А караван іде?

А караван іде?

19 Травня 2017
2522
19 Травня 2017
08:25

А караван іде?

Юрій Кальчик, Голова Правління ГО «Народний Контроль Любомльського району», інженер лісового господарства
2522
Конкурс: «Правозастосування та управління у лісовому секторі України. 2017»
А караван іде?
А караван іде?

Дійсно, в лісовому господарстві закладено міну- згідно законодавства ліс- народне багатство, а у той же час лісові багатства, такі як деревина та доходи від її реалізації-власність лісокористувача. Протиріччя накопичуються і вже вибухають непрогнозованими масовими акціями селян , знаходять своє підтвердження в органах влади,тема не сходить зі сторінок ЗМІ та телебачення. Ніхто  крім лісової Агенції безпосередньо не має впливу на режим лісокористування, який показує недосконалість системи та масові зловживання.

Підняти актуальне  питання,що має стосунок до життя громади- це одна справа, а ось добитися його вирішення- тут не так просто.  Не те щоб срашенний супротив з боку місцевої влади та лісового чиновництва, ні- просто відсутність будь-якої реакції на  публікації в ЗМІ,передачі радіо і телебачення,що, як правило, характерне у тому випадку, коли казати нічого.Просто караван іде....У цю тему просив втрутитися багатьох впливових чиновників і з району , і з області, але на жаль,більшість переживає зовсім іншим- як зберегти владне крісло та нажити побільше піар-бонусів. Хоча  є і такі, що зрозуміли ситуацію і підтримали, за що дякую- не тільки від себе, але і від простих земляків-полішуків, які лісові питання сприймають як наболіліі  та майже  особисті. В цьому немає нічого надзвичайного, бо вони з ним тісно пов»язані і сприймають реальну  ситуацію насторожено:-«А що тобуде далі?Приватизують ліс?Вже скоро все вирубають, де будемо гриби-ягоди збирати, дрова заготовляти?»

А вздовж дороги мертві з косами стоять... І тиша...

Отож, що міняється в плані вирішення піднятих питань на місцевому рівні. ?

Позиція районної влади- мовчок, хоча в районній газеті «Наше життя» моя  стаття  «Коли від лісу буде толк місцевим громадам?» була розміщена в двох номерах- за 11 і 16 лютого 2017 р.Побувавши на прийомі в очільника Райради М Сушика . почув, що ці питання не в його сфері впливу і втручатися він туди не буде, голова РДА  М. Пархомук  сказав, що не має часу, спішить , запропонував  поговорити пізніше. Натомість його заступник О. Герасимчук  уважно все занотував, і, чесно кажучи,я подумав, що ця тема йому, як випускнику Львівського лісотехнічного інституту,близька, проте в розмові вияснилося , що в питання наповнення місцевого бюджету та прозорості лісових відносин  він не вникав- чи це не його функції, чи сказався недовгий час служби на посаді- невідомо , пообіцяв передати інформацію  голові РДА Пархомуку М, проте скоро ця можливість відпала- того  працівники поліції затримали при отриманні хабара за надання в аренду землі, тепер він звільнений з посади Кабміном ,триває розслідування кримінального провадження...

Для того, щоб щось комусь доказати із владу маючих, потрібні докази, факти і підтримка зацікавлених органів.Зловив себе на думці, що наша прокуратура ( маю на увазі Волинська обласна та її підрозділи) сприймають таких як я активістів-спеціалістів як потенційних спонсорів-по наших матеріалах відкривають кримінальне провадження, а згодом , після проведеної перевірки в потрібному напрямку, його закривають. На залишку- подяка від працівників лісових підприємств, які підтверджують слова персонажу  з відомого фільму О. Гайдара «: «Не виноватая я!»

 Поскільки державні органи на місцях  не зацікавлені у встановленні правильного діагнозу хвороби лісової системи, це залишається на совісті небайдужих громадян, активістів,природолюбів. Але тут все впирається у системність та плановість збору фактів, досліджень,   фінансової підтримки.На жаль,звернення до  одного з нардепів , який асоціюється зі змінами в лісовій галузі про це не дістало розуміння. Проте  в лютому місяці з небайдужими людьми вдалося провести політ квадракоптера над лісовими угіддями Любомльського лісгоспу, показавши рівень використання лісових ресурсів,зокрема масові ділянки насаджень, які охоплені вимоканням, сніголомами і т.д ,матеріал був рзміщенпий на місцевому інтернет-сайті «Кордон». Над санітарним станом лісів керівництво лісгоспу не замислюється, бо на часі той же лозунг- «Рубайте ліс нам треба долар!»

Причому така політика, очевидно, формується не на рівні окремо взятого лісгоспу.  Очільник волинських лісівників О. Кватирко , як і в цілому обласне лісове управління , останнім часом  перебуває під пристальною увагою  силовиків , журналістів , фіскалів, екологів. Згідно акта перевірки Держекоінспекції тільки за 2016 р по Волині площа лісів зменшилася на 2 тис.га, в обласному управлінні не кажуть про реальні обсяги незаконних рубок, не здійснюється належний облік осередків шкідників та хвороб лісу, приховуються інформація про лісові пожежі. Санітарний стан лісів вимагає кардинальних змін у плані лісокористування, вже,мабуть,прийшов час внести коректив в розробку ділянок головного користування, зменшивши річну лісосіку, натомість зайнятися санітарними рубками, прибиранням захаращеності, виборкою окремих фаутних дерев,заселених шкідниками і пошкоджених хворобами.Хоча передгадую реакцію Волинського обласного управління лісового господарства - :«Під товарно-сортиментну структуру рубок головного користування розраховано виробничий план підприємств».

Це правда, але рано чи пізно в цей план треба буде вносити зміни, продиктовані часом. Не всі рекомендації та розрахунки «Укрдержліспроекту» витримують критику, насамперед розмір річної лісосіки. А настанова по лісозахисту, якою користуються з часів СРСР?- безнадійно застаріла і потребує змін, та й «Санітанні правила..» після прийняття вже викликають масу зауважень і питань- невже в Україні нема кому цим зайнятися?Хоча це   аж ніяк до Волинського головного лісівника, до нього назріли інші, не менш серйозні.

Хто рулить на Волині?

14.04.2017 р видання  cenzor net.ua опублікувало статтю

Міністерство аграрної політики та продовольства України та Державне агентство лісових ресурсів України ігнорують факти масових порушень та зловживань у роботі начальника Волинського управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка.

Ще 2 лютого 2017 року Волинська обласна рада прийняла рішення звернутися до Міністра аграрної політики та продовольства України та Державного агентства лісових ресурсів України щодо незадовільної роботи Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. Сесія рекомендувала міністерству і відомству розглянути питання щодо відповідності займаній посаді начальника ВОУЛМГ Кватирка Олександра Михайловича.

14 лютого Міністру аграрної політики та продовольства України Тарасу Кутовому та Держагентству лісових ресурсів України були скеровані листи з копіями рішення обласної ради та п'ятьма додатками до них із фактажем грубих порушень, допущених Кватирком О.М.

Відповіді на ці листи на адресу Волинської обласної ради досі не надійшло жодної! Нереагування Мінагрополітики та Держлісагентства на законне рішення обласної ради - не лише вияв неповаги до обласної ради як найвищого представницького органу Волинського краю, а й нехтування Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

За нашою інформацією, після такого рішення обласної ради у Міністерстві аграрної політики та продовольства України був підготовлений наказ про проведення перевірки за викладеними фактами. На час проведення перевірки Олександр Кватирко мав бути відсторонений від виконання обов'язків. Такий наказ нібито навіть уже був підписаний, проте дивним чином не був зареєстрований. З яких причин і які «аргументи» при цьому були задіяні - можна лише здогадуватися…

Тим часом Олександр Кватирко встиг вкотре оскандалитися. 8 лютого нібито профспілкою ВОУЛМГ було інсценоване штучне пікетування Волинської обласної ради, задля участі в якій працівників лісу «добровільно-примусово» змушували писати заяви про одноденні відпустки за свій рахунок. До того ж, на цю акцію лісівників масово звозили з районів «шкільними автобусами»! Ці автобуси були забрані в дітей, зняті зі шкільних маршрутів і передані для перевезення учасників пікету з «відбілювання» горе-керівника!

Відповідальності за нецільове використання «шкільних автобусів» та зловживання посадових осіб службовим становищем ніхто не поніс! На запити щодо нецільового призначення шкільного транспорту надійшли недолугі відповіді посадовців Волинської ОДА, з яких вбачається, нібито автобуси їздили до Луцька на станцію техобслуговування та довозили дітей на обласний конкурс екскурсоводів. А лісівників, мовляв, вони «підібрали» попутно.

На згаданій сесії облради заступником голови Пирожиком О.В. було  оглошено суму збитків і фінансових втрат, виявлених фіскальною службою за період з2011 по2015 роки у двох підприємствах –Цуманському та Володимир-Волинському лісгоспах,де в той час керівником був теперішній начальник ВОУЛМГ Кватирко О.М, вона сягнула понад 5 млн грн.У пізніший час такі перевірки не проводилися .  Інформація  фіскальної служби Волині- нижче  

Підміна понять- цим коником Олександр Кватирко та його команда страждає давно, коли в пресі починається вал критики, коли обласна Рада приймає такі рекомендації, на їхню думку, треба якось обілитися. Ось тут в пригоді і стають  не зовсім чисті сумлінням (а може не відають що творять?) майстри , що за пару ломаних срібників  відбілити намагаються те, що не відбілюється ні з точки зору діючих законів, ні з точки християнської моралі. Ну й господь їм суддя, але ж  всім воздасться по діянням...

01.05.2017 на сайті «Український лісовод» Олександр Миколайович розповідає про здобутки. 58 млн. грн податків та 273 нових робочих місця це добре, але у відповідях він лукавить і « з»їзджає» в сторону від основних питань.Лісокультурна компанія на ура, садив ліс і Гунчик, і його підлеглі ,працівники СБУ,студенти, поприбирали від сміття ліс, критикують, але і просяться на роботу, бо  офіційна платня до 8-10тис грн..

«Щоб зняти напругу у суспільстві до­вкола питання вирубки дерев, ми робимо все, щоб це було відкрито. Відповідно до змін у Санітарних правилах України, об’є­ми рубок погоджуються з органами міс­цевого самоврядування, пред­ставниками гро­мадських організацій. Всі матеріали є у вільному доступі на сайті.»

Закрита відкритість.

 Ніяких погоджень і ніяких відкритих матеріалів на сайті Любомльського та Прибузького лісгоспів  немає, там трохи історії хто коли був директором і як пройшла лісокультурна компанія. Жодного плану лісонасаджень,зведеної відомості головного користування,суцільних санрубок,плану інших рубок та площ під лісовіднвлення . Ніхто на їхній сайт не заходить і ніяких відгуків вставити неможливо, бо цього і не передбачено його розробниками,Що ж це за відкритість?

Після такого питання до інженера лісового господарства лісгоспу Ю.Загоруйка, той відповів, що це треба шукати на сайті «Волиньлісу» .  Дійсно, там є інформація про надання дозволів на рубку по всіх лісництвах області в розрізі видів рубок, кварталів, виділів, площ. Але не вказано кубомасу! Тим більше немає і жодної зведеної відомості по видах рубок, планів робіт, самих актів про обстеження лісових насаджень лісгоспів , в яких планується проведення суцільних санітарних рубок та додатків до цих актів з матеріалами польових відводів та переліків дерев.Отримавши копію акта обстеження площ під суцільні санрубки  від 25.01.2017 р по ДП «Любомльське ЛГ» ( вже зрубані до кінця березня ) , виявив, що в його кінці є підписи і печатки сільських голів,  де на території віповідних сільрад  вони проводилися.. Так в чому полягає погодження?-телефоную  до одного з них і ставлю питання- як все відбувалося? (Суть в деталях!) «Виїхали із землевпорядником, так як ділянки поза межами населеного пункту,були лісник і лісничий.. Казали, що від заготовленої деревини будуть відрахування на сільраду..».А контролю за правильністю відбору модельних дерев,визначенням категорії стану та діаметрами стовбурів ніхто не проводив! Про те, що різниця попенки між вартістю ділового (204,46 грн грн) і дров»яного кубометра сосни (5,15 грн) сягати може 199,31 грн він і не здогадувався,бо не в правилах лісівників в такі тонкощі  когось зі стронніх посвячувати. От і думай яка тут відкритість, коли навіть сільських голів розводять як котенят.

Паралельно виникає питаннящодо законності прийняття рішення про погодження особисто сільськими головами Рад , а їх фігурує в акті 11 чоловік.При чому ні в кого і не виникало думки винести питання погодження на сесію, визначитися з складом комісії. В наших селах не важко знайти і спеціалістів лісового профілю. Очевидно, що мій прогноз щодо сценарію цього процесу, описаний у згаданій статті, підтвердився. І хто тут крайній,коли голова Райради в питання вникати не захотів,а сільські голови газети не читають і мають масу важливих клопотів?Результат- із-за некомпетентності та небажання вникнути в питання бюджет району і 11 сільських Рад втратив значні кошти,конкретну суму ніхто вже не визначить, бо деревина зрубана і вивезена. На мою думку, мова йде про 150-200 тис грн. А ще – як можна 43 ділянки,розкиданих по всіх лісництвах обстежити за 5 днів, з яких 2 вихідні? З  20 по 25 січня дні короткі, дороги в лісі  ніякі- температура вдень до 3 градуси тепла, вночі мінус2 сніг тане,йшов і дощ. Можливо, члени комісії, особливо представник обласного управління та лісопатолог з міста, де не заснеш (Херсона)дивилися на них через бінокль з вертольота?Чи з кабінету контори лісництва?

Так сталося, що на одній з  ділянок я був у січні особисто з товаришем, ну й порівнюючи натурну картину з даними  акта дивуюся-там вказано, що 95% запасу  дерев потребували рубки-тобто,належали до 4,5 і 6 категорії захисного стану ( явні ознаки хвороби, свіжий і старий сухостій)- це явна неправда, сухостої були, але кубомаса  здорових дерев складали не 5%,  їх було явно більше –до 60% Довести протилежне в принципі неможливо,хіба оглянути пні, бо ж відомо, що сухостій живиці не пускає ,тільки кому воно треба?, «Поїзд пішов».Одне , що правильно зробили в лісгоспі- включили цю ділянку в план головного користування,бо ж віку це  насадження мало 89 років.

На всілякі порушення з боку лісової охрони підприємств, про що відкрито говорять люди , реакція управління відсутня . Останній приклад- історія  , висвітлена Громадським рухом «Народний Контроль» по Тельчівському лісництву Колківського лісгоспу, відеоролик «Майстри лісу:хто знищує волинські ліси?»,розміщений  28 квітня 2017 р на «Українському лісоводі». Там також лісничий включає гальмо, коли кореспондент ставить конкретні питання..Про виявлений  пень дуба він нічого сказати не може,крім того, що такого великого діаметра дуба в матеріалах відводу не було. Ну звісно, хіба це ноу-хау- якщо при відводі був лісничий чи майстер лісу, то його просто «забули» включити в перелік, маючи на увазі швиденько прибрати,що і зробили.За 30 квітня 2017 р публікація «Як знайти правду в темному лісі?» згадує «Євромайдан. Карасин.» ситуація типова- отримують плату люди  за роботу деревиною,без документів,згодом роблять облаву на пилораму, а лісові чиновники божаться, що все в них чесно і прозоро. Ось і виходить, що мовчання ВОУЛМГ по цих питаннях- знак згоди. А Олександр Миколайович розповідає про сміття , виховання сина і на його прикладі взагалі підростаючого покоління...

 А між тим щодо особистих зловживань і фінансових порушень Кватирка О.М. ніяких заперечень ні з його боку, ні з боку його команди інформацій нема..

Насамкінець щодо прогнозу на розвиток ситуації – вона буде залежною і, зокрема,  від реакції на нижчерозміщений документ фіскальної служби           Волинської  області. На Шота Руставелі в Києві  та в МінАПК також починаються «двіжняки», а куди вони виведуть і чи буде почутий глас народу- покаже час .А караван іде?

 

     УКРАЇНА

 

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА РАДА

 

ДЕПУТАТ ОБЛАСНОЇ РАДИ

Пирожик Олександр Веніамінович

 

43027, м. Луцьк , Київський майдан, 9 тел: (0332) 77-83-02, (067) 332-49-03

№ 159 від 28 квітня 2017 року

Начальнику Головного управління ДФС

у Волинської області

п. Савчук С.П.

 

ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

 

Шановна Світлано Павлівно!

 

Відповідно до вимог статті 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», на місцеві ради покладена функція здійснення контролю за дотриманням законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Як депутат обласної ради та посадова особа органу місцевого самоврядування, за розподілом обов’язків я здійснюю поточний контроль процесів, що відбуваються у цій сфері.

У зв’язку з подальшим вивченням обласною радою питання щодо стану справ у лісовій галузі на Волині та належного виконання посадових обов’язків начальником обласного управління лісового та мисливського господарства Кватирком Олександром Михайловичем, а також подальшим здійсненням контролю за дотриманням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, виникає потреба в отриманні інформації щодо камеральних і документальних перевірок підприємств лісової галузі спеціалістами ГУ ДФС, які проводилися протягом останніх років (при можливості, за останні 10 років).

Необхідність такої інформації зумовлена тим, що надходження до різних ланок бюджетної системи регулюються Законом України «Про Державний бюджет України» на поточний рік, а платники лісового доходу самостійно визначають і сплачують належні суми. Відповідальність за правильність обчислення, повноту та своєчасність сплати лісового доходу до бюджету покладена на лісгоспи, які складають звіти про обсяг відпуску лісу та надходжень лісового доходу.

Контроль за правильністю розрахунків щодо лісового доходу покладений на органи ДФС, які проводить камеральні та документальні перевірки. Однак, за наявною інформацією, що надходить із районів області, органи ДФС протягом останніх років не мають змоги цим належним чином займатися через брак відповідних спеціалістів та їх відсутність у штатних розписах.

На відсутність у штаті таких спеціалістів зокрема вказують посадові особи Любомльського відділення Ковельської ОДПІ. Водночас, надходить інформація про те, що за період останніх 10 років ці питання органами ДФС не досліджувалися не лише по Любомльському лісгоспу, а й по інших підприємствах лісового управління. Така інформація потребує підтвердження або ж спростування, у разі її підтвердження – вона є важливою для системного аналізу стану справ у лісовій галузі.

Конкретні цифри та факти по Любомльському та Прибузькому лісгоспах зокрема наведені у публікації «Коли від лісу буде толк місцевим громадам?» від 04.01.2017 р. на сайті «Український лісовод».

Разом із тим, на необхідність здійснення таких перевірок вказують такі відомості, що потребують додаткового підтвердження або ж роз’яснення:

– протягом згаданого періоду лісгоспами ВОУЛМГ не проводиться, як це передбачено чинним законодавством, перерахунок станом на 15 січня наступного року, оплата за попередній звітний рік додаткової суми попенної плати, коли наявна плюсова різниця між таксовою вартістю заготовленої та проплаченої за матеріалах відводів таксовою вартістю ліквідної деревини (за фактом більше, ніж по відводах);

– за фактом вихід ділової деревини більший, ніж за матеріалами відводів, подекуди акти освідчень місць рубок із метою прикриття цього не дають виходу сортиментів, фігурують хлисти, які можна оцінити, лише провівши перевірки, дослідивши їх розкряжовку;

– щодо польових робіт, то по можливості просив би звернути увагу залучених спеціалістів лісового профілю на визначення розрядів масових таблиць дубових і соснових ділянок головного користування 2017 року, які не пройдені рубкою, а також на відбір і позначення модельних дерев на них.

У зв’язку з викладеним, прошу:

1. Здійснити перевірку викладеної інформації та поінформувати мене та обласну раду щодо наявної інформації по суті викладеного, зокрема в частині проведення органами ДФС камеральних та документальних перевірок підприємств ВОУЛМГ за останні 10 років, наявності чи відсутності у штатних розписах відповідних спеціалістів, оплати попенної плати тощо.

2. Включити це питання у план перевірок по лісгоспах ВОУЛМГ на 2017 рік та надати на нашу адресу його копію (виписку), вказати своє бачення ситуації з укомплектуванням штатів відповідними спеціалістами.

3. Взяти це питання під особистий контроль, та надати відповідь у 10 денний термін, відповідно до Закону України «Про статус депутата місцевих рад».

 

З повагою

Депутат Волинської обласної ради,

Перший заступник голови обласної ради                                    О.В. Пирожик

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Юрій Кальчик, Голова Правління ГО «Народний Контроль Любомльського району», інженер лісового господарства
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2522
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду