Національне газетно-журнальне видавництво Мінкульту має борг у 800 тисяч гривень – Роман Ратушний

Національне газетно-журнальне видавництво Мінкульту має борг у 800 тисяч гривень – Роман Ратушний

14 Травня 2015
5051
14 Травня 2015
20:28

Національне газетно-журнальне видавництво Мінкульту має борг у 800 тисяч гривень – Роман Ратушний

5051
Національне газетно-журнальне видавництво Мінкульту має борг у 800 тисяч гривень – Роман Ратушний
Національне газетно-журнальне видавництво Мінкульту має борг у 800 тисяч гривень – Роман Ратушний

Національне газетно-журнальне видавництво Міністерства культури України має заборгованості за попередні роки на суму 800 тисяч гривень, його рахунки заблоковані. Про це в коментарі «Детектор медіа» розповів генеральний директор видавництва Роман Ратушний.

 

«Зараз у нас заблоковані рахунки видавництва через несплати рахунків за 2010 рік. Хоча на видавництво, наскільки мені вдалося з'яувати, були виділені кошти. Втім, видавництву було виставлено штраф у розмірі 420 тисяч, про що нас поставили до відома у 2015 році», - сказав пан Ратушний.

 

Також директор додав: «Крім того, за 2014 рік не було сплачено 350 тисяч гривень за поліграфію». Загальний борг видавництва, за його словами, становить близько 800 тисяч гривень.

 

Останнім часом у видавництві пройшло кілька перевірок, частина з яких була ініційована його колишніми співробітниками. Зокрема, планова ревізія фінансово-господарської діяльності підприємства тривала майже три місяці.

 

«Результати перевірки є, але висновки мають надати відповідні органи», - сказав Роман Ратушний, відповідаючи на запитання «Детектор медіа». Зокрема, він заявив, що попередній директор видавництва Олександра Білаш підозрюється в збитках на суму «понад 4,5 мільйони гривень», хоча ці факти ще вивчаються й доводяться. «Щодо мільйона ще можна сперечатися», - додав нинішній директор. За його словами, найбільше зауважень під час цієї перевірки було щодо тендерних угод і друку. Також, каже Роман Ратушний, під час перевірки було виявлено, що «друкарні, з якою нібито вело співпрацю видавництво, начебто де-юре не існує».

 

В останньому номері газети «Культура», яку випускає Національне газетно-журнальне видавництво (за 15 травня), йдеться про такі факти:

 

«Державна фінансова інспекція Києва встановила, що видавництвом упродовж 2012-2013 років (період керівництва Олесі Білаш) здійснювалися незаконні розрахунки, що призвели до збитків на загальну суму 3 051 835, 20 грн. За результатами ревізії дотримання законодавства у сфері державних закупівель встановлено порушень на загальну суму 959 468,40 грн.

 

Також ревізія встановила, що 30 грудня 2010 року з рахунку видавництва зникло без документального підтвердження 1 813 632,89 грн. Тоді генеральним директором була Вікторія Карасьова, призначена 14 вересня 2010 року. Загалом, як підрахували нинішні керівники видавництва , за часів Михайла Кулиняка було присвоєно 5 824 936, 49 гривень бюджетних коштів. Документів у видавництва щодо цього нема. Це питання розглядається і доводиться».

 

Нині, за словами пана Ратушного, Міністерство культури «робить усе можливе, щоби розблокувати рахунки та погасити заборгованість у 420 тисяч гривень».

 

Зарплати, каже директор, співробітники видавництва отримують вчасно, однак розмір їх невеликий. Протягом 2014-2015 оку видавництво залишили понад 23 співробітники (точну кількість цих працівників пан Ратушний пообіцяв уточнити відповідно до документів). «Більшість прийняла таке рішення через низькі зарплати, рівень яких переглядався ще у 1999 році. Всі вони подали заяви про звільнення або за власним бажанням, або за згодою сторін. Близько трьох осіб було скорочено», - розповів Роман Ратушний.

 

Зараз, за його словами, у видавництві працює 70 співробітників.

 

Про подальші плани директор каже таке: «Хоча газети й журнали не виходять, ми їх не реалізуємо, друковані видання - це п'ять журнал і дві газети - хотілось би зберегти, адже ми видавництво передусім. Щодо медіапорталу «Культ UA», він обходитиметься дешевше, бо не потребує затрат на поліграфію і друк».

 

Вирішувати економічні проблеми Роман Ратушний планує, залучаючи спонсорів та благодійників. «Наприклад, для «Театрально-концертного Києва» ми збираємо рекламу й це видання все-таки виходить. «Пам'ятки України» мають домовленість про спонсорство випуску щодо тематичного номеру по археології», - розповів він. Втім, як уточнив пан Ратушний, поки що доходи ці невеликі.

 

Портал на даний час наповнюється за рахунок контенту друкованих видань. «Є й штатні одиниці в інтернет-порталі. Однак на даний момент їх замало», - сказав Роман Ратушний.

 

Щодо паперових видань, то поки коштів на поліграфію немає, готують їх працівники у PDF-файлах, аби надрукувати за наявності коштів. Відповідаючи на запитання «Детектор медіа» щодо доцільності випуску таких видань «заднім числом», пан Ратушний сказав: «Є видання, що не старіють. Наприклад, «Пам'ятки України». Крім того, наші журналісти  готові допрацювати матеріал та оновити його. Але багато наших матеріалів є актуальними протягом тривалого часу».

 

Нагадаємо, нещодавно Національне газетно-журнальне видавництва вирішило тимчасово перевести газету «Кримська світлиця» в електронний формат. За пана Ратушного, це сталося з огляду на скорочення державного фінансування і заборгованість перед друкарнею. «Кримська світлиця» була єдиною україномовною газетою в Криму.

 

У листопаді 2014 року Національне газетно-журнальне видавництво Міністерства культури України разом з ВД «Пам'ятки України» почали видавати нові журнали InsideKyiv, «Киев и не только».

 

У березні 2015 року Національне газетно-журнальне видавництво Міністерства культури України запустило інтенерт-портал «Культ UA», який презентувало 14 травня.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - kkp.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5051
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Olesya
3272 дн. тому
Як мало часу треба для того щоб ділкам без совісті і честі облити людину брудом!Як багато треба докласти зусиль,аби "відмити" своє чесне ім"я! Я готова витратити свій час і нерви ,аби фактами довести ,що в цьому ,як і в інших матеріалах видавництва , очолюваного " відомим революціонером -фотографом" Ратушним, крім "обсєриковщини" нічим на пахне.Шкода,що "Культура і життя " тепер так тхне!Переконана-право на захист гідності і честі ще ніхто не скасував! І я ним скористаюсь!
bahar
3273 дн. тому
Імена ініціативної групи у Телекритики вже є. Чекаємо.
bahar
3273 дн. тому
1. "«Зараз у нас заблоковані рахунки видавництва через несплати рахунків за 2010 рік. Хоча на видавництво, наскільки мені вдалося з'яувати, були виділені кошти. Втім, видавництву було виставлено штраф у розмірі 420 тисяч, про що нас поставили до відома у 2015 році», - сказав пан Ратушний." Ратушний скромно забув сказати, що 2009-2010 рр. там хазяйнував той самий Сєріков, без дозволу якого Роман пінкуни не сміє. 2. "«Крім того, за 2014 рік не було сплачено 350 тисяч гривень за поліграфію». Загальний борг видавництва, за його словами, становить близько 800 тисяч гривень." Знову соромиться сказати, що коли ці діячі з ним на передку наскочили на видавництво в травні 2014 року, на власному рахунку НГЖВ було 300 тис.грн., які вони протягом півтора місяця "витягнули" - тобто гроші "щезли" в невідомому напрямку, а точніше Сєрікову енд ко в кишеню. 3. Наступний абзац навіть не знаю як коментувати. Хіба що пораджу "фотографу" сховатись у дурці, тим більше що там йому й місце, бо коли будуть оприлюднені висновки Держфінінспекції, буде пізно - тоді його заховають у сізо. 4. Далі багато ще можна говорити і довго. У мене пропозиція до Телекритики. Пані Наталя Лігачова завжди вчила журналістів-початківців азам журналістики. Ви так часто надаєте слово одній стороні. То можливо пора зробити таке ж інтерв'ю з людьми протилежної думки? Ось імена ініціативної групи, яка вже рік намагається достукатись до дерінстанцій різного рангу з однією метою - зберегти друковані культурологічні видання. Вони й пояснять що й до чого детально. Сподівають це відповідає журналістським стандартам?!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду