Фонд «Відкритий діалог» вимагає належного розслідування викрадення у Слов’янську журналіста Сергія Лефтера

Фонд «Відкритий діалог» вимагає належного розслідування викрадення у Слов’янську журналіста Сергія Лефтера

25 Квітня 2014
5215

Фонд «Відкритий діалог» вимагає належного розслідування викрадення у Слов’янську журналіста Сергія Лефтера

5215
Фонд «Відкритий діалог» вимагає належного розслідування викрадення у Слов’янську журналіста Сергія Лефтера
Фонд «Відкритий діалог» вимагає належного розслідування викрадення у Слов’янську журналіста Сергія Лефтера

Фонд «Відкритий діалог» закликав звернутися до української влади з запитом щодо проведення належного розслідування зникнення у Слов'янську незалежного українського журналіста-фрілансера Сергія Лефтера. Про це йдеться у розповсюдженій фондом петиції.

 

Петиція закликає Кетрін Ештон, Барака Обаму Жозе Мануеля Баррозу звернутися до української влади з запитом щодо проведення належного розслідування, аби визначити місцезнаходження Сергія Лефтера, незалежного українського журналіста та незалежного спостерігача польського фонду «Відкритий діалог».

 

Нагадаємо, 16 квітня у м.Слов'янськ (Донецька обл.) невідомі захопили журналіста фонду «Відкритий діалог», який реалізує місію спостереження за ситуацією на Сході України, Сергія Лефтера. Про це «Детектор медіа» повідомив польський журналіст Томаш Пєхаль, друг викраденого.

 

«Відкритий діалог» повідомляє, що Сергій Лефтер востаннє виходив на зв'язок з київським відділенням фонду у вівторок ввечері, 15 квітня. Відтоді контакту з ним немає, він не відповідає на дзвінки і місце його перебування наразі невідоме. Фонд пов'язує зникнення Сергія Лефтера з присутністю в Слов'янську озброєних терористичних груп із Російської Федерації.

 

Фонд зазначає, що українська влада зволікає з реакцією і не співпрацює оперативно ні з Фондом, ні з сім'єю журналіста.

 

«Зникнення Сергія Лефтера - це ще один прояв агресії проти журналістів. Росія успішно блокує будь-які спроби збору і публікації незалежної інформації про становище на Сході України. Переслідування незалежних журналістів - явне свідчення такої діяльності. Водночас Російська Федерація продовжує поширювати потужну хвилю агресивної пропаганди на основі неправдивої інформації з метою поглиблення конфлікту між Україною і Росією», - йдеться у петиції «Відкритого діалогу».

 

Сергію Лефтеру 24 роки, з фондом «Відкритий Діалог» співробітничав протягом місяця, до цього працював на Першому національному.  Він став одним із двох журналістів, що звільнились у грудні 2013-го з Першого національного через незгоду з редакційною політикою. Журналіст  брав участь у двотижневій місії спостерігачів у Криму. Останнім часом висвітлював події у Східній Україні і відвідував міста Краматорськ, Донецьк і Харків. З 14 квітня Сергій Лефтер перебував у Слов'янську.

 

Фонд «Відкритий діалог» висловив глибоке занепокоєння можливістю перетворення викрадень і затримань журналістів на Сході України у поширену практику, коли безпосередньо порушуються основні права людини.

 

18 квітня українські та польські журналісти, представники громадськості звернулися до світової та європейської спільноти, зокрема, до Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та інших міжнародних організацій з проханням відреагувати на викрадення журналіста Сергія Лефтера. Звернення  «Знайти і звільнити журналіста Сергія Лефтера!» можна підписати, надіславши листа на адресу freelefter@gmail.com.

 

Далі «Детектор медіа» публікує текст петиції повністю:

 

«Сакалу Віталію Миколайовичу, Начальнику Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України

Пану Арсенію Петровичу Яценюку, Виконуючому обов'язки Прем'єр-міністра України

Бухарєву Владиславу, Начальнику Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ України

Руденко Олексію Олексійовичу, Начальнику Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю

Пану Жозе Мануелові Барозу, Президентові Європейської комісії

Пану Бараку Обамі, Президентові США

Пану Олександру Турчинову, В.о. Президента України

Пані Кетрін Ештон, Верховному представнику Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки

 

Закликаємо звернутися до української влади з запитом щодо проведення належного розслідування з метою визначення місцезнаходження Сергія Лефтера, незалежного українського журналіста.

 

Ми закликаємо пані Кетрін Ештон, Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки; пана Барака Обаму, Президента Сполучених Штатів Америки , і пана Жозе Мануеля Баррозу, Президента Європейської комісії, звернутися до української влади з запитом щодо проведення належного розслідування з метою визначення місцезнаходження Сергія Лефтера, незалежного українського журналіста та незалежного спостерігача Фонду «Відкритий Діалог».

 

Київ, 17 квітня 2014 р. - Сергій Лефтер востаннє виходив на зв'язок з київським відділенням Фонду у вівторок ввечері, 15 квітня. Відтоді контакту з ним немає, він не відповідає на дзвінки і місце його перебування невідоме. Фонд «Відкритий Діалог» пов'язує зникнення Сергія Лефтера з присутністю в Слов'янську озброєних терористичних груп із Російської Федерації.

 

Зникнення Сергія Лефтера - це ще один прояв агресії проти журналістів. Росія успішно блокує будь-які спроби збору і публікації незалежної інформації про становище на сході України. Переслідування незалежних журналістів - явне свідчення такої діяльності. Водночас Російська Федерація продовжує поширювати потужну хвилю агресивної пропаганди на основі неправдивої інформації з метою поглиблення конфлікту між Україною і Росією.

 

Сергію Лефтеру 24 роки, він вінничанин. Він вже місяць співпрацює з Фондом «Відкритий Діалог». Сергій брав участь у двотижневій місії спостерігачів у Криму. Останнім часом він висвітлював події у Східній Україні і відвідував міста Краматорськ, Донецьк і Харків. З 14 квітня Сергій Лефтер перебував у Слов'янську.

 

Фонд «Відкритий Діалог» глибоко занепокоєний можливістю перетворення викрадень і затримань журналістів на сході України у поширену практику, коли безпосередньо порушуються основні права людини. Ми глибоко переконані, що поширення серед міжнародної спільноти об'єктивної та незалежної інформації про дії Росії у Східній Україні може допомогти завершенню поточного конфлікту між Україною і Російською Федерацією.

 

Ми просимо пані Кетрін Ештон, Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки; пана Барака Обаму, Президента Сполучених Штатів Америки, і пана Жозе Мануеля Баррозу, Президента Європейської комісії, звернутися до української влади з запитом щодо проведення належного розслідування з метою визначення місцезнаходження Сергія Лефтера.

 

Українська влада зволікає з реакцією і не співпрацює оперативно ні з Фондом, ні з сім'єю Сергія.

 

Фонд «Відкритий Діалог» разом з друзями та родиною Сергія дуже хвилюються за нього».

 

Підписати петицію можна тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5215
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду