Указ про призначення дострокових виборів на 30 вересня опублікований в «Офіційному віснику Президента України» (доповнено)

5 Червня 2007
3088
5 Червня 2007
14:01

Указ про призначення дострокових виборів на 30 вересня опублікований в «Офіційному віснику Президента України» (доповнено)

3088
Указ про призначення дострокових виборів на 30 вересня опублікований в «Офіційному віснику Президента України» (доповнено)

Президент України Віктор Ющенко узаконив дату проведення дострокових виборів у Верховну Раду, призначену на 30 вересня ц.р. Це підтверджено указом № 497/2007 від 5 червня "про призначення позачергових виборів у Верховну Раду України".

Текст указу опублікований на офіційному сайті глави держави і в "Офіційному віснику Президента України" N13 від 5 червня 2007 р.

Згідно указу, Центральна виборча комісія відповідно до Конституції України і Закону "Про вибори народних депутатів України", повинна забезпечити підготовку і проведення позачергових виборів в шестидесятиденний термін до дати виборів. Також, даним указом Кабінет міністрів зобов'язаний забезпечити фінансування позачергових виборів у ВР.

Указ Президента України реалізує пункти 2 і 3 Загальної заяви Президента України, голови Верховної Ради України і прем'єр-міністра України від 27 травня 2007 року, щодо невідкладних заходів, направлених на розв'язання політичної кризи шляхом проведення позачергових виборів у Верховну Раду України. Крім того, указ необхідний у зв'язку з достроковим припиненням повноважень народних депутатів України, вибраних від політичних партій "Блок Юлії Тимошенко" і "Наша Україна", слідством чого стала неповноважність ВР України. Документом підтверджується неможливість відновлення двох третин від конституційного складу Верховної Ради України V скликання.

Не дивлячись на цей указ президента, депутати від коаліції мають намір і далі продовжувати роботу в парламенті. "Верховна рада працюватиме і далі, після третього указу президента про проведення дострокових виборів", - заявив народний депутат від фракції СПУ Євгеній Філіндаш. За його словами, згідно конституції, дострокові вибори до парламенту можуть бути призначені протягом 60 днів після видання указу. "Якщо сьогодні президент призначає дострокові вибори, то вони повинні бути протягом 60 днів, тобто орієнтування 5 серпня", - сказав Є.Філіндаш.

Є.Філіндаш назвав Указ Президента про оголошення дострокових парламентських виборів "черговим творінням юридичного марення з Банковою".

Нагадаємо, що повноваження ВР V скликання вже двічі припинялися указами Президента України. Указом від 2 квітня ц.р. № 264 "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України" позачергові вибори у ВР були призначені на 27 травня 2007 р. Указом від 26 квітня ц.р. дата дострокових парламентських виборів була перенесена з 27 травня на 24 червня 2007 р.

Як повідомлялося раніше, 2 червня на вечірньому засіданні Верховна Рада України прийняла проект Ухвали про дострокове припинення повноважень складу Центральної виборчої комісії. Після 22:00 був також прийнятий проект Ухвали про призначення на посаді нових членів ЦВК. Згідно Ухвалі, членами ЦВК стали Тамара Астахова (413 голосів), Юрій Данільовській (423 голоси), Юрій Донченко (420 голосів), Ігор Жіденко (416 голосів), Тетяна Лукаш (416 голосів), Андрій Мегера (389 голосів), Михайло Охиндовській (422 голоси), Анатолій Пісаренко (424 голоси), Броніслав Райковській (422 голоси), Жанна Усенко-чорна (386 голосів), Олександр Чупахин (424 голоси), Володимир Шаповал (337 голосів), Юлія Швец (409 голосів), Олександр Шелестов (420 голосів), Валерій Шелудько (425 голосів). Новопризначені члени ЦВК з трибуни Верховної Ради України принесли присягу. Головою ЦВК був призначений Володимир Шаповал.

Відзначимо також, що 30 травня ц.р. Кабінет міністрів схвалив внесення змін до закону про Державний бюджет на 2007 р. в частині фінансування дострокових парламентських виборів. Як повідомив міністр економіки Анатолій Кінах, фінансування здійснюватиметься за рахунок залишків на єдиному казначейському рахунку за підсумками 2006 р.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3088
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду