Ющенко знову взяв тайм-аут щодо призначення керівника НТКУ?

10 Жовтня 2005
1264
10 Жовтня 2005
14:12

Ющенко знову взяв тайм-аут щодо призначення керівника НТКУ?

1264
Як стало відомо «ТК» з неофіційних, але достовірних джерел, призначену на сьогодні зустріч з кандидатами на посаду керівника НТКУ Президент відклав на невизначений термін Як стало відомо «ТК» з неофіційних, але достовірних джерел, призначену на сьогодні зустріч з кандидатами на посаду керівника НТКУ Президент відклав на невизначений термін. У п’ятницю запрошення на зустріч отримали Андрій Шевченко, Олександр Ткаченко, Тарас Аврахов.
Ющенко знову взяв тайм-аут щодо призначення керівника НТКУ?
Сьогодні, начебто, до цих трьох міг вже додатися і Дмитро Тузов, керівник інформаційного мовлення телеканалу «Тоніс». Натомість, ці зустрічі поки що відкладені. Президент взяв тайм-аут для консультацій. І сьогодні, начебто, Ющенко планує зустрітися з приводу цього питання з членами Кабміна та Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

Наскільки відомо «ТК», після зустрічі експертної комісії, яка відбулася 7 жовтня, і в якій Ющенко участі не брав, Президенту було запропоновано два варіанти розв’язання питання. Судячи з всього, жоден з них Віктора Андрійовича не задовольнив. По інформації «ТК», можливо, тому, що ці варіанти не давали повноцінної відповіді на запитання щодо ПРИНЦИПІВ формування Наглядової ради НТКУ, яка вже і мала б, за логікою секретаріату, погодженою з експертами, призначити президента компанії. Тобто, як повідомляє «ТК» джерело, логіка можливих кандидатур, які б мали увійти до оновленої Наглядової ради, є – але яким чином їх має призначити Кабмін, на основі чого, яких принципів – остаточно вирішено не було.

Між тим, як відомо, логіка призначення керівника НТКУ саме публічною і оновленою Наглядовою радою має бути бездоганною. Адже це компромісний варіант виходу з правової колізії навколо НТКУ, коли за різними законодавчими нормами, які приймалися за минулої влади за принципом політичної доцільності, процедура призначення керівника компанії виглядає зовсім по-різному. Як відомо, за чинним законодавством це має бути рішення Кабінету міністрів чи Держкомтелерадіо, або спільне рішення Президента і Верховної Ради, в залежності від того, на які норми закону ми будемо посилатись. Оскільки засновниками НТКУ, за Конституцією, є Президент і Верховна Рада, то Президент мав би подавати кандидатуру, а Рада - її затверджувати, або це могло б бути спільне внесення до ВР Президентом і головою ВР. В той же час, зa Статутом НТКУ, прийнятим у 2002 році, засновником компанії є вже Кабмін, компанія є державною телеорганізацією, отже, голову НТКУ має призначати Держкомтелерадіо.

Подібні правові казуси, зрозуміло, могло би вирішити тільки публічне та прозоре призначення керівника НТКУ саме Наглядовою радою.

Отже, поки не буде сформульовано принципів її формування, вочевидь, не буде призначено і керівника НТКУ. За одними джерелами, для вирішення цієї проблеми Президент взяв тиждень, за іншими – цілком можливий варіант, що вже після сьогоднішніх консультацій з членами уряду та Нацради Ющенко таки призначить керівника Національної телекомпанії.

"Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ „Детектор медіа” публікує за підтримки МФВ „Відродження”"

Читайте також:

Президент України проводить додаткові консультації з приводу призначення нового керівника НТКУ

Экспертная группа рассматривает 7 вариантов реформы НТКУ

Ірина Геращенко: в найближчі два дні Держсекретаріат оголосить про зрозумілий механізм обрання керівника НТКУ на конкурсній основі

Вже вчора хотіли призначити головою НТКУ Тараса Аврахова? Геращенко спростовує цю інформацію

З`явилися нові кандидатури на посаду президента НТКУ: Тарас Стецьків, Тарас Аврахов...

Тарас Аврахов возглавил правление информационно-издательской группы "ТелеграфЪ"

Запитання „Детектор медіа”: Як ви вважаєте, за якими критеріями Президент має і буде визначатись щодо кандидатури президента НТКУ (професіоналізм, політична доцільність тощо)? Чи матимуть, на вашу думку, шанси певні політико-фінансові групи пролобіювати на цю посаду своїх представників?

НТКУ більше не порівнюють з дитячим садком

Суспільному мовленню в Україні дано, нарешті, законодавчий старт

Чому треба змінювати статус Національної телекомпанії?

Постанова Кабінету Міністрів України, якою був затверджений Статут НТКУ

У НТКУ буде сім няньок
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1264
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду