«UA:Перший» покаже документальний фільм «Луганськ. Полюс відчуження»

«UA:Перший» покаже документальний фільм «Луганськ. Полюс відчуження»

16 Червня 2015
1885
16 Червня 2015
20:00

«UA:Перший» покаже документальний фільм «Луганськ. Полюс відчуження»

1885
«UA:Перший» покаже документальний фільм «Луганськ. Полюс відчуження»
«UA:Перший» покаже документальний фільм «Луганськ. Полюс відчуження»

У п'ятницю, 19 червня, на «UA:Першому» вийде документальний фільм «Луганськ. Полюс відчуження» російського журналіста Ігор Матюпатенка. Про це повідомляє прес-служба каналу.

 

Проект вийде в ефірі о 22.00.

 

Колишній харків'янин, а нині - російський тележурналіст і позаштатний кореспондент телеканалу РБК-ТВ Ігор Матюпатенко скористався сприятливим ставленням самопроголошеної влади Луганська до російських медій, аби зняти репортаж про те, що насправді відбувається на вулицях міста. Телеканал зазначає, що у проекті немає пропаганди та власних оцінок.

 

Про перебування в окупованому Луганську та звільнення з російського ТБ через незгоду з офіційною позицією телеканалу Ігор Матюпатенко розповів у інтерв'ю «UA:Першому».

 

 Журналіст каже, що хотів розповісти українцям правду про становище у Луганську

 

«Я - за справедливість і правду, тому в цій ситуації для мене не було альтернативи, окрім поїхати на окуповані території і побачити, що там відбувається, на власні очі. Бо, по-перше, там немає українських журналістів, а те, що знімають російські - мене не влаштовує. По-друге, на мою думку, є такі речі, які можна відчути лише якщо ти українець, а журналіст, який приїжджає з іншої країни - завжди залишається стороннім спостерігачем. Ця тема, що називається, вистраждана, бо все, що відбувається у Криму та на Донбасі - для мене така ж відкрита рана, як для кожного українця. Я шукав можливість це зробити. Розумів, що як фрілансера мене навряд чи акредитували б, тож звернувся до телеканалу РБК. Він достатньо об'єктивний, і я вирішив, що не поступлюся своїм сумлінням, якщо зніму репортаж на економічну тематику для них, а з основного матеріалу зроблю окремий документальний фільм», - розказав журналіст.

 

Він також повідомив, що приїхав до Луганська як позаштатний кореспондент телеканалу РБК, але ставив питання як представник українських ЗМІ, що збивало місцевих мешканців з пантелику, адже вони очікували типових пропагандистських запитань. «Те, що відбувається в Україні, я переживав дуже болісно - мене цікавило, чому так сталося? Що змусило людей піти на це? Чому вони вирішили, що якісь особливі й відрізняються від усіх інших мешканців України?», - зазначив журналіст.

 

Герої фільму - люди, яких журналіст зустрічав на вулиці. «Те, що зробило з місцевим населенням російське телебачення - це жах. Їх так сиьлно "обробили"... Місцеві мешканці дуже сильно піддаються дії пропаганди, на відміну від російських глядачів, які були підготовлені до цього. Я вважаю, що анексія Криму і введення військ на Донбас - це було потакання настроям суспільства. У Росії завжди вважали, що хохли якісь інакші - вони хочуть якось по-іншому жити, а цього не можна допустити, адже ми - братські народи і повинні жити в одній зв'язці», - сказав журналіст.

 

Він також зазначив, що розумів під час зйомок фільму, що в Росії ці кадри в ефір не підуть. «Домовленість, яка у мене була з телеканалом РБК-ТВ - це зняти репортаж на економічну тематику. Мій сюжет мав розповісти про економічну складову життя мешканців невизнаних територій. Коли я змонтував стрічку "Луганськ. Полюс відчуження", то навіть не пропонував його російським телеканалам. Єдине, що я знав напевне, що це буде цікаво більше українському глядачеві», - сказав пан Матюпатенко.

 

Він також розказав, як був звільнений з російського ТБ. «Я працював на одному з російських телеканалів над програмою "У рамках дискусії", яка висвітлювала різні заходи Державної Думи, Ради Федерації і Громадської палати - трьох ключових органів влади. Це були круглі столи, якісь громадські обговорення. Із середини 2013-го року ці заходи ставали дедалі більш одіозними. Те, що відбувалося, неймовірно дратувало. Також мене не влаштовував пом'якшений варіант сюжетів, які подавались в ефірі, тож я публікував якісь репліки у себе на Facebook. І наприкінці року мене викликала до себе шеф-редактор, показала скрін-шоти моєї сторінки з усіма публікаціями. Вона запитала, чому я це пишу? Відповів, що це моя особиста думка. Але на той час особиста думка повинна була збігатися з тим, що робиш на екрані, і телеканал відмовився від моїх послуг. Зараз я не бачу для себе перспектив на російському ТБ, адже говорити те, що ти хочеш, тобі не дають, подавати інформацію такою, як вона є, теж не можна. Те мракобісся, яке нині панує в Росії - для журналістики протипоказане», - зазначив журналіст.

 

Нагадаємо, з 1 липня на телеканалі «UА:Перший» з'явиться нова порція міжпрограмних роликів: близько 20 іміджевих відео без звуку, і близько 10 голосових роликів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1885
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду