Спілка журналістів Росії вимагає від Пореченкова вибачень

Спілка журналістів Росії вимагає від Пореченкова вибачень

31 Жовтня 2014
3823

Спілка журналістів Росії вимагає від Пореченкова вибачень

3823
Спілка журналістів Росії вимагає від Пореченкова вибачень
Спілка журналістів Росії вимагає від Пореченкова вибачень

Спілка журналістів Росії (СЖР) зробила заяву у зв'язку з використанням екіпіровки зі словом «Преса» людьми, що не мають відношення до журналістики. Текст опубліковано на офіційному сайті СЖР.

 

Заяву зроблено з приводу відео, яке  розповсюдили 30 жовтня ЗМІ, і на якому видно, що позиції проросійських терористів у аеропорту Донецька відвідав відомий російський актор Михайло Пореченков.  Актор при цьому показово стріляв з кулемета і цілився в бік, де тримають оборону сили АТО, та всіляко висловлював підтримку бойовикам. Відео було зняте так званим «Новороссия TV».

 

«Ми глибоко шкодуємо про безвідповідальну поведінку актора Пореченкова, осіб, що супроводжували і приймали його, які допустили появу актора в Донецьку в касці з написом «Преса». Ще більш обурливим є те, що актор Пореченков в цій касці дозволив собі позувати перед камерою, стріляючи (або імітуючи стрілянину) з великокаліберного кулемета в районі місцевого аеропорту, де до цих пір не вдається домогтися виконання угод про припинення вогню», - йдеться у заяві Спілки журналістів Росії.

 

СЖР також сподівається почути від російського актора, що підтримує терористів на Донбасі, вибачення. «Ми сподіваємося, що актор Пореченков принесе публічні вибачення журналістам, що ризикують життям, виконуючи свій професійний обов'язок в зоні збройного конфлікту, і для яких слово «Преса» на екіпіровці часто виявляється єдиним хитким захистом від кулі», - заявляє СЖР.

 

Нагадаємо, командир гуманітарного батальйону так званої «Новоросії» розповів в інтерв'ю радіостанції «Говорить Москва», що кадри, на яких Михайло Пореченков стріляє в донецькому аеропорту, не були постановочними, і російський актор стріляв бойовими набоями. Водночас сам Михайло Пореченков заявляє, що кадри, на яких він стріляє з кулемета в аеропорту Донецька, були постановочними, а патрони - холостими.



Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти російського актора Михайла Пореченкова, який особисто взяв участь в обстрілі підрозділу українських збройних сил в аеропорту Донецька, і звинувачує його в тероризмі. Одночасно Слідче управління МВС відкрило кримінальне провадження проти Михайла Пореченкова за ч.4 ст. 260 Кримінального кодексу України (участь у не передбачених законом воєнізованих або збройних формуваннях).  Згідно Кримінального кодексу України, такий злочин карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років. Представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв звернувся до Європейського Союзу з проханням внести в європейський санкційний список російського актора Михайла Пореченкова.

 

Голова Спілки журналістів Москви Павло Гусєв виступив з різкою критикою дій російського актора, телеведучого Михайла Пореченкова, стрільбу якого з кулемету по позиціям українських вояків в аеропорту Донецька показового зняло і розповсюдило телебачення «Новороссия TV». На опубликованому на YouTube відео під назвою «Михайло Пореченков в Донецькому аеропорту» актор стріляє з кулемета, при цьому на голові у нього надіта каска з написом «Преса». Павло Гусєв вважає, що своїми діями актор наражає на небезпеку російських журналістів: «Якщо завтра або післязавтра, не дай бог, будуть вбиті або поранені наші журналісти, нехай Пореченков знає, що їх кров - на його руках, і що він не мав права брати в свої руки зброю».

 

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) звернулись до Спілки журналістів Росії, ОБСЄ, Міжнародної федерації журналістів (МФЖ) та Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) з вимогою дати оцінку діям російського телеведучого, режисера та актора Михайла Пореченкова, який 30 жовтня в аеропорту Донецька зняв відео з показовою стріляниною по позиціях українських військових.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3823
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду