Волонтерка заявляє, що терористи готові обміняти журналістку Марію Варфоломєєву

Волонтерка заявляє, що терористи готові обміняти журналістку Марію Варфоломєєву

20 Липня 2015
3367

Волонтерка заявляє, що терористи готові обміняти журналістку Марію Варфоломєєву

3367
Волонтерка заявляє, що терористи готові обміняти журналістку Марію Варфоломєєву
Волонтерка заявляє, що терористи готові обміняти журналістку Марію Варфоломєєву

18 липня в ефірі «Громадського мовлення Донбасу» волонтер групи «Патріот» Гайде Різаєва заявила, що сепаратисти готові обміняти луганську журналістку Марію Варфоломеєву, яка більше півроку перебує у полоні в «ЛНР», у форматі «один на один», а не на 4 або 5 чоловік, як говорилося раніше. Про це повідомляє інтернет-видання «Голос народа».

 

«Вчора прислали список, де Дрьомов (один з лідерів козаків - Ред.) просить певний список людей йому передати і в свою чергу - звільнити свої підвали. У списку - більше 100 чоловік. Він просить конкретних людей з території України. При чому це буде такий обмін - що він, умовно, готовий за 20 своїх людей віддати набагато більше наших», - розповіла Гайде Різаєва.

 

Наразі центр «Патріот» займається обміном полоненими.

 

Кримська татарка Гайде Різаєва також розповіла, як двічі потрапляла у полон до терористів на окупованих територіях Донбасу. За її словами, під час першого затримання вона потрапила до очільника «казаків» Козіцина, її вивозили «на продаж» на територію Росії у Ростов-на Дону. Не дивлячись на це, вона збирається і далі допомагати українцям, яких утримують у в'язницях самопроголошених республік, - особливо після того, як сепаратисти заявили, що не будуть годувати українських полонених.

 

Нагадаємо, «Репортери без кордонів» засудили тривале утримання в заручниках української журналістки Марії Варфоломєєвої, яку арештували озброєні бойовики самопроголошеної «ЛНР» шість місяців тому.

 

Марію Варфоломєєву затримали  9 січня, коли вона фотографувала житлові будинки на вулиці Луганська. Її звинуватили у допомозі Збройним Силам України у «коригуванні артилерійського вогню» та шпигунстві для української громадської націоналістичної організації «Правий сектор».

 

Викрадачі-сепаратисти піддали її серії допитів, які постійно знімали на відео. На цих відеозаписах журналістка часто ридала. Зрештою їй «присудили» 15 років ув'язнення. 

 

«Тривале свавільне утримання Марії Варфоломєєвої - цілковито неприйнятне. Журналістка, арештована через те, що фотографувала, піддавалася потужному психологічному тиску, а потім ще й була засуджена цілковито незаконним чином. Ми закликаємо луганську самопроголошену владу негайно її звільнити», - сказав голова «Репортерів без кордонів» у Східній Європі та Центральній Азії Йоган Бір (Johann Bihr).

 

До окупації Луганська Марія Варфоломєєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Вона також працювала фіксером для різноманітних національних медіа, включаючи Hromadske TV. Не зважаючи на бої, вона залишилася в Луганську допомагати своїй бабусі, яка не спроможна пересуватися через фізичний стан. 

 

На початку червня українські журналістські організації та рухи звернулися до Президента України Петра Порошенка, голови СБУ Валентина Наливайченка, міжнародних правозахисних організацій та дипломатичних структур з вимогою вжити всіх зусиль для звільнення луганської журналістки Марії Варфоломєєвої з полону так званої «ЛНР». Відповідну заяву поширили 2 червня рух «Стоп цензурі!», ГО «Інститут масової інформації», ГО «Детектор медіа», ГО «Інститут розвитку регіональної преси».

 

Марія Варфоломєєва перебуває в заручниках уже шість місяців - більше, ніж будь-хто з журналістів, які побували в полоні проросійських сепаратистів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3367
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду