Ярослав Климович: Львівський телеринок занепадає, бо місцева еліта не має амбіцій

11 Лютого 2008
11387
11 Лютого 2008
11:55

Ярослав Климович: Львівський телеринок занепадає, бо місцева еліта не має амбіцій

11387
Гендиректор Львівської ОДТРК – про проблеми регіонального медіаринку та перспективи державного телебачення.
Ярослав Климович: Львівський телеринок занепадає, бо місцева еліта не має амбіцій
Про стан телевізійного ринку Львова, про створення на базі обласних держтелерадіокомпаній громадського мовлення, про безамбітних олігархів, про системні недоліки бюджетного фінансування телестудій розмірковує Ярослав Климович, генеральний директор Львівської обласної державної телерадіокомпанії.
 
– Пане Ярославе, чому львівський телевізійний ринок настільки убогий у порівнянні з іншими обласними центрами, де, крім державної телекомпанії, є ще по декілька комерційних?
– Власне, найбільшу тривогу в мене як телевізійника викликає ця бідність електронного інформаційного ринку у Львові. Якщо мас-медіа в царині радіо ще більш-менш представлені, то телевізійний простір у нас не розвивається. Навіть навпаки – багато місцевих телекомпаній потрохи згортають свою активну діяльність. Наприклад, ТРК «Разом». Вони з нами співпрацювали, але тепер виникли проблеми: немає коштів на виготовлення телепродукту. Як я розумію, їхні власники перебувають у роздумах, чи продовжувати роботу далі. Те саме з STV – вони заборгували нам велику суму, і в них немає ресурсів для нормального продукту. Також я постійно маю розмови з керівниками різноманітних телевізійних продакшн-студій (наприклад, «Медіа-клуб»), і вони розводять руками, кажуть: «Повірте, надзвичайно тяжко»...
 
– У чому причина? Місто ж багате на журналістів, та й аудиторія далеко не апатична…
– У нашому регіоні надзвичайно бідний рекламний ринок. Хоча називаються різні цифри – говорять про 7-8 мільйонів, але я маю сумнів щодо цієї цифри. Зрештою, це не гроші. Треба ж урахувати ще й друковані ЗМІ, інтернет-видання і візуальну рекламу, які відтягують на себе значну частину коштів. Бідність рекламного ринку і є причиною стагнації, особливо телевізійної сфери. Загалом регіон бідний, тут процвітає здебільшого малий і середній бізнес. Малому реклама не потрібна, оскільки він живе з базарів, бо люди й без реклами ідуть на базари закуплятися. А потужного виробництва як такого немає.
 
– А може, тут немає політики і політиків відповідного рівня?
– Ось це основне. У Львові немає великих політиків, які були б зацікавлені у створенні – я вже не кажу всеукраїнських електронних мас-медій – а навіть регіональних.
 
– Може, справа в іншому? Бізнесменам та політикам простіше розвивати свої супермаркети і кав’ярні, а не вкладати гроші в досить ризиковану (передусім економічно) сферу, якою є телебачення. Зрештою, це ж просто дорого.
– Добре телебачення – це дійсно дуже дорого. За львівськими мірками, причому досить посередніми, на утримання телеканалу (студія, техніка, люди) треба мати мінімум 10 млн грн на рік. Для багатьох політиків чи бізнесменів це цілком досяжні гроші. Найбільша біда західного регіону у порівнянні зі східним полягає в тому, що там потужні підприємці, олігархи створили ТРК «Україна» в першу чергу як регіональний телеканал. Але він став загальнонаціональним мовником, який подає події через призму поглядів свого регіону. І це дуже добре й цікаво. По суті, з ТРК «Україна» починає вимальовуватися третій за потужністю медіаконцерн після «Інтера» з усіма його сателітами та «1+1». Наголошую – це регіональний телепроект і регіональний капітал. І тут виникає питання: чому західноукраїнська так звана політична та бізнесова еліти не хочуть створити амбітний загальноукранський ЗМІ. Адже телебачення – прибуткова річ! Так, треба вкласти чималі кошти, вирішити усі питання з технікою, із супутниковим мовленням і входженням у мережі. Натомість загальноукраїнський канал автоматично потрапляє в розподіл загальноукраїнського рекламного ринку. І я даю гарантію – якби існував західноукраїнський телеканал, то він відтягнув би на себе значну частину рекламних грошей, а за три роки отримав би шанси вийти на самоокупність. Але оскільки політичних грошей у Львові нема, то маємо те, що маємо. Хоча я можу трошки привідкрити одну інформацію: я знаю, що американські інвестори виявили великий інтерес до телеканалу УТ-3, який має стати регіональним західноукраїнським каналом (Тернопіль, Львів, Івано-Франківськ). Усі підготовчі справи, наскільки я знаю, наближаються до завершення, найближчим часом такий канал має запрацювати на супутнику. Знову ж таки, це гроші американські, а менеджери – київські.
 
З іншого боку, на Західній Україні є люди, достатньо впливові і багаті. Той же Петро Димінський, якого називають олігархом номер один Західної України; є Віталій Антонов, власник концерну «Галнафтогаз», на Волині працює «молочний» олігарх Єремеєв. Чому вони не стають Пінчуками, Порошенками чи Ахметовими в тому розумінні, що не засновують потужні телевізійні проекти?
– Відповідь проста: у них немає політичних амбіцій. Треба бути відвертими – без політичних амбіцій місцевої еліти львівський медіаринок не розвиватиметься. Димінський чи Антонов – хороші бізнесмени, і їхній бізнес успішно розвивається і без мас-медій. От якби вони були активними політиками чи хотіли би впливати на процеси, то все було б по-іншому. Амбіцій немає.
 
– Так ми можемо договоритися до того, що всі мас-медіа, принаймні регіональні, апріорі приречені забути про всі стандарти вільної журналістики, адже їхніми власниками можуть бути лише люди з політичними амбіціями...
– Тут є проблема. Говорити про принципи демократичної журналістики з власниками медіа у Львові дуже важко. Та й не тільки у Львові. Існує проста логіка: вкладаючи свої гроші в медіа, які дуже часто є збитковими, власник має свою мету і цілі. Так є. Та найбільша помилка власників місцевих телеканалів у тому, що вони прагнуть швидкої віддачі. Натомість медіа – це не той різновид діяльності, де вкладені гроші повертаються швидко. Зрештою, телеринок уже поділено, і в цю палітру можуть втиснутися ще 2-3 канали. Впливові люди не готові дотувати цей бізнес кілька років, аж поки він почне приносити дивіденди.
 
– До слова, про дивіденди. На львівському телеринку телекомпанія «Люкс» – чи не єдина, хто відкрито каже про свою рентабельність і навіть прибутковість.
– Ви жартуєте?
 
– Ні, директорат ТРК «Люкс» у своїх звітах говорить про успішність телеканалу. Ви в це вірите?
– Ні, не вірю. Можливо, «Люкси» виїжджають за рахунок радіо і своєї рекламної служби. Та я зразу хочу сказати, що телебачення «Люкса» не є прибутковим. Радіо – це інша справа. Зрештою, ви ж самі знаєте, що телеканал «Люкс» сидить на частоті Нового каналу, видає лише новини й одну чи дві програми. От що треба зазначити – «Люкс» вдало запустив загальноукраїнський супутниковий канал «24». Знову ж таки, крім дайджесту новин там більше нічого немає. Це знову до питання амбіцій зробити щось потужне.
 
– Пропоную перейти до теми державного телебачення, яке ви представляєте. Обласні держтелерадіокомпанії мають перевагу над іншими, адже їм у спадок від радянської системи лишилися чудові майнові комплекси, апаратура та власні ефіри, вони отримують гроші з бюджету, будучи при цьому гравцем на рекламному ринку. За таких переваг і навіть привілеїв державне телебачення виправдовує себе якістю?
– Державне телебачення виконує державне замовлення. Тобто, держава замовляє в обласних телекомпаніях ті програми, які їй необхідні. Вона ж у кінцевому результаті визначає і тематику, і напрями. Принципова функція і покликання державного телебачення – продукувати програми, які є комерційно непривабливими для приватних каналів, але які обов’язково мусять бути.
 
– Це зрозуміло. Але ж цю проблему цілком легко може і повинно вирішити громадське мовлення! Адже саме на громадському (не державному) телеканалі буде вироблятися той продукт, який є комерційно неприбутковим, але вкрай необхідним.
– Державні регіональні мовники – це перші паростки громадського мовлення. І я є прихильником того, щоб громадське мовлення постало в Україні на базі обласних телекомпаній. На таких каналах не буде реклами. Воно повинно фінансуватися з абонплати громадян, які споживають цей продукт. Навіщо вигадувати велосипед, коли його вже винайдено у 20-х роках минулого сторіччя на прикладі Бі-бі-сі?
 
– Якраз тут є принципова різниця. Якщо в державного телебачення одноосібним власником є держава, то й її інтереси простежуються в ефірах. А держава – це влада. Тому на громадському телебаченні інтереси влади простежуватися не будуть – у цьому вся справа.
– А хіба громада – це не влада? Хіба міська чи обласна рада не є представниками громади? Держава першою зацікавлена у висвітленні гострих економічних, соціальних чи економічних проблем насамперед регіону. Так і зараз є. Тому суперечностей я не бачу.
 
– Вони є в тому, що перейменування державних обласних телекомпаній у «громадські» нічого не дасть. Бо в першому випадку ми говоримо про інтереси влади, а в другому – про інтереси конкретних глядачів, які голосують телевізійним пультом і напряму утримують телеканал. Далеко не для того, щоби з нього не сходили «обранці народу».
– Власне, для цього має з’явитися механізм, через який громада формуватиме порядок денний свого телеканалу. Зараз таким органом є Програмна рада, яка затверджує програми. На громадському каналі має бути сформовано Громадську раду з найавторитетніших людей регіону, яка спільно з професіоналами визначатиме тематику і зміст каналу. Нині громада фактично ніякого впливу на редакційну політику державного каналу не має, окрім як право переключати канал чи дивитися. Громадське мовлення це виправить.
 
– Тобто зараз ви, державна телекомпанія, працюєте наосліп, вгадуючи смаки глядачів?
–Ми отримуємо багато листів. Також нас зорієнтовують соціологічні дослідження. Звичайно, ми намагаємося вносити в державне замовлення ті програми, які будуть і є рейтинговими. Хоча мушу визнати, що ми працюємо інтуїтивно. І поки не буде прийнято закон про громадське мовлення, ми можемо тільки говорити. Лишається багато питань, скажімо – чи готові люди платити абонплату? В Німеччині, наприклад, їздять радари, які визначають, де працюють незареєстровані телевізори, і штрафи за це великі. Словом, питання є. Та тільки закон стане поштовхом до конкретних змін.
 
– І зараз чи не єдиним ключовим гравцем на місцевих телеринках залишаються державні телестудії. Ви так і не відповіли: вони ефективні? Вони виправдовують «проїдання» таких великих грошей із бюджету?
– Це невеликі гроші. Для прикладу, Львівська ОДТРК має в рік 8 млн грн бюджету. Фактично це та сума, яку в принципі міг би викласти приватний власник. Приблизно 25% додаткових грошей ми заробляємо своїм продуктом, і загалом наш річний бюджет сягає 11 млн грн. Не можу сказати, що це великі гроші. Хоча мушу визнати, що оскільки ми є бюджетною установою, це накладає певний відбиток бюрократизму і немобільності. Ми працюємо з державними коштами, які йдуть через казначейство – це вже певні процедури. Не дай Бог, платіж піде не за тим кодом – це ж кримінальна справа. Тому доводиться враховувати певну специфіку бюджетного фінансування. Більше того, ті гроші, які телекомпанія заробляє самотужки, за законом є різновидом бюджетних коштів, тож просто так ці зароблені гроші залучити у термінові проекти теж складно, треба через Київ вносити зміни в бюджет компанії. З цим нічого не вдієш.
 
– Ось вам і стереотип: обласні державні телестудії – це бюрократичні структури, старі кадри, неякісна картинка, малі зарплати. Прокоментуйте.
– По-перше, 15 ОДТРК пройшли повне технічне переоснащення. Це вже про щось свідчить. Тобто, технічну базу під те ж майбутнє громадське мовлення вже створено. А якість залежить від конкретних телекомпаній. Я чудово розумію, що серед медійників є звичка критикувати тих, хто щось робить. Але з усією відповідальністю говорю, що на сьогодні понад 60% телепрограм Львівського телебачення є конкурентноздатними і зроблені на нормальному рівні.
 
– Звідки ви така цифра? Ви заміряєте власний рейтинг?
– Півтора роки тому авторитетна компанія GFK провела моніторинг, який дав результати: в окремі відрізки мовлення програми ЛТБ перекривали загальнонаціональні канали. Більш ніж упевнений, що після появи торік на Львівському телебаченні добротних авторських проектів ми відбираємо глядачів у загальнонаціональних мовників.
 
– Згідно з тими дослідженнями, який саме продукт місцевого виробництва виграє?
– Культурологічний продукт. Також програми пізнавального плану, зокрема цикл документальних фільмів «Українські державники». Це вам ілюстрація, що глядач потребує такого. Ми чудово розуміємо, що не можемо лізти у нішу мюзиклів, наприклад, чи масштабних постановочних шоу-програм.
 
– А чому? Є ж безліч абсолютно вільних телевізійних ніш, де продукти місцевого виробника ішли б на «ура». Наприклад, кримінальні репортажі, світська хроніка, «диванні», орієнтовані на персоналії, ток-шоу. Чому при державному фінансуванні і потенційній рейтинговості цих ніш державне телебачення цим не займається?
– Немає нічого гіршого за плагіат. Я пригадую, як пробували запускати український варіант «Поля чудес», навіть Якубовича привозили. Це було ганебно. Тут є принципове питання: ми повинні дати те, що не дає комерційне телебачення, підпорядковане інтересам не глядача, а рекламодавця. Нехай навіть це буде менш рейтингове чи менш масове...
 
«Детектор медіа» продовжує моніторинговий проект, що проводиться за фінансової підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки. У проекті передбачено обмін матеріалами і досвідом між «Детектор медіаю» та низкою громадських організацій і видань у кількох регіонах України (Львів, Донецьк, Сімферополь, Рівне, Кременчук (Полтавська область), Запоріжжя). Предметом моніторингу є стан регіонального медіаринку, становлення медіа як бізнесу, рівень свободи слова, правового захисту журналістів та професійних стандартів у період виборчої кампанії та у післявиборний період.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11387
Теги:
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
чи я дурний чи кого ви дурите???
5911 дн. тому
"Півтора роки тому авторитетна компанія GFK провела моніторинг, який дав результати" піввтора роки тому у GfK на цілій Західній Україні було лише 199 піпл-метра, за допомогою яких можна робити цей посекундний моніторинг, щоб знайти такі як видно рідкісні моменти телевізійного львівського щастя. А у самому Львові таких піпл-метрів взагалі не більше 50 штук... А чём ви гаварите, какой такой маниторинг - це на вибірці в 50 респондентів (!) - ой не смішіть)))
Вак
5918 дн. тому
1.І хіба буде журналістика? Дроздов, нашо береш так мило (інтерв'ю) у власного шефа. І разом кричите - хапайте злодія! 2.Ця стаття - це передвісник нового львівського каналу. Напевно, Димінського. Тільки він може ризикнути співпрацювати з такими злодіями
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду