НАМ закликає парламент негайно взяти під контроль діяльність «Зеонбуду» і нормалізувати перехід на «цифру»

НАМ закликає парламент негайно взяти під контроль діяльність «Зеонбуду» і нормалізувати перехід на «цифру»

25 Березня 2014
4304
25 Березня 2014
15:44

НАМ закликає парламент негайно взяти під контроль діяльність «Зеонбуду» і нормалізувати перехід на «цифру»

4304
НАМ закликає парламент негайно взяти під контроль діяльність «Зеонбуду» і нормалізувати перехід на «цифру»
НАМ закликає парламент негайно взяти під контроль діяльність «Зеонбуду» і нормалізувати перехід на «цифру»

Незалежна асоціація телерадіомовників, що є найбільшим об'єднанням телерадіокомпаній України, закликає голову Верховної Ради України Олександра Турчинова, голову Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України Миколу Томенка, голів депутатських фракцій та груп вжити термінових заходів щодо нормалізації процесу переходу України на цифровий формат телемовлення та приведення у відповідність до чинного законодавства неконтрольованої діяльності національного оператора цифрового телебачення ТОВ «Зеонбуд». Відповідне звернення НАМ поширила сьогодні, 25 березня.

 

НАМ просить підтримати проект постанови Верховної Ради № 4401 «Про забезпечення інформаційної безпеки та суверенітету України, недопущення обмежень доступу громадян до інформації та використання радіочастотного ресурсу України у відповідності з вимогами чинного законодавства» від 11 березня, якою передбачається скасування системи умовного доступу (кодування) загальнонаціональних телеканалів та всебічні перевірки діяльності ТОВ «Зеонбуд».

 

«Українська медійна громадськість фіксувала численні порушення вимог законодавства впродовж усіх трьох років діяльності ТОВ «Зеонбуд» на ринку цифрового телебачення України, починаючи з моменту отримання ним ліцензії провайдера програмної послуги», - наголошує НАМ.

 

На сьогоднішній день найбільш кричущими, на думку НАМ, є такі порушення:

 

1) товариство незаконно отримало у користування значну частину радіочастотного ресурсу України, яка дозволила йому зайняти монопольне становище на ринку програмних послуг цифрового ефірного телебачення;

 

2) компанія не виконала ліцензійні умови щодо надання доступу до цифрового сигналу 95% громадян України;

 

3) ТОВ «Зеонбуд», використовуючи своє монопольне становище, встановило тарифи на свої послуги, які в 4-5 разів перевищують їх собівартість, завдяки чому протягом двох років отримувало надприбутки за рахунок українських телекомпаній;

 

4) товариство за підтримки Держкомтелерадіо України та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення запровадило систему умовного доступу (кодування) цифрового телесигналу з метою поширення платного пакету телепрограм. Внаслідок цього:

- було запроваджено штучне обмеження доступу громадян до загальнонаціональних телеканалів - CAM-модуль для декодування сигналу коштує близько 400 гривень, а телетюнери, через необхідність обладнання системою декодування, подорожчали приблизно вдвічі;

- українські виробники телетюнерів були усунуті з ринку та недопущені до тендеру на забезпечення громадян телетюнерами за кошти державного бюджету;

- виникла загроза використання українського радіочастотного ресурсу для поширення іноземних платних телеканалів в умовах, коли понад 150 українських регіональних мовників опинились на межі знищення.

 

5) Компанія зловживає обов'язком телерадіокомпаній безкоштовно розповсюджувати соціальну рекламу про перехід України на цифрове мовлення, який закріплено у ліцензіях всіх ТРК, що мовлять у цифровому форматі, та використовує цей ресурс для рекламування власної торгівельної марки Т2. «Станом на кінець 2013 року рекламна кампанія товариства сумарно перевищила 800 годин. Ці послуги були отримані компанією безкоштовно, хоча її реклама за своєю суттю не є соціальною та не виконує функції інформування населення про суть переходу на цифровий формат телемовлення. Як наслідок, соціологічні дослідження показують, що за рік до завершення реформи лише 5% населення України належно поінформовані про те, що у 2015 році аналогове телебачення буде відключене і буде здійснений перехід на цифрове мовлення», - повідомляє НАМ.

 

«Наша організація неодноразово зверталась до всіх державних органів, які уповноважені наглядати за дотриманням законодавства у сфері телерадіомовлення, втім жодного разу не було проведено належної перевірки діяльності ТОВ "Зеонбуд"», - нагадує НАМ.

 

Впродовж останніх тижнів у ЗМІ було поширено низку публікацій на підтримку монопольного провайдера та оператора цифрових телевізійних мереж в Україні ТОВ «Зеонбуд». Усі заперечення представників товариства щодо проведення перевірки діяльності кампанії, що містяться у публікаціях на підтримку ТОВ «Зеонбуд», на переконання НАМ, є штучними та не відповідають дійсності.

 

«Будь-які заперечення щодо участі окремих фізичних та юридичних осіб в структурі власності ТОВ "Зеонбуд" можна вважати достовірними лише у випадку розкриття ними реальних власників цього підприємства, які стоять за офшорними компаніями», - вважає НАМ.

 

На думку НАМ, за будь-яких результатів перевірок не виникне необхідності у розгортанні паралельних цифрових телемереж. «У разі, якщо за результатами перевірок буде виявлено правопорушення, фінансові санкції (в тому числі - конфіскація знарядь злочину та майна, отриманого внаслідок злочину) дозволять без значних додаткових витрат забезпечити експлуатацію державою мереж ТОВ "Зеонбуд". У разі, якщо порушень виявлено не буде або будуть виявлені незначні порушення, ТОВ "Зеонбуд" продовжить діяльність самостійно. А обох випадках в існуючих мережах буде продовжено поширення всіх чинних телекомпаній-ліцензіатів та забезпечено доступ до них громадян», - аргументує асоціація.

 

Нагадаємо, 11 березня у Верховній Раді було зареєстровано проект постанови № 4401 «Про забезпечення інформаційної безпеки та суверенітету України, недопущення обмежень доступу громадян до інформації та використання радіочастотного ресурсу України у відповідності з вимогами чинного законодавства». Відповідно до цього проекту Нацрада з питань телебачення і радіомовлення має забезпечити загальнонаціональним мовникам мовлення у відкритому некодованому вигляді в ефірній цифровій телемережі. Генеральна прокуратура повинна перевірити законність надання Нацрадою ліцензій на цифрове мовлення компанії «Зеонбуд». Антимонопольний комітет у разі виявлення випадків порушення «Зеонбудом» законодавства про захист економічної конкуренції має розглянути питання щодо усунення винною особою наслідків порушення цього законодавства. А НКРЗІ має провести перевірку зони покриття мультиплексів МХ-1, МХ-2, МЗ-3, МХ-5, поінформувати, чи відповідає покриття заявленим 95% населення, а також оприлюднити всі дозвільні документи на експлуатацію радіоелектронних засобів ТОВ «Зеонбуд».

 

Голова профільного парламентського комітету Микола Томенко наголосив на необхідності термінової перевірки законності надання Національною радою з питань телебачення і радіомовлення ліцензій на цифрове мовлення приватній кіпрській компанії «Зеонбуд». Голова парламентського комітату нагадав, що неодноразово звертав увагу на непрозору схему підготовки переходу України з аналогового на цифрове мовлення, і заявив, що власниками «Зеонбуду» є бізнесмени Олександр Янукович, Дмитро Фірташ та Рінат Ахметов.

 

За даними державного реєстру, власником ТОВ «Зеонбуд» є офшорна компанія «Планбрідж Лімітед» (Planbridge Limited) з Кіпру. Компанія «Зеонбуд» заперечила, що її власниками є Олександр Янукович, Дмитро Фірташ і Рінат Ахметов. Холдинг Олександра Януковича «МАКО» також заперечив, що він є власником «Зеонбуду». При цьому своїх кінцевих власників «Зеонбуд» так і не називає.

 

Минулого тижня в низці газет та інтернет-видань вийшли матеріали на захист компанії «Зеонбуд» - монопольного оператора цифрового телебачення в Україні. У них поширюється теза про те, що якщо «Зеонбуд» позбавлять ліцензії, то українці залишаться без цифрового телебачення, а держава понесе значні збитки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4304
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду