Вперше з початку незалежності в Україні така погана ситуація для ЗМІ – Комітет захисту журналістів

Вперше з початку незалежності в Україні така погана ситуація для ЗМІ – Комітет захисту журналістів

14 Лютого 2014
2799

Вперше з початку незалежності в Україні така погана ситуація для ЗМІ – Комітет захисту журналістів

2799
Вперше з початку незалежності в Україні така погана ситуація для ЗМІ – Комітет захисту журналістів
Вперше з початку незалежності в Україні така погана ситуація для ЗМІ – Комітет захисту журналістів

У своєму річному звіті міжнародний Комітет захисту журналістів зазначив, що попри свій статус головування в ОБСЄ Україна зробила мало для просування свободи преси в регіоні, оскільки вперше з початку незалежності України експерти спостерігають таку погану ситуацію щодо свободи преси та умов роботи журналістів.  Про це йдеться у щорічному звіті про напади на журналістів у світі, який був оприлюднений 14 лютого, повідомляє «Голос Америки».

 

Особливу увагу у звіті Комітету захисту журналістів приділено подіям останнього місяця минулого року. Так, у документі зареєстровано принаймні 51 один випадок жорстокого побиття журналістів з боку співробітників спецпідрозділів та напад на Тетяну Чорновол.

 

Також у звіті Комітету захисту журналістів йдеться про упереджену редакційну політику на центральних каналах, звільнення, залякування журналістів та їх переслідування у зв'язку з виконанням ними їх професійних обов'язків.

 

Директор програм Комітету захисту журналістів по Європі та Центральній Азії Ніна Огнянова каже, що українська влада має цілком переглянути свою політику щодо преси і притягнути до відповідальності винних у побитті представників ЗМІ. 

 

«По-перше, і це головне, всі атаки проти журналістів, проти представників преси повинні буди негайно та ефективно розслідувані. Оскільки є інформація, що правоохоронці, якщо не брали участі у цих атаках, але нічого і не зробили для їх попередження, нам потрібне незалежне розслідування цих нападів. Це потрібно зробити негайно, щоб відновити довіру до влади та попередити ситуацію повного залякування ЗМІ до того стану, коли вони просто припинять виконувати свою роботу та висвітлювати події», - зазначила пані Огнянова.

 

Також ​​експерт додала, що якщо Україна хоче зберегти репутацію країни з демократичними прагненнями, влада мусить негайно припинити всі репресії проти преси, які прямо порушують норми міжнародного права та міжнародних зобов'язань України. У протилежному випадку, додала вона, на Україну чинитимуть тиск як західні країни, так і міжнародні організації.

 

Нагадаємо, Україна посіла 127 місце із 180-ти у щорічному Індексі свободи преси, укладеному міжнародною правозахисною організацією «Репортери без кордонів» (Reporters Without Borders) на 2014 рік.

 

За даними «Детектор медіа», у Києві та регіонах за весь час висвітлення подій на Євромайданах, з листопада 2013 року по 3 лютого 2014 року постраждав 121 журналіст.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2799
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду