Донецький правозахисник і блогер Олександр Кудінов перебуває у полоні «ДНР»

Донецький правозахисник і блогер Олександр Кудінов перебуває у полоні «ДНР»

30 Вересня 2014
5141
30 Вересня 2014
10:55

Донецький правозахисник і блогер Олександр Кудінов перебуває у полоні «ДНР»

5141
Донецький правозахисник і блогер Олександр Кудінов перебуває у полоні «ДНР»
Донецький правозахисник і блогер Олександр Кудінов перебуває у полоні «ДНР»

22 або 23 вересня у Донецьку представники так званої «ДНР» захопили у полон місцевого правозахисника, громадського активіста і блогера Олександра Кудінова. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердили друзі та родичі пана Кудінова.

 

Останній раз він виходив на зв'язок із дружиною Іриною Кудіновою вранці 22 вересня. «Уже 23 вересня його телефон не відповідав, а згодом я отримала смс-повідомлення про те, що мій чоловік у полоні», - розповіла пані Кудінова.

 

За її словами, Олександр Кудінов міг вирушити до Донецька з бажанням допомогти постраждалим. «Але в місті в нього також проживають сестра та мати, він міг поїхати до них», - припустила вона.

 

За повідомленням засновниці сайту «Прихована правда», активістки Ірми Крат, яка також перебувала в полоні терористів у місті Слов`янську (Донецька область) і займається перемовинами по звільненню та обміну полонених, невідомі затримали Олександра Кудінова на бульварі Шевченка у центрі Донецька. За її даними, наразі його утримують представники «ДНР» на чолі з так званим віце-прем'єр-міністром самопроголошеної «республіки» Андрієм Пургіним.

 

«До цього він перебував у будівлі управління СБУ, і коли я подзвонила до нього перший раз, слухавку взяли чеченці. Я не знаю, хто були ці люди, але після мого дзвінка Кудінова нібито перевели в кращі умови. Наразі я спілкуюся щодо цієї справи з Андрієм Пургіним, який повідомив, що Кудінова мали перевести до будівлі Генпрокуратури Донецької області, але я не впевнена, що він перебуває саме там. Тоді ж мені обіцяли дати поговорити з ним, оскільки весь цей час він не мав змоги ні з ким спілкуватися. З того часу пройшло три дні, але цього так і не сталося. Я телефонувала до Пургіна, і кожного разу він перепитував: "А що, вам не перетелефонували? Я дам вказівку"», - зазначила Ірма Крат.

 

Родичі та друзі пана Кудінова характеризують його як аполітичну людину, яка виступала за якнайшвидше врегулювання збройного конфлікту на сході України і намагалася допомогти постраждалим внаслідок бойових дій. Зокрема, Олександр Кудінов займався евакуацією цивільного населення, здебільшого жінок і дітей, із постраждалих районів Донбасу. За повідомленням друзів правозахисника, здійснював він це на добровільних засадах і власним коштом. «Сам їздив під кулями, дзвонив друзям до фірм, аби попросити надати йому талони на бензин. Він не виступав на боці жодної зі сторін конфлікту, коли допомагав постраждалим сім'ям перебратися до мирних територій - як Росії, так і України», - зазначив товариш Олександра Кудінова, правозахисник Олег Веремеєнко.

 

За повідомленням маріупольського інтернет-порталу «0629», Олександр Кудінов більше 10 років пропрацював у міліції - в спецпідрозділі «Грифон», держслужбі охорони, інспектором внутрішніх справ. Він також очолював Донецьку обласну правозахисну організацію «Верховенство права» і був членом Комісії з питань попередження катувань, заснованої в 2011 році колишнім президентом Віктором Януковичем.

 

У липні 2012 року Олександр Кудінов підтримав жителів Маріуполя, які вийшли на мітинг, аби правоохоронні органи оприлюднили інформацію про хід слідства в ДТП, у якій колишній співробітник МВС виїхав на зустрічну смугу на своєму джипі і зіткнувся з легковим автомобілем, у якому перебувала молода сім'я. Загинули чоловік і 6-річна дівчинка, молода жінка отримала численні травми.

 

У вересні 2013 року на суді у місті Єйську (Краснодарський край, Росія) Олександр Кудінов представляв інтереси потерпілих сімей рибалок, четверо з яких загинули після того, як російські прикордонники потопили український човен в Азовському морі. Одного з постраждалих рибалок вдалося врятувати від переслідувань. Пан Кудінов також був захисником у справі жителя Донецька Сергія Тольського, якого звинувачували у вбивстві 46-річного Григорія Полушкова, з яким обвинувачуваний не був знайомий. Після 2,5-річного його ув'язнення суд визнав, що він не є винуватцем смерті чоловіка.

 

Як повідомляла «Детектор медіа»,  досі невідома доля журналістів та активістів Юрія Лелявського, Сергія Сакадинського, Романа Черемського, Валерія Макєєва та Єгора Воробйова, які перебувають в полоні «ДНР» і «ЛНР» або російських військових та найманців.

 

Також, за даними ОБСЄ, в полоні представників терористичної організації «ЛНР» досі перебувають співробітник відділу внутрішньої політики та інформації міськради міста Стаханова (Луганська область) Євген Шляхтін і журналіст стахановського видання «Футбольний огляд» Євген Тимофєєв. Таку інформацію під час консультацій журналістських організацій України і Росії в офісі ОБСЄ у Відні оприлюднила голова департаменту ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5141
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду