«Факти тижня. 100 хвилин з Оксаною Соколовою» показали перший український репортаж з КНДР

«Факти тижня. 100 хвилин з Оксаною Соколовою» показали перший український репортаж з КНДР

29 Травня 2017
1785
29 Травня 2017
17:28

«Факти тижня. 100 хвилин з Оксаною Соколовою» показали перший український репортаж з КНДР

1785
«Факти тижня. 100 хвилин з Оксаною Соколовою» показали перший український репортаж з КНДР
«Факти тижня. 100 хвилин з Оксаною Соколовою» показали перший український репортаж з КНДР

Першому українському журналістові вдалося неможливе – відзняти закрите життя у КНДР і привезти всі відеоматеріали до України. Сюжет журналіста Андрія Бориса про життя кардинально іншого світу вийшов вчора у програмі «Факти тижня. 100 хвилин з Оксаною Соколовою» на ICTV.

«Перше враження від країни — ніби ми потрапили у минуле, на десятки років назад, – згадує Андрій Борис. – Це зовсім інший світ. Вже в аеропорту дуже багато військових. Суворі перевірки. Не дай Бог привезти антикорейські матеріали. Можна надовго опинитися у в’язниці».

У репортера вилучили роздруківки з Вікіпедії про КНДР, але залишили книгу Джорджа Орвела «1984», яку він потім подарував гідові.

«Знімати життя Північної Кореї вкрай важко. Іноземних журналістів супроводжують «гіди», завдання яких не стільки показати країну, скільки завадити знімати. Вони робили усе, аби підганяти журналістів, заважати знімати «небажане», вдавалися і до відвертих погроз. Проте навіть прості корейці ворожо ставляться до спроб їх знімати – ми відчули це на собі, коли намагалися зафіксувати, як жінки просто на вулиці висаджували рис. Річ у тому, що майже в кожному іноземці місцеві бачать страшного американця, ненависть до яких тут виховується змалку, – розповідає журналіст. – Єдиний раз нам вдалося зафільмувати у селі збори їхньої партійної організації. Але на відстані. Цікаво, що мешканці Пхеньяну можуть виїхати за межі міста лише за спецперепусткою. По усіх провінціях перевірки. Виїзд за кордон — цілковите табу».

Поза камерою офіціантка готелю, де зупиниласьname="_GoBack"> знімальна група, зізналась у бажанні виїхати з КНДР, але через шантаж вона боїться залишити там матір і батька.

«КНДР намагається змінюватися зовнішньо. Столиця Пхеньян модернізувалася. За останні роки побудували багато підприємств. Українським журналістам навіть доводили, що тут є «високі технології»! На власні очі побачили гордість всієї КНДР — найкращу їхню автостраду уздовж Японського моря. Але реальне життя видно вже за межами міста — дороги розбиті вщент. Під час нашого перебування у Кореї часто вимикали світло, готель залишався у темряві. Електрику вимикали кілька разів на добу. Щоразу у суцільній темряві міста світилися лише портрети вождів — їхня підсвітка працює завжди», – згадує репортер.

У сюжеті з КНДР автори розповіли про мілітаристські настрої та культ особистості у КНДР, чому для цих людей так важливі лідери і як вони їм поклоняються. А також про те, як ця держава майже 30 років виживає під економічними санкціями.

Вся правда про найзагадковішу країну світу у першому українському репортажі з КНДР — в ексклюзивному матеріалі Андрія Бориса у програмі «Факти тижня. 100 хвилин з Оксаною Соколовою»! Сюжет можна подивитись тут.

Зазначимо, що 28 травня програма «Факти тижня» вдруге стала лідером з телеперегляду за часткою (12,2% по 18-54, 50+) серед усіх підсумкових програм.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Прес-служба каналу ICTV
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1785
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду