Чи потрібне Україні цифрове радіо?

Чи потрібне Україні цифрове радіо?

29 Серпня 2013
5984

Чи потрібне Україні цифрове радіо?

5984
Під час VII Міжнародного форуму «Цифрове мовлення в Україні», який відбудеться 13 вересня 2013 р у рамках KievMediaWeek, пройде дискусія про необхідність та перспективи впровадження в Україні цифрового радіо
Чи потрібне Україні цифрове радіо?
Чи потрібне Україні цифрове радіо?

Зі слів Катерини М'ясникової, виконавчого директора Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ), організатора Цифрового Форуму, питання про перехід на цифрове радіо неодноразово підіймалося на комітетських слуханнях, на цю тему дискутують учасники індустрії, зокрема і члени Асоціації. Відтак, керівництво НАМу вирішило створити повноцінний майданчик для діалогу.

 

«Питань щодо цифрового радіо є немало. Зокрема, чи потрібне це радіо індустрії і навіщо, чи готова вона до усіх викликів та проблем, які можуть виникнути, враховуючи досвід переходу на цифрове ТБ. І що важливо - чи зацікавлений у цифровому радіо слухач? Про це потрібно запитати у головних учасників радіо ринку. Зокрема, й про те, яка технологія є перспективною для радіо: чи залишиться воно у межах існуючих консервативних технологій (аналогове мовлення), чи є інші, більш актуальні радіо технології, в які учасники індустрії готові інвестувати свої час, знання та гроші. Сьогодні радіо споживають переважно через Інтернет, автомагнітоли, мобільні телефони, mp3-програвачі та домашні радіоприймачі. Чи готовий слухач купувати новий радіоприймач чи магнітолу заради цифрового радіо?», - зазначила Катерина М'ясникова.

 

Головні радіо холдинги країни до впровадження цифрового радіо ставляться двояко. Зі слів Володимира Гончаревського, директора з розвитку Радіогрупи «ТАВР Медіа», очевидних переваг у переході на цифрове радіо немає, але натомість слухачам доведеться купувати додатковий пристрій для його прослуховування, що автоматично призведе до зменшення кількості слухачів враховуючи економічну ситуацію в країні.name="140c9631ebe513c2_140c960bc4fc1060_140c95"> Серед недоліків цифрового радіо хотілось би зазначити, що радіокомпаніям знадобиться більше коштів витрачати на обладнання, оскільки замість одного передавача на місто в аналоговому мовленні, необхідно 2-3 у цифровому форматі. У цифровому мовленні, на відміну від аналогового, сигнал або є, або його не має. Одним з головних недоліків також є відсутність єдиного узгодженого формату цифрового мовлення в Європі.

 

Костянтин Мешалкін, керівник регіонального департаменту радіо групи УМХ, розвиток цифрового радіо в цiлому вважає перспективним напрямом, Та з його слів, складно говорити про готовність радіослухачів перейти на цифрове радіо принаймні у найближчі 5-7 років. «Для того, аби перейти на цифрове мовлення, слухачам необхідно буде придбати нові цифрові приймачів. Їх ціна коливається  в межах від 30 до 100 євро, цифрові авто магнітоли коштуватимуть ще дорожче, - веде мову Костянтин Мешалкін. Також не варто забувати, що для впровадження цифрового радіо необхідно налагодити або виробництво, або постачання всього приймально-передавального обладнання».

 

Примарним майбутнє цифрового радіо в Україні вважає Дмитро Маковеєнко, керівник відділу радіочастот Українського НДІ радіо і телебачення. З його слів, питання важливості та пріоритетності впровадження цифрового радіо в Україні є досить суперечливим, зважаючи на те, що у «традиційно» перспективного цифрового радіомовлення є потужний конкурент - Інтернет-радіо. Хоча, потрібно зважати й на його обмежене територіальне охоплення.

 

«На жаль, позитиву від впровадження цифрового радіо небагато. Якщо порівнювати його з аналоговим радіо, це - певне покращення якості звучання, більша кількість програм, EPG, покриття сигналом містечок та сіл, а не лише великих міст, - розповідає Дмитро Маковеєнко. - Фактично перехід про який ми говоримо зараз - це перевід державних програм аналогового АМ мовлення, що працюють на середніх хвилях, на цифровий формат DRM. Основна складність у впровадженні цифрового радіо у тому, що цим процесом опікується лише держава, комерційним fm-мовникам перехід не потрібен. Це підтверджує і досвід Європи. Крім того, на відміну від телевізійної цифрової реформи, тут відсутнє таке поняття як «цифровий дивіденд», саме тому великі оператори мобільного зв'язку та держави в усьому світі також не поспішають прискорювати перехід на цифрове радіо. В цілому, перехід на цифрове радіомовлення потребує закупівлю нових радіопередавачів, модернізацію студійного радіообладнання, мережі розповсюдження програм, а також передавальних центрів». Та найважливіше, на думку, Дмитра Маковеєнка, це неготовність слухачів до переходу на цифрове радіо.

 

 

 

Не поспішати із переходом на цифрове радіо запропонував і Микола Томенко, голова Комітету з питань свободи слова та інформації, під час травневого форуму CrimeaMediaCom: «Варто вивчити європейський досвід і не поспішати. Бо в Україні ініціатори цього проекту поки що говорять лише про те, що кожен громадянин при переході на цифрове радіо повинен купити новий приймач за 100 євро, а водії в автомобілях поставити нові транзистори ціною біля 200 євро. Інших серйозних аргументів доцільності якнайширшого впровадження цифрового радіо поки що немає».

 

VII Цифровий Форум відбудеться за підтримки Міжнародного фонду "Відродження", а також у межах Українського медійного проекту «У-Медіа», що здійснює Інтерньюз Нетворк за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Форум відбудеться за підтримки спільного проекту Ради Європи та Європейської Комісії «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі» (за фінансового сприяння Уряду Канади)».

 

Форум Цифрове мовлення в Україні відбудеться 13 вересня у рамках KIEV MEDIA WEEK.

 

Реєстрація учасників триває на сайті  http://www.dtvforum.org.ua

 

Участь  одного учасника при реєстрації до 1 вересня становить 1650 грн, при реєстрації після 1 вересня 2013 р.  - 2200 грн. 

 

Участь для членів НАМ - безкоштовна.

 

Контактна особа: Христина Дрогомирецька. Тел. 067 657 95 15, project@nam.com.ua

 

Прес-служба НАМ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Прес-служба НАМ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5984
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Бакс
3898 дн. тому
В 2015 году людей осталяют без национального телевидения. А тут еще и без радио оставят и наступит цифровой каменный век. Газеты еще закодируйте, что бы их тоже нельзя было читать без дорогостоящей китайской приставки .
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду