Журналіст Сергій Сакадинський в полоні «ЛНР» уже 80 днів, Роман Черемський та Валерій Макеєв – понад два місяці

Журналіст Сергій Сакадинський в полоні «ЛНР» уже 80 днів, Роман Черемський та Валерій Макеєв – понад два місяці

15 Жовтня 2014
5537

Журналіст Сергій Сакадинський в полоні «ЛНР» уже 80 днів, Роман Черемський та Валерій Макеєв – понад два місяці

5537
Журналіст Сергій Сакадинський в полоні «ЛНР» уже 80 днів, Роман Черемський та Валерій Макеєв – понад два місяці
Журналіст Сергій Сакадинський в полоні «ЛНР» уже 80 днів, Роман Черемський та Валерій Макеєв – понад два місяці

Головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0» Сергій Сакадинський  утримується проросійськи налаштованими бойовиками «ЛНР» протягом 80 днів. Харківський журналіст Роман Черемський та правозахисник Валерій Макеєв перебувають в полоні «ЛНР» вже 62 дні. Про це повідомляють родичі та знайомі полонених.

 

Колегам Сергія Сакадинського достеменно не відомо, де і в якому стані перебуває журналіст. За чутками, його разом із цивільною дружиною Марією утримує «ЛНР», і активісти, які мають контакти з керівниками «ЛНР», ведуть переговори про звільнення журналіста. Однак відкрито підтвердити цю інформацію колеги пана Сакадинського, з якими спілкувалася «Детектор медіа», не змогли, оскільки отримали інформацію про долю журналіста не особисто, а через третіх осіб. Відомо, що 6 липня озброєні бойовики здійснили напад на редакцію інтернет-видання «Політика 2.0», звідки вилучили всю комп'ютерну, відеотехніку та інше обладнання. Сергія Сакадинського вивезли, побили і відпустили наступного дня. Журналіст повідомляв, що техніку так і не повернули і редакції немає на чому працювати. 28 липня зв'язок із паном Сакадинським було втрачено.

 

Харківський журналіст Роман Черемський разом зі знімальною групою телеканалу «112 Україна» - кореспонденткою Ганною Іваненко та оператором Назаром Зоценком - були затримані представниками «ЛНР» 15 серпня на блокпосту в зоні АТО. Разом з ними також був затриманий Валерій Макеєв, який, згідно з повідомленнями джерел «Детектор медіа», є черкаським активістом та правозахисником. 3 вересня Ганну Іваненко та Назара Зоценка було звільнено за підтримки російського телеканалу LifeNews. Роман Черемський і Валерій Макеєв залишилися в полоні. Повідомлялося, що чоловіки перебувають в місті Ровеньки (Луганська область), у в'язниці так званої військової комендатури «ЛНР», яка підпорядковується так званому «військовому коменданту» Павлу Резнікову.

 

Останній раз Роман Черемський виходив на зв'язок у ніч із 30 на 31 серпня, коли надіслав повідомлення своєму братові Костянтину. «Він писав не зі свого телефону. Потім я дзвонив на ті номери, вийшов на так званих ополченців, вони сказали, що з Романом усе гаразд, мовляв, нічого переживати», - повідомив Костянтин Черемський.

 

5 вересня небайдужі луганчани, які спеціально їздили в Ровеньки, повідомляли родині Романа Черемського, що полонені живі, але досі перебувають у в'язниці. «Нам також сказали, що їм нібито загрожує транспортування до Російської Федерації, оскільки їх підозрюють у шпигунстві», - розповів Костянтин Черемський. Він повідомив, що хоча його брат є журналістом харківського часопису «Український простір», він також співпрацював з іншими ЗМІ як фрілансер. «Він не був заангажованим», - говорив брат Романа Черемського, говорячи також, що журналіст вирушив до зони АТО без акредитації.

 

За останніми даними, одержаними «Детектор медіаю» від сім'ї Романа Черемського, більше тижня тому його разом із Валерієм Макеєвим вивезли з Ровеньок у невідомому напрямку. «Дуже важко сказати, де вони перебувають наразі, оскільки ми одержуємо інформацію від знайомих, а не напряму від Романа чи його утримувачів. Мені повідомляли, що їх нібито перевезли до Луганська, і що вони живі-здорові», - розказав Костянтин Черемський.

 

Нагадаємо, 20 вересня правозахисний центр «Поступ», інформаційне агентство Informator.lg.ua, Кримський правозахисний центр «Действие», ініціатива «Восток-СОС» звернулися до представників ОБСЄ та ООН з проханням актуалізувати в ході багатосторонніх переговорів питання неприпустимості тиску на журналістів на території так званої «ЛНР». Вони також вимагали негайного і безумовного звільнення Сергія Сакадинського.

 

25 вересня, під час прес-конференції «Стратегія-2020» Президент України Петро Порошенко заявив, що звільнення українських журналістів з полону є пріоритетним завданням української влади.

 

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) оприлюднювали заяву, у якій закликали українську владу та правоохоронні органи докласти максимум зусиль для звільнення полонених українських журналістів. «Відповідну інформацію ми передаємо також міжнародним організаціям - ОБСЄ, Міжнародній федерації журналістів та Європейській федерації журналістів  та до Контактної групи з питань пошуку мирного розв'язання конфлікту на Сході України - і просимо застосувати вплив на міжнародному рівні», - йшлося в документі.

 

26 вересня представники журналістських організацій України (НСЖУ, НМПУ) і Російської Федерації (Спілка журналістів Росії) на тристоронній зустрічі в Бюро Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович заявили, що засуджують випадки загибелі, побиття і затримання журналістів в зоні військового конфлікту на сході України. Вони також ухвалили спільну заяву з вимогою розслідувати загибель на сході України співробітників іноземних ЗМІ та звільнення захоплених в полон українських журналістів. За даними ОБСЄ, в полоні представників «ЛНР» також досі перебувають співробітник відділу внутрішньої політики та інформації міськради міста Стаханова (Луганська область) Євген Шляхтін і журналіст стахановського видання «Футбольний огляд» Євген Тимофєєв.

 

Родичі, друзі та колеги полонених висловлюють занепокоєння їхньою долею та просять осіб, які утримують журналістів, розпочати переговори по їхньому звільненню.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5537
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду