Дитяче «Євробачення»: перемога!

3 Грудня 2012
14696
3 Грудня 2012
13:18

Дитяче «Євробачення»: перемога!

14696
Перемога Анастасії Петрик в Амстердамі була, без перебільшення, блискучою. Ще й якою блискучою
Дитяче «Євробачення»: перемога!

Анастасія Петрик - переможниця десятого дитячого (юніорського) конкурсу пісні «Євробачення», що відбувся 1 грудня в Амстердамі! Після невдач останніх років на такий успіх навряд чи багато хто очікував. Тим паче що, як на мій погляд, на національному відборі юна співачка не надто вразила чимось особливим.

 

У Нідерландах її перемога була, без перебільшення, блискучою. Ще й якою блискучою! Друге місце за результатами голосування спеціального дитячого журі (оголошував їх переможець київського дитячого «Євробачення-2009», тепер уже дорослий нідерландець Ральф Маккенбах). Перше місце від Бельгії, Білорусі, Вірменії, Ізраїлю, Молдови, Нідерландів, Росії та Швеції; друге місце від Грузії; п'яте місце від Албанії; сьоме місце від Азербайджану.

 

138 балів - це п'яте місце за кількістю балів за всю історію конкурсів дитячого Євробачення. І це при тому, що цьогоріч було лише 12 учасників - найменше за всі роки проведення юніорських конкурсів; зазвичай кількість учасників коливалася від 15 до 18. Вісім із одинадцяти країн (72,7%) віддали українці перше місце - за цим показником Анастасія Петрик установила, без перебільшення, видатний рекорд. Донині рекордсменом був грузинський гурт «Бзікебі»: 2008 року в кіпрському Лемесосі йому віддали перше місце 57,1% країн-учасниць.

 

Дуже прикметно: за всі роки, коли в юніорському конкурсі «Євробачення» бере участь Росія, лише вдруге Білорусь «зрадила» своїй «старшій сестрі» й віддала першість не їй. Навіть при тому, що представниця Росії Леріка (торік вона виступала за Молдову) виступила дуже непогано й посіла загальне четверте місце. Перша п'ятірка виглядає так:

1. Анастасія Петрик (Україна) - 138 балів,

2. «Фанкідз» (Грузія) - 103,

3. «Компасс Бенд» (Вірменія) - 98,

4. Леріка (Росія) - 88,

5. Фабіан (Бельгія) - 72.

 

У виступі Анастасії Петрик, здавалося, склалося все: оригінальна, не схожа на всі решту, пісня, драйвова мелодія, сильний чистий голос, пластика, що гармоніювала зі співом і була, здавалося, не зарепетируваною, а щирою. І, звісно ж, створений образ - образ такої собі Барбі, «маленької дорослої дівчинки». Здалося, що в даному разі цей образ був природним: не співачку вганяли у штучно сконструйований імідж, а сценічний образ підібрали, виходячи зі справжньої особистості співачки.

 

Варто зазначити: Анастасія Петрик була однією з наймолодших учасниць (цього року їй виповнилося десять - мінімальний вік участі в конкурсі). Але в її виступі не було жодного педалювання дитячості, жодного прагнення викликати замилування віком, а не співом. І пісня, й виступ були радше «дорослими» - принаймні, за стилістикою. А ще Анастасія Петрик була однією з дуже небагатьох учасників, які виступали на сцені самі, без підспівувань і підтанцьовувань. Оцього я, чесно кажучи, не чекав: досі Україна завжди наслідувала традицію влаштовувати на сцені масштабні гулянки.

 

Чи не головна інтрига кожного юніорського конкурсу «Євробачення» - це змагання між, умовно кажучи, «дорослим», «підлітковим» та «дитячим» співом. Цього разу «доросла» пісня української співачки обіграла «типово підліткову» пісню бельгійця Фабіана. Помітною була ще одна тенденція: в Амстердамі майже не було «піонерських» виступів у суто пострадянських традиціях. Хіба що білорус Єгор Жешко представляв цей стиль - і посів дев'яте місце з дванадцяти. Хоча, за географією країн-учасниць, цей конкурс був чи не найбільш «пострадянським»: зі «старої Європи» в ньому брали участь лише Бельгія, Нідерланди та Швеція плюс іще Албанія та Ізраїль; решта країн-учасниць представляли пост-СРСР. Азербайджан, Албанія та Ізраїль брали участь у юніорському конкурсі пісні «Євробачення» вперше.

 

«Зламаймо кригу!» - таким було гасло цьогорічного конкурсу. Тож і замість грінруму був айсрум. Видовище було досить динамічне, з використанням комп'ютерної графіки. Здивувала відсутність українського ведучого на початку вистави. Як пояснив Тімур Мірошниченко, що згодом з'явився в ефірі, про це попросили організатори.

 

Дещо псували враження заставки до конкурсних номерів: їх зробили такими динамічними, то чорно-білими, то кольоровими, що було нічого не розібрати: конкурсанти мерехтіли перед очима, мов у прискореній зйомці.

 

Не надто сподобалися й ведучі Кім Ліан ван дер Меей та Евоут Генеманс. Виглядали вони явно на «20+», якщо не на «30+», і в їхньому тоні повсякчас проривалася така собі доросла зверхність до дітей. Особливо це впадало в око під час інтерв'ю з учасниками в айсрумі.

 

Зі знахідок можна відзначити привітання до учасників їхніми рідними мовами. Щоправда, відрізнити на слух українське «добривечір!» від російського «добрый вечер!» та білоруського «добры вечар!» могло лише дуже натреноване вухо.

 

Прикрасами конкурсного концерту були виступи переможниці «великого "Євробачення"» Лорін, ведучої Кім Ліан та Ральфа Маккенбаха. Під час голосування на сцені разом виступили всі учасники конкурсу.

 

Як і завжди останніх років, голосування було змішаним - 50% від журі та 50% від телеглядачів; журі проголосувало напередодні під час генеральної репетиції; розпочалося смс-голосування після останнього виступу; з одного телефонного номера можна було надсилати до двадцяти смс-повідомлень. Смс-голосування підтримувало міжнародну громадську організацію «Кідз Райтс».

 

Нарізки з конкурсних пісень, що їх, як і годиться, демонстрували двічі, цього разу вийшли вочевидь нерівними: з деяких виступів було вибрано далеко не найяскравіші моменти. Зокрема, помітно постраждали пісні бельгійця Фабіана та азербайджанців Омара та Суади.

 

Тімур Мірошниченко коментував професіонально: все, що треба, по справі й нічого зайвого. Щоправда, під час голосування дещо недоречними видавалися його підганяння («ну, вже швидше, швидше!») тих, хто оголошував бали від країн-учасниць (від України це була учасниця минулорічного конкурсу Крісталл). Ті, звісно ж, намагалися тримати інтригу, хоча й виходило це подеколи комічно. Коли представник Азербайджану оголосив усі бали від одного до десяти, на табло залишилися тільки дві країни без балів - Албанія та Вірменія. А «спікер» усе повторював і повторював: «Дванадцять балів ідуть до... Дванадцять балів ідуть до...». Можна було гадати, хтось і справді припускав, що перше місце Азербайджан може віддати Вірменії.

 

Отаким він був, переможний для України ювілейний конкурс дитячого «Євробачення». А ми побажаймо Анастасії Петрик, щоб її подальша артистична кар'єра була такою ж яскравою й такою ж переможною.

 

Фото - tvi.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14696
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
kassa
4169 дн. тому
ту как не крути,а девочка реально гениальная.Такое впечатление,что она из нашего будущего,надеюсь счастливого)))
777
4169 дн. тому
По настоящему рад за девочку-кроха просто Божественная
сам
4169 дн. тому
Вот это молодчаги на первом! Отобрали действитеьлно ту,которая не подвела и прославила свою страну.Умница
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду