики готові переступити будь-яку межу в боротьбі за голоси виборців. Чого варта хоча б нещодавня заява президента України Віктора Ющенка в ефірі «Великої політики» про те, що різниці між прем'єром Юлією Тимошенко і лідером опозиції Віктором Януковичем немає жодної. Аргумент президент України обрав нижче пояса: «Ті самі яйця, тільки збоку».

 

«Якщо ток-шоу дивляться, товар продається, отже, головний поціновувач, глядач, каже своє вагоме слово, що відображається в рейтингах, і, відповідно, ток-шоу триває», - вважає директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. Оглядач радіо «Свобода» Віталій Портніков, який також курсує між Москвою і Києвом, де веде програму на каналі ТВi, закликає не прикрашати українську інформаційну дійсність і не занижувати цинізм української політичної еліти, порівняно з російською. «Українські політики ходять буквально по всіх каналах, це прийнято, всі хочуть показати себе виборцям. Коли програму на «Інтері» вів не Кісєльов, а інший ведучий, до нього ходило не менше людей, тому що це канал із найбільшим покриттям».

 

Сьогодні Україна - країна нескінченних виборів, де «тележнива» не припиняються ні на хвилину. І в цій ситуації російські телезірки - явні фаворити інформаційного поля. Але ось чи знадобляться вони після президентських виборів - велике питання...

 

Павєл Шеремет, Валерій Калниш, російський тижневик «Огонёк»

 

Переклад - Inozmi.glavred.info

 

Фото -  Inozmi.glavred.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Павєл Шеремет, Валерій Калниш, «Огонёк»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22681
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду