Комітет свободи слова схвалив законопроект про мораторій на обмеження реклами алкоголю й тютюну

25 Грудня 2008
10986
25 Грудня 2008
16:49

Комітет свободи слова схвалив законопроект про мораторій на обмеження реклами алкоголю й тютюну

10986
Комітет свободи слова схвалив законопроект про мораторій на обмеження реклами алкоголю й тютюну
25 грудня Комітет з питань свободи слова та інформації розглянув антикризовий законопроект про внесення змін до Закону Україну «Про рекламу» (щодо запобігання негативним наслідкам фінансово-економічної кризи у рекламній галузі та електронних ЗМІ).
 
Законопроект передбачає мораторій на один рік на обмеження реклами алкоголю й тютюну в частині зовнішньої реклами і в частині спонсорства. Тобто до прикінцевих положень Закону України «Про реклами» пропонується така зміна: «Тимчасово до 1 січня 2010 року зупинити дію абзацу другого частини першої статті 5, абзацу восьмого частини першої та абзацу восьмого частини другої статті 22 цього Закону». Вказані статті передбачали з 1 січня 2009 року заборону реклами алкогольних напоїв і тютюнових виробів у зовнішній рекламі та заборону дикторського супроводу у спонсорських заставках.
 
«У зв’язку з тим, що цей рік був важким для медіа і реклами, ми змушені продовжити рекламу алкоголю й тютюну в зовнішній рекламі і спонсорські заставки з дикторським супроводом іще на один рік, – пояснила «ТК» керівник підкомітету з питань реклами Олена Кондратюк (фракція БЮТ), яка ініціювала розробку законопроекту. – Виключати ці бюджети з медіа є агресивною мірою для нинішнього часу. Реальна картина, яку нам дала індустрія, є дуже невтішною. У 2009 році телевізійний ринок очікує падіння на 1 млрд. гривень. Заповнюваність зовнішньої реклами зараз близько 20%. Якщо наступного року більшість бюджетів піде на телебачення і в пресу, то зовнішня реклама буде фактично повністю провальною».
 
У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що у 2009 році ринок зовнішньої реклами очікує зменшення кількості площин на 30%, а бюджетів – до 620 млн. гривень. Додаткове навантаження на галузь здійснить заборона реклами алкоголю й тютюну. У 2008 році близько 300 млн. гривень надійшло від розміщення замовлень алкогольно-тютюнових рекламодавців. Також у 2009 році очікується значне скорочення спонсорства на телебаченні, що прямо призведе, насамперед, до скорочення власного виробництва. Призупинення на однин рік обмежень стосовно спонсорів дозволить телевізійній індустрії додатково отримати у 2009 році 265 млн. грн.
 
Водночас законопроект пропонує внести до Закону України «Про реклами» зміну в частині 8 статті 22, зобов’язавши рекламодавців алкогольних напоїв і тютюнових виробів спрямовувати на виробництво та розповсюдження соціальної реклами щодо шкоди тютюнопаління та зловживання алкоголем не менше 10% коштів, витрачених ними на розповсюдження реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв у межах України (чинна редакція передбачає не менше 5%).
 
Присутні на засіданні члени комітету Юрій Стець (НУ-НС), Олена Бондаренко (Партія регіонів), Володимир Ландик (Партія регіонів), Микола Баграєв (БЮТ), Віктор Уколов (БЮТ), Олександр Абдулін (БЮТ) і Олена Кондратюк (БЮТ) одноголосно вирішили прийняти проект за основу і в цілому. «Ми сподіваємося, якщо Рада працюватиме наступного тижня, проект винесуть у зал», – зазначила в коментарі «ТК» пані Кондратюк. Авторами законопроекту, який 25 грудня проходить реєстрацію, є всі депутати-члени комітету, крім Ганни Герман. У сесійній залі щодо законопроекту доповідатимуть Олена Кондратюк і Юрій Стець.
 
Голова комітету Ганна Герман (фракція Партії регіонів), яка виступає проти мораторію, називаючи такі дії лобізмом алкогольно-тютнової індустрії, була відсутньою на засіданні, яке вів її перший заступник Андрій Шевченко.
 
Окрім антикризового проекту, депутати розглянули ще три медійні законопроекти. Члени комітету підтримали і винесли на перше читання законопроект Олени Бондаренко (фракція Партії регіонів) про внесення змін до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (№ 3153). Цим законопроектом передбачається встановлення обов’язку реєстрації актів Національної ради в Міністерстві юстиції. Також на перше читання виноситься законопроект Андрія Шевченка «Про доступ до публічної інформації» (№2763). Його мета – забезпечити прозорість і відкритість суб’єктів владних повноважень та створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації шляхом.
 
Проект закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (№ 3140, Олена Лукаш, Едуард Прутник, фракція Партії регіонів) зняли з обговорення за відсутності доповідача – члена комітету і співавтора законопроекту Едуарда Прутніка. Нагадаємо, що цей документ передбачає ліквідацію громадських рад НТКУ/НРКУ і запровадження процедури призначення керівника НТКУ/НРКУ Верховною Радою України за пропозицією не менш як однієї третини народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10986
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
qr
5602 дн. тому
Про это давно сказали, что "...и в борьбе с Зеленым Змеем побеждает Змей...."
qw
5602 дн. тому
Бабло побеждает зло.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду