Держкомтелерадіо заборонив ввезення в Україну російської книги нібито про англійську мову

Держкомтелерадіо заборонив ввезення в Україну російської книги нібито про англійську мову

21 Вересня 2017
1658
21 Вересня 2017
15:16

Держкомтелерадіо заборонив ввезення в Україну російської книги нібито про англійську мову

1658
Держкомтелерадіо відмовив ТОВ «Етніктрейд» у видачі дозволу на ввезення з Росії книги Я.О. Кліма «700 новых устных тем по английскому языку», звернувши увагу на тексти, з яких російське видавництво ООО «Хит книга» скомпонувало посібник для вивчення англійської мови учнями одинадцятих класів середніх шкіл, ліцеїв та гімназій
Держкомтелерадіо заборонив ввезення в Україну російської книги нібито про англійську мову
Держкомтелерадіо заборонив ввезення в Україну російської книги нібито про англійську мову

Рішення прийнято на підставі висновку експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України.

Про це «Детектору Медіа» повідомили в прес-службі Держкомтелерадіо.

Експерти звернули увагу на тексти, з яких російське видавництво ООО «Хит книга» скомпонувало посібник для вивчення англійської мови учнями одинадцятих класів середніх шкіл, ліцеїв та гімназій.

Зокрема один із текстів присвячено Іосіфу Сталіну, прославлянню його диктаторських методів: «В очень короткий промежуток времени он сумел сделать из аграрной страны действительно сильную державу. Вероятно, это было бы невозможно без сильного, но жесткого характера, какой был у Сталина, и огромного количества русских людей, отдавших свои жизни на благо страны».

В іншому тексті про історію Росії читаємо: «Первое русское государство включало в себя Киев, Новгород, Владимир».

«Ми маємо яскравий приклад того, як пропаганда імперських геополітичних доктрин держави-агресора проникає навіть в посібник з вивчення англійської мови, - говорить член експертної ради Держкомтелерадіо Алла Ковтун. -  Навмисне перекручення історії, коли слідом за Анною Ярославівною «російським» стає вже й Київ, нав’язування імперських ідеологічних доктрин, виправдовування диктатури Сталіна, а отже, відповідно, й злочинів Путіна, переслідує одну мету -  зміцнити міф про наддержаву Росію, створити ідейне підґрунтя повернення України та інших незалежних вже від імперії країн у сферу домінування держави-агресора. Отже російська пропаганда має різні, в тому числі і завуальовані форми. До цього мають бути готовими українські книгорозповсюджувачі і ретельніше обирати видання для ввезення в Україну. Відповідальніше слід ставитися й рецензентам до книг, на які вони надають наукові висновки. Зокрема, на цей так званий посібник з англійської є позитивна рецензія від члена НСПУ, редактора однієї з київських газет».

Відповідно до статті 281 Закону України «Про видавничу справу» та на підставі негативного висновку експертної ради Держкомтелерадіо своїм наказом відмовив ТОВ «Етніктрейд» у видачі дозволу на ввезення в Україну видання «700 новых устных тем по английскому языку».

Нагадаємо, що, починаючи з 18 травня 2017 року, до Держкомтелерадіо надійшло на розгляд майже 4 000 заяв від суб’єктів господарювання на видачу дозволів на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України. Станом на 20 вересня надано 13 відмов на підставі негативного висновку експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України.

У ексклюзивному інтерв’ю «Детектору Медіа» голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко розповів, як реалізується закон щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту. 

Станом на 6 липня 2017 року Держкомтелерадіо видав 538 дозволів на ввезення видавничої продукції, яка походить, виготовлена, ввозиться тощо з території держави-агресора і тимчасово окупованої території України. 87 заявникам відмовлено у видачі дозволів, у тому числі одному – на підставі висновку експертної ради.

Фото: dw 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1658
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду