detector.media
14.05.2015 20:28
Національне газетно-журнальне видавництво Мінкульту має борг у 800 тисяч гривень – Роман Ратушний
Національне газетно-журнальне видавництво Мінкульту має борг у 800 тисяч гривень – Роман Ратушний

Національне газетно-журнальне видавництво Міністерства культури України має заборгованості за попередні роки на суму 800 тисяч гривень, його рахунки заблоковані. Про це в коментарі «Детектор медіа» розповів генеральний директор видавництва Роман Ратушний.

 

«Зараз у нас заблоковані рахунки видавництва через несплати рахунків за 2010 рік. Хоча на видавництво, наскільки мені вдалося з'яувати, були виділені кошти. Втім, видавництву було виставлено штраф у розмірі 420 тисяч, про що нас поставили до відома у 2015 році», - сказав пан Ратушний.

 

Також директор додав: «Крім того, за 2014 рік не було сплачено 350 тисяч гривень за поліграфію». Загальний борг видавництва, за його словами, становить близько 800 тисяч гривень.

 

Останнім часом у видавництві пройшло кілька перевірок, частина з яких була ініційована його колишніми співробітниками. Зокрема, планова ревізія фінансово-господарської діяльності підприємства тривала майже три місяці.

 

«Результати перевірки є, але висновки мають надати відповідні органи», - сказав Роман Ратушний, відповідаючи на запитання «Детектор медіа». Зокрема, він заявив, що попередній директор видавництва Олександра Білаш підозрюється в збитках на суму «понад 4,5 мільйони гривень», хоча ці факти ще вивчаються й доводяться. «Щодо мільйона ще можна сперечатися», - додав нинішній директор. За його словами, найбільше зауважень під час цієї перевірки було щодо тендерних угод і друку. Також, каже Роман Ратушний, під час перевірки було виявлено, що «друкарні, з якою нібито вело співпрацю видавництво, начебто де-юре не існує».

 

В останньому номері газети «Культура», яку випускає Національне газетно-журнальне видавництво (за 15 травня), йдеться про такі факти:

 

«Державна фінансова інспекція Києва встановила, що видавництвом упродовж 2012-2013 років (період керівництва Олесі Білаш) здійснювалися незаконні розрахунки, що призвели до збитків на загальну суму 3 051 835, 20 грн. За результатами ревізії дотримання законодавства у сфері державних закупівель встановлено порушень на загальну суму 959 468,40 грн.

 

Також ревізія встановила, що 30 грудня 2010 року з рахунку видавництва зникло без документального підтвердження 1 813 632,89 грн. Тоді генеральним директором була Вікторія Карасьова, призначена 14 вересня 2010 року. Загалом, як підрахували нинішні керівники видавництва , за часів Михайла Кулиняка було присвоєно 5 824 936, 49 гривень бюджетних коштів. Документів у видавництва щодо цього нема. Це питання розглядається і доводиться».

 

Нині, за словами пана Ратушного, Міністерство культури «робить усе можливе, щоби розблокувати рахунки та погасити заборгованість у 420 тисяч гривень».

 

Зарплати, каже директор, співробітники видавництва отримують вчасно, однак розмір їх невеликий. Протягом 2014-2015 оку видавництво залишили понад 23 співробітники (точну кількість цих працівників пан Ратушний пообіцяв уточнити відповідно до документів). «Більшість прийняла таке рішення через низькі зарплати, рівень яких переглядався ще у 1999 році. Всі вони подали заяви про звільнення або за власним бажанням, або за згодою сторін. Близько трьох осіб було скорочено», - розповів Роман Ратушний.

 

Зараз, за його словами, у видавництві працює 70 співробітників.

 

Про подальші плани директор каже таке: «Хоча газети й журнали не виходять, ми їх не реалізуємо, друковані видання - це п'ять журнал і дві газети - хотілось би зберегти, адже ми видавництво передусім. Щодо медіапорталу «Культ UA», він обходитиметься дешевше, бо не потребує затрат на поліграфію і друк».

 

Вирішувати економічні проблеми Роман Ратушний планує, залучаючи спонсорів та благодійників. «Наприклад, для «Театрально-концертного Києва» ми збираємо рекламу й це видання все-таки виходить. «Пам'ятки України» мають домовленість про спонсорство випуску щодо тематичного номеру по археології», - розповів він. Втім, як уточнив пан Ратушний, поки що доходи ці невеликі.

 

Портал на даний час наповнюється за рахунок контенту друкованих видань. «Є й штатні одиниці в інтернет-порталі. Однак на даний момент їх замало», - сказав Роман Ратушний.

 

Щодо паперових видань, то поки коштів на поліграфію немає, готують їх працівники у PDF-файлах, аби надрукувати за наявності коштів. Відповідаючи на запитання «Детектор медіа» щодо доцільності випуску таких видань «заднім числом», пан Ратушний сказав: «Є видання, що не старіють. Наприклад, «Пам'ятки України». Крім того, наші журналісти  готові допрацювати матеріал та оновити його. Але багато наших матеріалів є актуальними протягом тривалого часу».

 

Нагадаємо, нещодавно Національне газетно-журнальне видавництва вирішило тимчасово перевести газету «Кримська світлиця» в електронний формат. За пана Ратушного, це сталося з огляду на скорочення державного фінансування і заборгованість перед друкарнею. «Кримська світлиця» була єдиною україномовною газетою в Криму.

 

У листопаді 2014 року Національне газетно-журнальне видавництво Міністерства культури України разом з ВД «Пам'ятки України» почали видавати нові журнали InsideKyiv, «Киев и не только».

 

У березні 2015 року Національне газетно-журнальне видавництво Міністерства культури України запустило інтенерт-портал «Культ UA», який презентувало 14 травня.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - kkp.org.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY